Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

myślę że zbyt mało czasu upłyneło nato aby juz tam w tym roku stawiac garaż....może powinien sie wstrzymać i lać wodą ostro ten piach odłożyć prace związane z garażem do przyszłego roku ....

jak bedzie doś częto lał....(:)) to się przez ten czas zagęści ten teren....

po zimie na wiosnę też ten teren osiadzie....

ja bym robił go na wiosne na płycie fundamentowej....

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Nie kombinujta. Posłuchaj się :Geno. To tylko garaż!!! Jakie tam są obciążenia??Co ci ma tam popękać czy osiadać jak zagęścisz do właściwego stopnia zagęszczenia?? Nie takie rzeczy się stawia na zagęszczanych gruntach i stoją do dziś.

Koparka max 300zł skoczek na dwa dni z 200zł trochę wody i robocizny z zasypywaniem.

Zapewniam,że fundamenty na 2,5 metra wyniosa jakieś 5x więcej.

Czy wylewanie fundamentów na gruncie rodzimym to kombinacja ? Ja nie sadze. Do tych kosztów z tym fundamentem to nieźle przesadziłeś. Fundament nomalnie robi sie poniżej przemarzania gruntu czyli w naszych warunkach na głebokości ok 1.3m. Robiąc fundament głeboki na 2.5m w tym miejscu gdzie była ta dziura na długosci tych 3 m bedzie potrzeba ok 1,5 kubika betonu wiecej wiec chyba nie sa to aż tak wielkie koszty?

W naszych warunkach 0,8 do 1,3m głębokości ma fundament...

Wylewanie na zagęszczonym warstwami co 20cm piasku...nie na rodzimym gruncie.

Po silnych opadach,prace w dołku 2,5m mogą przebiegać dość kłopotliwie,bez szalunku zgodnie z przepisami wykluczone,zwłaszcza przy gruntach osypujących się.

Za przeproszeniem "srania" się z tym jest dużo więcej,niż w rozwiązaniu proponowanym przez :geno . i tyle.O to chodzi by podpowiedzieć komuś coś,co jest zgodne ze sztuką budowlaną a nie jest rozwiązaniem kłopotliwszym czy droższym

z tego co wiem fundament powinien być na gruncie "rodzimym" ktory nie bedzie juz osiadał - jezeli zasypany wykop miał 2,5 m wybierz ye 2,5 metra do gruntu rodzimego - szlunek - wylanie ław do odpowiedniego poziomu.

będzie pewnie

wg. mnie nie ma co kombinowac z zageszczaniem :-?

nie słyszałem o zagęszczniu gruntu pod fundamenty :roll:

może ktos tak robi ...kto wie...

Rozmawiałem ze swoim projektantem - mam się z nim spotkać w czwartek i powiedział że coś wymyśli :D Ciekawe tylko ile ten jego pomysł będzie mnie kosztował :o Wspominał, że dobrym rozwiązaniem byłaby płyta fundamentowa, ale musi wszystko przeliczyć.
z tego co wiem fundament powinien być na gruncie "rodzimym" ktory nie bedzie juz osiadał - jezeli zasypany wykop miał 2,5 m wybierz ye 2,5 metra do gruntu rodzimego - szlunek - wylanie ław do odpowiedniego poziomu.

będzie pewnie

Źle słyszałeś.

Jest coś takiego jak wymiana gruntu.

Od kiedy to grunt rodzimy jest gwarantem tego,że nie będzie osiadać?

Rozmawiałem ze swoim projektantem - mam się z nim spotkać w czwartek i powiedział że coś wymyśli :D Ciekawe tylko ile ten jego pomysł będzie mnie kosztował :o Wspominał, że dobrym rozwiązaniem byłaby płyta fundamentowa, ale musi wszystko przeliczyć.

Ja jestem ciekaw jak on policzy płyte na niestabilnym gruncie :D To niiech od razu załozy na 50 cm i spokój.

Ja jestem ciekaw jak on policzy płyte na niestabilnym gruncie :D To niiech od razu załozy na 50 cm i spokój.

Zobaczę w czwartek co powie i od razu się z wami podzielę tym news'em.

będzie pewnie

Źle słyszałeś.

zle się wyraziłem

- nie słyszałem aby ktoś zasypywał dołek zagęszczal go - i wylewał na tym fundament - bo tak to zrozumiałem

zageszczanie gruntu rodzimego pod fundament inna sprawa

na gruntach niestabilnych ( a taki by powstal) stosuje sie inne rozwiazania (pale studnie ) a tu była mowa o samym zageszczaniu "ubijaniu" pod fundament :-?

będzie pewnie

Źle słyszałeś.

zle się wyraziłem

- nie słyszałem aby ktoś zasypywał dołek zagęszczal go - i wylewał na tym fundament - bo tak to zrozumiałem

zageszczanie gruntu rodzimego pod fundament inna sprawa

na gruntach niestabilnych ( a taki by powstal) stosuje sie inne rozwiazania (pale studnie ) a tu była mowa o samym zageszczaniu "ubijaniu" pod fundament :-?

Tylko,że palowania czy studmie robi się wtedy kiedy wymiana gruntu jest niepłacalna - jak jest mało gruntu (stosunkowo "cienka" warstwa do wymiany to jest to tańsze.

Przykład?

Ikea Targówek

"Zakres wymiany

W okresie od marca do listopada 2005 roku wywieziono około 150 000 m3 gruntu. W tym czasie przywieziono 30 000 wywrotek piasku. W podłoże wbudowano ponad 340 000 m3 gruntu. Objętość ta równa jest kubaturze 100 dziesięciokondygnacyjnym budynkom o powierzchni 15 x 8.0 metrów."

Grunt na budowę dostarczono 20 tonowymi wywrotkami. W okresie letnim dziennie na budowę przybywało ponad 100 takich wywrotek!

Wysypany z wywrotek materiał koparki rozkładały na powierzchni warstwami 0.4 - 0.5 metra, a następnie okołkowane walce wibracyjne zagęszczały grunt. Każdą warstwę zagęszczano kilkoma przejściami walca (6-8)."

uhu...

a tam były fundamenty ....

czy płyty fundamentowe ? 8)

Co za róznica - ja wymieniałem 5 m gruntu i na tym stawiałem stopy fundamentowe pod słupy hali przemysłowej - stopy 320x180x110 cm.

Podejrzewam,że stopy fundamentowe+konstrukcja stalowa z więzarami i płatwiami z miejscowym nagromadzeniem :):) ław pod ściany murowane,być może także pod zewnętrzne ściany w całości...

Jak pewno wiecie nacisk i osiadanie ław to pikuś przy nacisku punktowym na takie stopy,elementy w stylu sprawdzenie stopy na przebicie,skręcenie itp wymagają naprawde dość dokładnych obliczeń i nie ma tu porównania do garażu nawet pokrytego dachówką....

Podejrzewam,że stopy fundamentowe+konstrukcja stalowa z więzarami i płatwiami z miejscowym nagromadzeniem :):) ław pod ściany murowane,być może także pod zewnętrzne ściany w całości...

Jak pewno wiecie nacisk i osiadanie ław to pikuś przy nacisku punktowym na takie stopy,elementy w stylu sprawdzenie stopy na przebicie,skręcenie itp wymagają naprawde dość dokładnych obliczeń i nie ma tu porównania do garażu nawet pokrytego dachówką....

Konstrukcja była ramowa, pełnościenna, bezpłatwiowa z obudową z płyt wartwowych , opartych na belkach podwalinowych, betonowych.

najlepsze rozwiazanie ma chyba Geno z wymiana gruntu,mysle ze lawa fundamentowa tez rozwiazala by problem-garaz nie jest taki ciezki.....nie wiem czy w Polsce stosowane jest geofoam,sa to olbrzymie kostki styropianowe,ktorymi wypelna sie przestrzen zamiast piasku czy gruzu,czesto jest stosowany ,gdy trzeba podniesc droge o lekkim ruchu.lub wypelnic duza przestrzenJa mysle u uzyciu jego pod podloga jako izolacja...podaje strone dla orientacji http://www.geofoam.com/projects/default.asp
najlepsze rozwiazanie ma chyba Geno z wymiana gruntu,mysle ze lawa fundamentowa tez rozwiazala by problem-garaz nie jest taki ciezki.....nie wiem czy w Polsce stosowane jest geofoam,sa to olbrzymie kostki styropianowe,ktorymi wypelna sie przestrzen zamiast piasku czy gruzu,czesto jest stosowany ,gdy trzeba podniesc droge o lekkim ruchu.lub wypelnic duza przestrzenJa mysle u uzyciu jego pod podloga jako izolacja...podaje strone dla orientacji http://www.geofoam.com/projects/default.asp

Super, tylko jak znam polskie warunki cena będzie powalająca na kolana :D

Konstrukcja była ramowa, pełnościenna, bezpłatwiowa z obudową z płyt wartwowych , opartych na belkach podwalinowych, betonowych.

No prawie trafiłem. :):):):)