Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

MAX vs porotherm ? - wiem, że temat mało oryginalny :)

Iwka76

Recommended Posts

Witam

Musimy się w końcu zdecydować z czego budować. Dom z poddaszem użytkowym. Obecnie ceny bardzo się zmieniają dlatego też nasze niezdecydowanie. Ściany fundamentowe są wyciągnięte i mają szerokość 25 cm + 10 styro) )Chcieliśmy budować z Max - cena na dzień dzisiejszy

1m2 - 79 zł (grubość ściany 29 cm) +styropian 13 cm. Praktycznie w tych samych pieniążkach można kupić porotherm 25 P+W tj. 1m2 - 75 zł +15 cm styro.

Wiem, że w opcji gdzie jest grubszy styropian dom będzie cieplejszy. Tylko cały czas wydaje mi się, że te 25 cm to trochę za mało. Wszelkie wykończenie i instalacje , które będzie trzeba wkuć to już ponoć porażka (kruchość).

Dach dość ciężki i opiera się poprzez wieniec na ścianach zewnętrznych (brak podpór w środku tylko w rogach podpory).

Można dać Max +15 styro ale cokół odjedzie na 9 cm ...

Poproszę o ewentualne Wasze sugestie.

Pozdrawiam serdecznie

Iwa

Ja mam MAX29+ 15 styro. Wybrałem MAXa bo nic innego nie mogłem kupić :wink: Budowałem w czasie szaleństw.

Weź to co tańsze. A co do "cienkości ściany" z PHT to jakiś dziwny problem masz :wink: . Że niby czemu to za cienkie? Co Ty chcesz w tych murach prowadzić ???? No i piszesz, że "ponoć"...chyba ponoć ktos Ci bajek naopowiadał :wink:

Z moich obserwacji wynika, że MAX (mówię o moim MAX-ie z Plecewic) jest dużo bardziej krzywy niż PHT, z którego budował sąsiad, no i pamietaj, że wyjdzie Ci dużo więcej zaprawy bo MAX ma spoiny pionowe i poziome.

Co do kruchości to nie wiem. Nie sprawdzałem organoleptycznie.

Reasumując. Przelicz metr ściany tylko pamietaj aby do MAXa doliczyć dużo więcej zaprawy.

W czym problem że cokół odejdzie na 9 cm ? Przykleisz kamień elewacyjny i będzie cacy. Gorzej że fundamenty masz 25 a maxem chcesz jechac na 29. Będzie wystawał po dwa centymetry z każdej strony? Ja bym na twoim miejscu chyba budował z Poro(minusem są krzywe pióra wpusty) chociaż uwazam że max jest lepszy.

W czym problem że cokół odejdzie na 9 cm ? Przykleisz kamień elewacyjny i będzie cacy. Gorzej że fundamenty masz 25 a maxem chcesz jechac na 29. Będzie wystawał po dwa centymetry z każdej strony? Ja bym na twoim miejscu chyba budował z Poro(minusem są krzywe pióra wpusty) chociaż uwazam że max jest lepszy.

A w czym przeszkadza, że pustak "wisi" ? Moim zdaniem w niczym. Też mam bloczek 25 i MAXa 29. Zasadniczo wszyscy budujący z MAXa nadwieszają. Mało kto ustawia bloczek na 38cm.

Myślę że materiał na ściany konstrukcyjne nośne trzeba rozważyć przed zrobieniem fundamentów. Pewnie miałeś już kupionego Maxa i stąd to 4 centymetrowe wiszenie Maxa? Kolega ma to dopiero w planie więc wg mnie sensowniej kupić mu materiał zgrywający się z fundamentami. Nie martwi Cię to że prawie 14 % twoich ścian nie ma w niczym oparcia? :roll: (taki mały żarcik)

Z pewnością graniczącą z 86 % możesz być tego pewny. 8)

W moim przypadku projekt był adaptowany z BK 36cm. Przy betonie w projekcie przed adaptacją fundament miał także 25 cm. Tak więc BK "wisiałby" z każdej strony po ponad 5cm. Widziałem tez gotowe projekty z MAXem i fundamentem 25cm. A jak zrobić fundament z ceramiki 1W 44cm aby nie nadwieszać ?Tak więc wydaje mi się, że ktoś mądry to wylicza troche innym sposobem niż "osiemdziesięcio sześcio procentowa" szansa na niezawalenie się budynku :wink:

MAX wystawałby z jednej strony na 4 cm. Pod względem przenoszenia nośności chyba jest to bez znaczenia. Te 4 cm to raczej po to by ściana była grubsza i łatwiej można byłoby coś w nią wkuć np. pod spłuczkę itp..