Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec na eko groszek a bufor ciepła

zetka79

Recommended Posts

mam pytanie odnośnie sensu połączenia pieca na eko groszek z buforem ciepła, ponieważ firma która mi projektuje CO zaproponowała takie rozwiązanie. Chodzi głównie o to żeby na piecu była stała temperatura, której nie powinno się zbytnio obniżać, gdyż to jest niekorzystne dla pieca. Ale czy takie rozwiązanie nie jest nieekonomiczne? No bo w cieplejsze dni mógłbym obniżyć temp. na piecu, przez co złużyć mniej opału- chyba że pomijam jakiś czynnik (np. im wyższa temp. na piecu tym niekoniecznie wyższe zyżycie opału) lub można w inny sposób rozwiązać ten problem. Dodam że chodzi głównie o ogrzewanie podłogowe

pozdrawiam

każdy bufor generuje straty,

są inne tańsze sposoby podniesienia temperatury powrotu,

ale są też zyski z korzystania z bufora i mnie właśnie interesuje, czy w moim przypadku jest to korzystne. A jakie są t inne sposoby?

W ciepłe dni możesz w ogóle nie palić w kotle, będziesz przecież mieć zapas gorącej wody w buforze

teraz mieszkam w mieszkaniu i może zbyt dobrze się nie orientuję, ale wydaje mi się że wygaszanie i ponowne rozpalanie kotła jest trochę skomplikowane i czasochłonne (dlatego jestem zdecydowany na podajnik)

Pozdrawiam

Do kotła podłącz termostat pokojowy który będzie dbał o to aby dom się nie przegrzewał. A bufor sobie odpuść, nie ma przecież sensu magazynowanie energii z pieca na węgiel (o dowolnej porze dnia czy roku grzanie węglem kosztuje tyle samo).

no, ale latem można "naładować" akumulator" raz na kilka dni. choćby po to.

czy wobec tego bez bufora ciepła da się regulować temp. w pomieszczeniach zachowują stałą, optymalną dla pieca temperaturę? I czy to nie jest też tak że piec jest przy tej optymalnej dla niego temp. najbardziej wydajny? Tzn. przy niższej temp. zużycie opału nie będzie dużo niższe?

każdy bufor generuje straty,

A gdzie się te straty podziewają?

poważnie pytasz?

Pytam poważnie, bo zakładam że nikt nie stawia bufora na dworze.

no to grzej sobie kotłownię,

bo chyba nie sądzisz, że to co stracisz w kotłowni ogrzanej już przez kocioł i grzejnik który jest obowiązkowy, ogrzeje Ci dom :roll:

czy wobec tego bez bufora ciepła da się regulować temp. w pomieszczeniach zachowują stałą, optymalną dla pieca temperaturę? I czy to nie jest też tak że piec jest przy tej optymalnej dla niego temp. najbardziej wydajny? Tzn. przy niższej temp. zużycie opału nie będzie dużo niższe?

w sumie nie rozumiem Twoich rozterek, kocioł z palnikiem retortowym jest jak wspomniałem do całorocznego użytkowania non stop, logicznym jest więc że nie opłaca się magazynować ciepła, bo i po co? :roll: