zetka79 10.09.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 mam pytanie odnośnie sensu połączenia pieca na eko groszek z buforem ciepła, ponieważ firma która mi projektuje CO zaproponowała takie rozwiązanie. Chodzi głównie o to żeby na piecu była stała temperatura, której nie powinno się zbytnio obniżać, gdyż to jest niekorzystne dla pieca. Ale czy takie rozwiązanie nie jest nieekonomiczne? No bo w cieplejsze dni mógłbym obniżyć temp. na piecu, przez co złużyć mniej opału- chyba że pomijam jakiś czynnik (np. im wyższa temp. na piecu tym niekoniecznie wyższe zyżycie opału) lub można w inny sposób rozwiązać ten problem. Dodam że chodzi głównie o ogrzewanie podłogowepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 10.09.2007 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 W ciepłe dni możesz w ogóle nie palić w kotle, będziesz przecież mieć zapas gorącej wody w buforze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 10.09.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 każdy bufor generuje straty,są inne tańsze sposoby podniesienia temperatury powrotu, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 11.09.2007 09:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 każdy bufor generuje straty, są inne tańsze sposoby podniesienia temperatury powrotu, ale są też zyski z korzystania z bufora i mnie właśnie interesuje, czy w moim przypadku jest to korzystne. A jakie są t inne sposoby? W ciepłe dni możesz w ogóle nie palić w kotle, będziesz przecież mieć zapas gorącej wody w buforze teraz mieszkam w mieszkaniu i może zbyt dobrze się nie orientuję, ale wydaje mi się że wygaszanie i ponowne rozpalanie kotła jest trochę skomplikowane i czasochłonne (dlatego jestem zdecydowany na podajnik) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 11.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Do kotła podłącz termostat pokojowy który będzie dbał o to aby dom się nie przegrzewał. A bufor sobie odpuść, nie ma przecież sensu magazynowanie energii z pieca na węgiel (o dowolnej porze dnia czy roku grzanie węglem kosztuje tyle samo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 11.09.2007 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Do kotła podłącz termostat pokojowy który będzie dbał o to aby dom się nie przegrzewał. A bufor sobie odpuść, nie ma przecież sensu magazynowanie energii z pieca na węgiel (o dowolnej porze dnia czy roku grzanie węglem kosztuje tyle samo). no, ale latem można "naładować" akumulator" raz na kilka dni. choćby po to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 11.09.2007 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 kocioł z podajnikiem jest konstrukcyjnie przeznaczony do pracy ciągłej przez 12 miesięcy w roku, bezsensem jest jego wygaszanie i ponowne rozpalanie, zadaję więc pytanie, po co bufor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 11.09.2007 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 każdy bufor generuje straty, A gdzie się te straty podziewają? Niektórzy producenci kotłów zalecają instalację bufora, aby kocioł pracował z mocą przy której ma najwyższą sprawność - więc raczej widzę szansę na oszczędnosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geguś 12.09.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 po co bufor sprzedawcy brakuje na zus każdy bufor generuje straty, A gdzie się te straty podziewają? poważnie pytasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.09.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 każdy bufor generuje straty, A gdzie się te straty podziewają? poważnie pytasz? Pytam poważnie, bo zakładam że nikt nie stawia bufora na dworze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 12.09.2007 15:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 czy wobec tego bez bufora ciepła da się regulować temp. w pomieszczeniach zachowują stałą, optymalną dla pieca temperaturę? I czy to nie jest też tak że piec jest przy tej optymalnej dla niego temp. najbardziej wydajny? Tzn. przy niższej temp. zużycie opału nie będzie dużo niższe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 każdy bufor generuje straty, A gdzie się te straty podziewają? poważnie pytasz? Pytam poważnie, bo zakładam że nikt nie stawia bufora na dworze. no to grzej sobie kotłownię, bo chyba nie sądzisz, że to co stracisz w kotłowni ogrzanej już przez kocioł i grzejnik który jest obowiązkowy, ogrzeje Ci dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 czy wobec tego bez bufora ciepła da się regulować temp. w pomieszczeniach zachowują stałą, optymalną dla pieca temperaturę? I czy to nie jest też tak że piec jest przy tej optymalnej dla niego temp. najbardziej wydajny? Tzn. przy niższej temp. zużycie opału nie będzie dużo niższe? w sumie nie rozumiem Twoich rozterek, kocioł z palnikiem retortowym jest jak wspomniałem do całorocznego użytkowania non stop, logicznym jest więc że nie opłaca się magazynować ciepła, bo i po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 12.09.2007 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 no to grzej sobie kotłownię, bo chyba nie sądzisz, że to co stracisz w kotłowni ogrzanej już przez kocioł i grzejnik który jest obowiązkowy, ogrzeje Ci dom Nie mam kotłowni Jestem zmuszony całymi 64 watami strat z bufora ogrzewać łazienkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts