ashca 10.09.2007 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Mają mi właśnie zacząć izolować i ocieplać fundamenty styropianem Aqua ryflowanym firmy Styropex. Mam tylko wątpilwości jak ten styropian przyklejać, czy pod nim ma być warstwa dysterbitu? Czy sobie darować. W informacji o styropianie pisze, że przysypuje się go ziemią i to koniec. Ja myślałam jeszcze o zaciągnięciu go siatką i klejem, żeby go jakieś gryzonie nie dopadły... tylko nie wiem czy nie straci wtedy swoich właściwości...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grego74 10.09.2007 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 witamJa styropian przyklejałem na dysperbit, kołki, klej, siatka, klej jeszcze raz dysperbi i na to folia, dopiero potem piach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.09.2007 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Mają mi właśnie zacząć izolować i ocieplać fundamenty styropianem Aqua ryflowanym firmy Styropex. Mam tylko wątpilwości jak ten styropian przyklejać, czy pod nim ma być warstwa dysterbitu? Czy sobie darować. W informacji o styropianie pisze, że przysypuje się go ziemią i to koniec. Ja myślałam jeszcze o zaciągnięciu go siatką i klejem, żeby go jakieś gryzonie nie dopadły... tylko nie wiem czy nie straci wtedy swoich właściwości...? -ściana -dysperbit(min x2) -klej -styropian -siatka z klejem -dysperbit(min x2) -ziemia I być zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 10.09.2007 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 witam Ja styropian przyklejałem na dysperbit, kołki, klej, siatka, klej jeszcze raz dysperbi i na to folia, dopiero potem piach. szczególnie te kołki potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 11.09.2007 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A ta siatka z klejem to musi być czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 na mój gust- saute Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrm74 11.09.2007 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a folia kubełkowa ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a folia kubełkowa ??? można użyć do przechowywania jajek, trwalsze od tektury z odpadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 11.09.2007 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 witam Ja styropian przyklejałem na dysperbit, kołki, klej, siatka, klej jeszcze raz dysperbi i na to folia, dopiero potem piach. szczególnie te kołki potrzebne Fundament to nie tylko podziemna część budynku. Należy do niego również "cokół", który wystaje często z ziemi 50cm. a nawet więcej. Okłada się go czasami (ten cokół) płytkami elewacyjnymi, czy inną okładziną kamienną i wówczas kołkowanie jest niezbędne. Mało tego. Kołki trzeba zagęścić, kołkować "na mokro przez siatkę, po wyschnięcie zazbroić siatką jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Koledze czytać się nie chce? witam Ja styropian przyklejałem na dysperbit, kołki, klej, siatka, klej jeszcze raz dysperbi i na to folia, dopiero potem piach. o cokole nie było mowy także w moich wypowiedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 11.09.2007 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mają mi właśnie zacząć izolować i ocieplać fundamenty styropianem Aqua ryflowanym firmy Styropex. Mam tylko wątpilwości jak ten styropian przyklejać, czy pod nim ma być warstwa dysterbitu? Czy sobie darować. W informacji o styropianie pisze, że przysypuje się go ziemią i to koniec. Ja myślałam jeszcze o zaciągnięciu go siatką i klejem, żeby go jakieś gryzonie nie dopadły... tylko nie wiem czy nie straci wtedy swoich właściwości...? Autor również nie zaznaczył, że interesuje go tylko część podziemna. Kolega czytał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 czy zacytowałem konkretną wypowiedź? takwięc jak już się wp...raszasz to też to zrób, a nie cytujesz moją, nieodnoszącą się do Twoich problemów, ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 11.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Ok. Mistrzu. Ale mam prośbę, abyś szerzej spoglądał i rozumiał zagadnienia forumowiczów, bo ktoś może np. posłuchać "lidera" i (dotyczy tematu tego wątku) nie zakołkować cokołu, przykleić na nim kiedyś płytki, a następnie je zbierać razem ze styropianem. Pozdr.Ps. Nie nudzi mi się i nie chciałem wywoływać niepotrzebnej wymiany zdań, które nic nie wnoszą do tematu bo to nie forum Onetu. Proponuję na tym zakończyć.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 będę się starał... chociaż te kołkowanie nie zawsze jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ashca 12.09.2007 08:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 na mój gust- saute A gryzonie mi tego nie zjedzą? Producent zaleca sam styropian, tylko zastanawiam się czy za kilka lat coś z niego zostanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 nie znam ssaków, które czerpią energię z PS, to nie diesle cokolik będzie zaciągnięty klejem (ukłon dla GL35), więc jak się boiszto zaciągnij 20-30cm poniżej poziomu gruntu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gowkiel 12.09.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 a czy może być ta izolacja tak rozwiązana? ściana fundamentyizolbet -sstyrodur 5ziemia? lubsciana fundamentudyspermitklej do styrodurustyrodurziemia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zonzi 16.09.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Help ! Mam dylemat. Planowalem icolacje pionowa - sciana z bloczkow - obrzutka- dysperbit z zewnatrz- stryrodur - folia kubelkowa ze wzgledu na wystajace nad poziom ziemi stryro. Niestety poziom lawy zostal zle wyznaczony i mam je o 20 cm glebiej niz planowalem. Sa teraz na 1.20 ppt i stoja w wodach gruntowych co oznacza ze beda ciagnac wode mimo betonu W8. Na lawach izolacja pozioma z papy termozgrzewalnej oczywiscie jest, bedzie tez na wiencu. Sciany z bloczka rowne ale spoiny to juz nie. Po zrobieniu obrzutki trzeba bedzie poczekac z tydzien na przyklejenie styro zeby sie tynk nie odparzyl (wg. wykonawcy) i proponuja zagruntowac rozcienczonym dysperbitem na to normalnie dysperbit plus warstwa na styro. Nie wiem czy upierac sie przy obrzutce zeby dysperbit mial szanse tworzyc ciagla warstwe czy zrobic tak jak wiekszosc czyli ochlapac mazidlem tyle ze moze dac od zewnatrz i od srodka ?? pozdrawiamZonzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrasz 25.09.2007 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Witam U mnie miało być tak-rapówka-dysperbit 2x-klej+styro-siatka +klej-dysperbit 2x-folia kybełkowa Jednak zmieniłem na-rapówka-dysperbit 2x-klej do styro +aqua styro-oczywiście w części nadziemnej styro +siatkaCo wpłynęło na zmianę decyzji kasa do wydania ta sama a roboty o ile mniejpo za tym aqua jest produktem nisko nasiąkliwym a zwykłe styro lubi siorbnąć wodę co istotnie zmniejsza jego izolacyjność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 25.09.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2007 Zamiast Dysperbitu możesz dać np: IZOPLAST KL.W mojej ocenie dużo lepiej kryje niż Dysperbit, wada jest droższy. Warto też dać zwykłą folię na dole fundamentów, a dokładniej.Kleisz czarną folię na fundament wybranym lepiszczem około 40cm powyżej ławy.Układasz ją tak aby przykryć ławę aby wystawała poza nią.Kleisz styropian, itd. Folia wyprowadza ewentualną wodę poza ławę.Mam tak zrobione, można zobaczyć fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts