Iwka76 10.09.2007 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Witam Musimy się w końcu zdecydować z czego budować. Dom z poddaszem użytkowym. Obecnie ceny bardzo się zmieniają dlatego też nasze niezdecydowanie. Ściany fundamentowe są wyciągnięte i mają szerokość 25 cm + 10 styro) )Chcieliśmy budować z Max - cena na dzień dzisiejszy 1m2 - 79 zł (grubość ściany 29 cm) +styropian 13 cm. Praktycznie w tych samych pieniążkach można kupić porotherm 25 P+W tj. 1m2 - 75 zł +15 cm styro.Wiem, że w opcji gdzie jest grubszy styropian dom będzie cieplejszy. Tylko cały czas wydaje mi się, że te 25 cm to trochę za mało. Wszelkie wykończenie i instalacje , które będzie trzeba wkuć to już ponoć porażka (kruchość).Dach dość ciężki i opiera się poprzez wieniec na ścianach zewnętrznych (brak podpór w środku tylko w rogach podpory). Można dać Max +15 styro ale cokół odjedzie na 9 cm ... Poproszę o ewentualne Wasze sugestie. Pozdrawiam serdecznieIwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 10.09.2007 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 bierz to co tańsze i cieplejsze..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.09.2007 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja mam MAX29+ 15 styro. Wybrałem MAXa bo nic innego nie mogłem kupić Budowałem w czasie szaleństw. Weź to co tańsze. A co do "cienkości ściany" z PHT to jakiś dziwny problem masz . Że niby czemu to za cienkie? Co Ty chcesz w tych murach prowadzić ???? No i piszesz, że "ponoć"...chyba ponoć ktos Ci bajek naopowiadał Z moich obserwacji wynika, że MAX (mówię o moim MAX-ie z Plecewic) jest dużo bardziej krzywy niż PHT, z którego budował sąsiad, no i pamietaj, że wyjdzie Ci dużo więcej zaprawy bo MAX ma spoiny pionowe i poziome. Co do kruchości to nie wiem. Nie sprawdzałem organoleptycznie. Reasumując. Przelicz metr ściany tylko pamietaj aby do MAXa doliczyć dużo więcej zaprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 10.09.2007 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 W czym problem że cokół odejdzie na 9 cm ? Przykleisz kamień elewacyjny i będzie cacy. Gorzej że fundamenty masz 25 a maxem chcesz jechac na 29. Będzie wystawał po dwa centymetry z każdej strony? Ja bym na twoim miejscu chyba budował z Poro(minusem są krzywe pióra wpusty) chociaż uwazam że max jest lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.09.2007 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 W czym problem że cokół odejdzie na 9 cm ? Przykleisz kamień elewacyjny i będzie cacy. Gorzej że fundamenty masz 25 a maxem chcesz jechac na 29. Będzie wystawał po dwa centymetry z każdej strony? Ja bym na twoim miejscu chyba budował z Poro(minusem są krzywe pióra wpusty) chociaż uwazam że max jest lepszy. A w czym przeszkadza, że pustak "wisi" ? Moim zdaniem w niczym. Też mam bloczek 25 i MAXa 29. Zasadniczo wszyscy budujący z MAXa nadwieszają. Mało kto ustawia bloczek na 38cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 10.09.2007 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Myślę że materiał na ściany konstrukcyjne nośne trzeba rozważyć przed zrobieniem fundamentów. Pewnie miałeś już kupionego Maxa i stąd to 4 centymetrowe wiszenie Maxa? Kolega ma to dopiero w planie więc wg mnie sensowniej kupić mu materiał zgrywający się z fundamentami. Nie martwi Cię to że prawie 14 % twoich ścian nie ma w niczym oparcia? (taki mały żarcik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.09.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 . Nie martwi Cię to że prawie 14 % twoich ścian nie ma w niczym oparcia? (taki mały żarcik) Prawdę mówiąc nie martwi mnie to zupełnie Myśle, że mój dom ze ścianami podpartymi w 86% przezyje mnie i moje dzieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 10.09.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Z pewnością graniczącą z 86 % możesz być tego pewny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 10.09.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Z pewnością graniczącą z 86 % możesz być tego pewny. W moim przypadku projekt był adaptowany z BK 36cm. Przy betonie w projekcie przed adaptacją fundament miał także 25 cm. Tak więc BK "wisiałby" z każdej strony po ponad 5cm. Widziałem tez gotowe projekty z MAXem i fundamentem 25cm. A jak zrobić fundament z ceramiki 1W 44cm aby nie nadwieszać ?Tak więc wydaje mi się, że ktoś mądry to wylicza troche innym sposobem niż "osiemdziesięcio sześcio procentowa" szansa na niezawalenie się budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwka76 10.09.2007 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 W czym problem że cokół odejdzie na 9 cm ? Przykleisz kamień elewacyjny i będzie cacy. Gorzej że fundamenty masz 25 a maxem chcesz jechac na 29. Będzie wystawał po dwa centymetry z każdej strony? Ja bym na twoim miejscu chyba budował z Poro(minusem są krzywe pióra wpusty) chociaż uwazam że max jest lepszy. MAX wystawałby z jednej strony na 4 cm. Pod względem przenoszenia nośności chyba jest to bez znaczenia. Te 4 cm to raczej po to by ściana była grubsza i łatwiej można byłoby coś w nią wkuć np. pod spłuczkę itp.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts