Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie fundamentów - PILNE

ashca

Recommended Posts

Mają mi właśnie zacząć izolować i ocieplać fundamenty styropianem Aqua ryflowanym firmy Styropex. Mam tylko wątpilwości jak ten styropian przyklejać, czy pod nim ma być warstwa dysterbitu? Czy sobie darować. W informacji o styropianie pisze, że przysypuje się go ziemią i to koniec. Ja myślałam jeszcze o zaciągnięciu go siatką i klejem, żeby go jakieś gryzonie nie dopadły... tylko nie wiem czy nie straci wtedy swoich właściwości...?

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mają mi właśnie zacząć izolować i ocieplać fundamenty styropianem Aqua ryflowanym firmy Styropex. Mam tylko wątpilwości jak ten styropian przyklejać, czy pod nim ma być warstwa dysterbitu? Czy sobie darować. W informacji o styropianie pisze, że przysypuje się go ziemią i to koniec. Ja myślałam jeszcze o zaciągnięciu go siatką i klejem, żeby go jakieś gryzonie nie dopadły... tylko nie wiem czy nie straci wtedy swoich właściwości...?

-ściana

-dysperbit(min x2)

-klej

-styropian

-siatka z klejem

-dysperbit(min x2)

-ziemia

I być zadowolony :wink:

witam

Ja styropian przyklejałem na dysperbit, kołki, klej, siatka, klej jeszcze raz dysperbi i na to folia, dopiero potem piach.

szczególnie te kołki potrzebne

Fundament to nie tylko podziemna część budynku. Należy do niego również "cokół", który wystaje często z ziemi 50cm. a nawet więcej. Okłada się go czasami (ten cokół) płytkami elewacyjnymi, czy inną okładziną kamienną i wówczas kołkowanie jest niezbędne. Mało tego. Kołki trzeba zagęścić, kołkować "na mokro przez siatkę, po wyschnięcie zazbroić siatką jeszcze raz.

Autor również nie zaznaczył, że interesuje go tylko część podziemna.

Kolega czytał.

Ok. Mistrzu. Ale mam prośbę, abyś szerzej spoglądał i rozumiał zagadnienia forumowiczów, bo ktoś może np. posłuchać "lidera" i (dotyczy tematu tego wątku) nie zakołkować cokołu, przykleić na nim kiedyś płytki, a następnie je zbierać razem ze styropianem.

Pozdr.

Ps. Nie nudzi mi się i nie chciałem wywoływać niepotrzebnej wymiany zdań, które nic nie wnoszą do tematu bo to nie forum Onetu. Proponuję na tym zakończyć.[/url]

Help !

Mam dylemat. Planowalem icolacje pionowa

- sciana z bloczkow

- obrzutka

- dysperbit z zewnatrz

- stryrodur

- folia kubelkowa ze wzgledu na wystajace nad poziom ziemi stryro.

Niestety poziom lawy zostal zle wyznaczony i mam je o 20 cm glebiej niz planowalem. Sa teraz na 1.20 ppt i stoja w wodach gruntowych co oznacza ze beda ciagnac wode mimo betonu W8. Na lawach izolacja pozioma z papy termozgrzewalnej oczywiscie jest, bedzie tez na wiencu. Sciany z bloczka rowne ale spoiny to juz nie.

Po zrobieniu obrzutki trzeba bedzie poczekac z tydzien na przyklejenie styro zeby sie tynk nie odparzyl (wg. wykonawcy) i proponuja zagruntowac rozcienczonym dysperbitem na to normalnie dysperbit plus warstwa na styro.

Nie wiem czy upierac sie przy obrzutce zeby dysperbit mial szanse tworzyc ciagla warstwe czy zrobic tak jak wiekszosc czyli ochlapac mazidlem tyle ze moze dac od zewnatrz i od srodka ??

pozdrawiam

Zonzi

• 2 weeks później...

Witam

U mnie miało być tak

-rapówka

-dysperbit 2x

-klej+styro

-siatka +klej

-dysperbit 2x

-folia kybełkowa

Jednak zmieniłem na

-rapówka

-dysperbit 2x

-klej do styro +aqua styro

-oczywiście w części nadziemnej styro +siatka

Co wpłynęło na zmianę decyzji

kasa do wydania ta sama a roboty o ile mniej

po za tym aqua jest produktem nisko nasiąkliwym a zwykłe styro lubi siorbnąć wodę co istotnie zmniejsza jego izolacyjność

Zamiast Dysperbitu możesz dać np: IZOPLAST KL.

W mojej ocenie dużo lepiej kryje niż Dysperbit, wada jest droższy.

Warto też dać zwykłą folię na dole fundamentów, a dokładniej.

Kleisz czarną folię na fundament wybranym lepiszczem około 40cm powyżej ławy.

Układasz ją tak aby przykryć ławę aby wystawała poza nią.

Kleisz styropian, itd.

Folia wyprowadza ewentualną wodę poza ławę.

Mam tak zrobione, można zobaczyć fotki.