Gość 10.09.2007 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 dom /proponuje/ wstępnie spisac na straty .... Co rozumiesz przez takie stwierdzenie ??? no wiesz ... gdyby dom sie jednak ostał - przezyjesz ogromną radość ... a dostarczenie teraz organizmowi dawki adrenaliny spowoduje to, ze przestaniesz przejmowac sie domem a zajmiesz sie garazem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 10.09.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja tylko głośno myślę, więc proszę bez krzyku: gdyby tak, wykorzystującfakt, że dół jest szczelny, za pomocą rury ostro zakończonej i z otworamina tym końcu, po wciśnięciu w piach podawać wodę w paru miejscach,aż do zapadania się piasku i wyjścia tej wody na wierzch, pomagając w zagęszczaniu piasku buławą wibratora ? Potem można pomyśleć o czymśw rodzaju płyty fundamentowej, ze zbrojeniem. Nie wiem tylko jak ten garaż ma się pokrywać z dołem, czy część fundamentu wypadnie poza dołem ? Ps. w żadnym wypadku wody nie można lać tak po prostu na piach, to nicnie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 10.09.2007 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja na twoim miejcu i dla swojego swietego spokoju dokopał bym sie do gruntu rodzimego i na nim w szalunku wylał ławe. Lepiej miec ławe na długości 3 metórw głeboką na 2.5 metra niżeli popękany garaż. To jest chyba najtańsze rozwiazanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 10.09.2007 16:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Ja na twoim miejcu i dla swojego swietego spokoju dokopał bym sie do gruntu rodzimego i na nim w szalunku wylał ławe. Lepiej miec ławe na długości 3 metórw głeboką na 2.5 metra niżeli popękany garaż. To jest chyba najtańsze rozwiazanie. Na daną chwilę ten pomysł podoba mi się najbardziej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 10.09.2007 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 a moze by sobie przy okazji mala piwniczke pod tym garazem zrobic? w kocu i tak trzeba tam wykopac co najmniej to co zostalo zasypane... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 10.09.2007 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 Co wy tu panowie kombinujecie . Geno podał najsensowniejsze i najtańsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.09.2007 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a może powinieneś się zastanwoić nad fundamentem jaki bedziesz robił.....gdyż ławy maja małą powierzchnie nacisku i przenoszą spory ciężar całego budynku na grunt, średnio 4 wiekszy ciężar niż np. płyta fundamentowa która ma większą powierzchnię niż powierzchnia zabudowy budynku .... jest to dwa razy drozsze....niż ławy fundamentowe ale.....jest bardzo dobre rozwiazanie posadowienia budynku na podłozach o niskiej nośności gruntu....pytanie jeszcze jak dawno to zasypywałeś....i czy np. podczas zasypywania w jakiś sposób to zagęszczałeś....? ale odnosnie płyty fundamentowj polecam....sam mam taką i jestem bardzo zadowolony.... koszt 15.000 zł - B20 z uszczelniaczem, gdyż mam pod całym domem piwnicę... Pozdrawiam....i napewno porozmawiaj z konstruktorem...i może jakies badania gruntu by się zdały z tego miejsca....?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 11.09.2007 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Nie kombinujta. Posłuchaj się :Geno. To tylko garaż!!! Jakie tam są obciążenia??Co ci ma tam popękać czy osiadać jak zagęścisz do właściwego stopnia zagęszczenia?? Nie takie rzeczy się stawia na zagęszczanych gruntach i stoją do dziś.Koparka max 300zł skoczek na dwa dni z 200zł trochę wody i robocizny z zasypywaniem.Zapewniam,że fundamenty na 2,5 metra wyniosa jakieś 5x więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.09.2007 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Nie kombinujta. Posłuchaj się :Geno. To tylko garaż!!! Jakie tam są obciążenia??Co ci ma tam popękać czy osiadać jak zagęścisz do właściwego stopnia zagęszczenia?? Nie takie rzeczy się stawia na zagęszczanych gruntach i stoją do dziś. Koparka max 300zł skoczek na dwa dni z 200zł trochę wody i robocizny z zasypywaniem. Zapewniam,że fundamenty na 2,5 metra wyniosa jakieś 5x więcej. Czy wylewanie fundamentów na gruncie rodzimym to kombinacja ? Ja nie sadze. Do tych kosztów z tym fundamentem to nieźle przesadziłeś. Fundament nomalnie robi sie poniżej przemarzania gruntu czyli w naszych warunkach na głebokości ok 1.3m. Robiąc fundament głeboki na 2.5m w tym miejscu gdzie była ta dziura na długosci tych 3 m bedzie potrzeba ok 1,5 kubika betonu wiecej wiec chyba nie sa to aż tak wielkie koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 11.09.2007 07:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a może powinieneś się zastanwoić nad fundamentem jaki bedziesz robił.....gdyż ławy maja małą powierzchnie nacisku i przenoszą spory ciężar całego budynku na grunt, średnio 4 wiekszy ciężar niż np. płyta fundamentowa która ma większą powierzchnię niż powierzchnia zabudowy budynku .... jest to dwa razy drozsze....niż ławy fundamentowe ale.....jest bardzo dobre rozwiazanie posadowienia budynku na podłozach o niskiej nośności gruntu.... pytanie jeszcze jak dawno to zasypywałeś....i czy np. podczas zasypywania w jakiś sposób to zagęszczałeś....? ale odnosnie płyty fundamentowj polecam.... sam mam taką i jestem bardzo zadowolony.... koszt 15.000 zł - B20 z uszczelniaczem, gdyż mam pod całym domem piwnicę... Pozdrawiam....i napewno porozmawiaj z konstruktorem...i może jakies badania gruntu by się zdały z tego miejsca....?? bigrw, ile mniej więcej kosztował Cię metr kwadratowy płyty fundamentowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 11.09.2007 07:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Nie kombinujta. Posłuchaj się :Geno. To tylko garaż!!! Jakie tam są obciążenia??Co ci ma tam popękać czy osiadać jak zagęścisz do właściwego stopnia zagęszczenia?? Nie takie rzeczy się stawia na zagęszczanych gruntach i stoją do dziś. Koparka max 300zł skoczek na dwa dni z 200zł trochę wody i robocizny z zasypywaniem. Zapewniam,że fundamenty na 2,5 metra wyniosa jakieś 5x więcej. Martwię się tym, ponieważ ten garaż ma być pokryty dachówką. Gdyby to była blacha pewnie moje zmartwienie byłoby mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Nie kombinujta. Posłuchaj się :Geno. To tylko garaż!!! Jakie tam są obciążenia??Co ci ma tam popękać czy osiadać jak zagęścisz do właściwego stopnia zagęszczenia?? Nie takie rzeczy się stawia na zagęszczanych gruntach i stoją do dziś. Koparka max 300zł skoczek na dwa dni z 200zł trochę wody i robocizny z zasypywaniem. Zapewniam,że fundamenty na 2,5 metra wyniosa jakieś 5x więcej. Czy wylewanie fundamentów na gruncie rodzimym to kombinacja ? Ja nie sadze. Do tych kosztów z tym fundamentem to nieźle przesadziłeś. Fundament nomalnie robi sie poniżej przemarzania gruntu czyli w naszych warunkach na głebokości ok 1.3m. Robiąc fundament głeboki na 2.5m w tym miejscu gdzie była ta dziura na długosci tych 3 m bedzie potrzeba ok 1,5 kubika betonu wiecej wiec chyba nie sa to aż tak wielkie koszty? Blady a jak wykopiesz w piasku 2,5 m bez szalowania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 a może powinieneś się zastanwoić nad fundamentem jaki bedziesz robił.....gdyż ławy maja małą powierzchnie nacisku i przenoszą spory ciężar całego budynku na grunt, średnio 4 wiekszy ciężar niż np. płyta fundamentowa która ma większą powierzchnię niż powierzchnia zabudowy budynku .... jest to dwa razy drozsze....niż ławy fundamentowe ale.....jest bardzo dobre rozwiazanie posadowienia budynku na podłozach o niskiej nośności gruntu.... pytanie jeszcze jak dawno to zasypywałeś....i czy np. podczas zasypywania w jakiś sposób to zagęszczałeś....? ale odnosnie płyty fundamentowj polecam.... sam mam taką i jestem bardzo zadowolony.... koszt 15.000 zł - B20 z uszczelniaczem, gdyż mam pod całym domem piwnicę... Pozdrawiam....i napewno porozmawiaj z konstruktorem...i może jakies badania gruntu by się zdały z tego miejsca....?? bigrw, ile mniej więcej kosztował Cię metr kwadratowy płyty fundamentowej ? Za bardzo nie wiem co ta płyta miała by dać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.09.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Geno napisałem we wcześniejszym poście żeby zrobić szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Geno napisałem we wcześniejszym poście żeby zrobić szalunek. Fakt, tylko szalowanie wykopu nie jest takie najtańsze i najprostsze - 2,5 m gruntu to dużo i koszty szalowania będa wieksze niż wykopanie tego i zagęszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 11.09.2007 08:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Geno napisałem we wcześniejszym poście żeby zrobić szalunek. Fakt, tylko szalowanie wykopu nie jest takie najtańsze i najprostsze - 2,5 m gruntu to dużo i koszty szalowania będa wieksze niż wykopanie tego i zagęszczenie. Geno, strasznie boję się tego zagęszczania że mi ściany w domu popękają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.09.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Geno....pytasz co by miała dać.... popierwsze mniejszy nacisk na grunt i napewno mniejsze osiadanie budynku.... bo jesli materiały na cały dom 100 m2 pow. zabud ważą 300 t tonacisk na grunt poprzez zwykłe ławy wynosi około 10 t/m2 ale jesli płyta fundamentowa ma 100 m2 powierzchni nacisk na grunt poprzez płytę takiego domu bedzie 3 t/m2 więc odpowiedź sama się nasuwa....co do kosztu m2 płyty.... wyniósł mnie 129 zł/ m2 (beton + zbrojenie, oczywiscie bez robicizny , gdyz sam ją wykonałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Geno....pytasz co by miała dać.... popierwsze mniejszy nacisk na grunt i napewno mniejsze osiadanie budynku.... bo jesli materiały na cały dom 100 m2 pow. zabud ważą 300 t tonacisk na grunt poprzez zwykłe ławy wynosi około 10 t/m2 ale jesli płyta fundamentowa ma 100 m2 powierzchni nacisk na grunt poprzez płytę takiego domu bedzie 3 t/m2 więc odpowiedź sama się nasuwa.... co do kosztu m2 płyty.... wyniósł mnie 129 zł/ m2 (beton + zbrojenie, oczywiscie bez robicizny , gdyz sam ją wykonałem) Tylko,ze to: a) garaż b) płyta jest dobra w przypadku słabego gruntu a nie zagęszczonego piasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 11.09.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 wiem że to garaż .... ale nie zagęszczał piachu.... pytanie jeszcze kiedy ten dół zasypywał....a inwestorowi chodzi o najtańsze bezpieczne rozwiązanie,wyjście z problemu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.09.2007 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 wiem że to garaż .... ale nie zagęszczał piachu.... pytanie jeszcze kiedy ten dół zasypywał.... a inwestorowi chodzi o najtańsze bezpieczne rozwiązanie,wyjście z problemu.... Jak zrobi płytę na tym nie zagęszczonym piachu to gwarantowane spękania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts