Gość Jerzy Wierchawiec 23.07.2003 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Forum to polecil mi moj syn. Mam zamiar przystapic do odbudowy domu jednorodzinnego w ktorym zamieszkuje wraz z rodzina. Ja jestem juz na emeryturze a zona jest rencistka.W zwiazku z tym jestem zmuszony do drastycznego zmniejszenia kosztow. Pytam:ile wynagradza sie rosjan?czy wymagane jest by ich karmic, zagwarantowac sprzet, stroje robocze. poniewaz mieszkam tam nie chcialbym aby pomieszkiwali na budowie. tak wiec raz jeszcze goraco prosze o odpowiedz: ile oni w tej chwili biora za godzine (mieszkam w otwocku pod warszawa) i czy jest to bezpieczne z uwagi na ewentualny wypadek na budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 23.07.2003 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 WitamSądzę, że najlepiej umawiać się z pracownikami (bez względu na to czy są to Polacy czy Rosjanie) o dzieło, a nie na godzinę.Czy jest bezpieczne? Trudno powiedzieć - najlepiej brać ludzi poleconych przez kogoś. pozdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.07.2003 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Przede wszystkim jest to nielegalne. Co prawda praktyka zatrudniania cudzoziemców na budowach jest nagminna (i nie tylko na budowch) ale trzeba liczyć się z konsekwencjami takiego czynu.W ubiegłym roku np. boleśnie o tym przekonał sie były wicewojewoda śląski który utracił swoje stanowisko gdzy stwierdzono, że na swojej budowie zatrudniał Czechów czy też Słowaków. I na nic zdały sie tłumaczenia, że to byli krewni i pracowali bezpłatnie świadcząc tylko pomoc w zamian za gościnę ...... Gdyby doszło do jakiegoś wypadku... lepiej o tym nawet nie myśleć. W takim przypadku wchodzi w grę odowiedzialność karna jak i cywilna (renta, odszkodowanie itp)Nigdy nie korzystałem z tego rodzaju pracowników i osobiście odradzam.Niemniej decyzja należy do Pana - proszę poczytać np. to http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=11906&highlight=bracia+ukrai%F1cy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arzesz 23.07.2003 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jedna uwaga:nielegalne jest jeśli pracownicy tacy nie mają pozwolenia na pracę, a zdaża się, że takowe mają. pozdr.a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.07.2003 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jedna uwaga: nielegalne jest jeśli pracownicy tacy nie mają pozwolenia na pracę, a zdaża się, że takowe mają. pozdr.a. Tak, oczywiście masz rację, ale to są przypadki "sporadyczne" monitorowane przez Powiatowe Biura Pracy . I jeśli zatrudnisz ich legalnie to tylko jako pracowników konkretnych firm lub też właścicieli tych firm. Jesli ktoś miałby ich zatrudnić legalnie wykorzystując ich pozwolenie na prace w Polsce to musi ich ubezpieczyć, odprowadzic podatki itd. Są też cudzoziemcyposiadający kartę stałego pobytu itd. Ale z kontekstu pytania wnioskować można, ze pytającemu nie o taki "typ" cudzoziemskiego pracownika chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 23.07.2003 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Tylko z plotek wiem że biorą ok. 60% tego co polacy. Niestety większość z nich ma małe doświadczenie w zawodzie i brakuje im kwalifikacji. Często łapią każdą robotę bez względu na to czy maja o niej jakiekolwiek pojęcie. Do kopania dołów, rozgważdzania desek itp bym może i ich zatrudnił, ale np. do zrobienia dachu to bym się nie odwarzył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.07.2003 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Forum to polecil mi moj syn. Mam zamiar przystapic do odbudowy domu jednorodzinnego w ktorym zamieszkuje wraz z rodzina. Ja jestem juz na emeryturze a zona jest rencistka.W zwiazku z tym jestem zmuszony do drastycznego zmniejszenia kosztow. Pytam:ile wynagradza sie rosjan?czy wymagane jest by ich karmic, zagwarantowac sprzet, stroje robocze. poniewaz mieszkam tam nie chcialbym aby pomieszkiwali na budowie. tak wiec raz jeszcze goraco prosze o odpowiedz: ile oni w tej chwili biora za godzine (mieszkam w otwocku pod warszawa) i czy jest to bezpieczne z uwagi na ewentualny wypadek na budowie. Jak widzę cieszy się Pan emeryturą a żona rentą. Pytanie : czy na taką emeryturę, rentę, czy nawet pracę bedzie miał szansę Pana syn, czy wnuki, jeżeli chce pan zatrudniać nielegalnie cudzoziemców. Zastanawiał się Pan może skąd się bierze Pańska emerytura i dlaczego bezrobocie w naszym kraju jest coraz wiekszę ? Ludzie, zastanówcie się do czego to prowadzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redek 23.07.2003 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 HenoK Bez przesady, nie czepiaj sie Bogu ducha winnego czlowieka, ktory chce zaoszczedzic. Tak samo nielegalnie pracuje spory procent polskich fachowcow, na wszystkich budowach. Nie zdarzylo Ci sie brac materialu czy wykonastwa bez faktury i bez VATu? Wiem, ze trzeba byc uczciwym, ale nie "fanatykiem" Jeszcze nie tak dawno my bylismy w roli "ukraincow" na budowach w Niemczech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Uller 23.07.2003 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jak widzę cieszy się Pan emeryturą a żona rentą. Pytanie : czy na taką emeryturę, rentę, czy nawet pracę bedzie miał szansę Pana syn, czy wnuki, jeżeli chce pan zatrudniać nielegalnie cudzoziemców. Zastanawiał się Pan może skąd się bierze Pańska emerytura i dlaczego bezrobocie w naszym kraju jest coraz wiekszę ? Ludzie, zastanówcie się do czego to prowadzi ? Właśnie się zastanowiłem. Wśród moich znajomych 95% buduje dom systemem gospodarczym wynajmując ekipy, za które nie płacą podatków ani składek emerytalnych. Zatem emerytura tego pana musi pochodzić z innych źródeł niż budownictwo w systemie gospodarczym. Poza tym czy nie stosujemy polityki Kalego. Jak nasi jadą za granicę dorobić na czarno np. przy ogórkach to czy nie powinniśmy ich potępiać. Poza tym niektórzy nie wybierają pomiędzy zatrudnieniem Rosjanina i Polaka. Wybierają pomiędzy tym aby się budować (minimalnym kosztem) lub nie. Na koniec podkreślam, że moim zamiarem nie jest pochwalanie procederu zatrudniania nielegalnych emigrantów, ale tylko próba spojrzenia na zagadnienie z wielu stron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pearl 23.07.2003 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 uważam, że zatrudnianie przybyszów zza wschodniej granicy do "poważnych" prac jest b.ryzykowne. Do "głupich" prac zaś można wziąć nastolatka - nie wierzę, by się żaden nie znalazł. Pozdrawiam Pearl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.07.2003 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 HenoK Bez przesady, nie czepiaj sie Bogu ducha winnego czlowieka, ktory chce zaoszczedzic. Tak samo nielegalnie pracuje spory procent polskich fachowcow, na wszystkich budowach. Nie zdarzylo Ci sie brac materialu czy wykonastwa bez faktury i bez VATu? Wiem, ze trzeba byc uczciwym, ale nie "fanatykiem" Jeszcze nie tak dawno my bylismy w roli "ukraincow" na budowach w Niemczech Jeżeli daję zarobić polskim fachowcom nielegalnie, to mam świadomość, że te pieniądze zostają w kraju. Być może nie ma z tego nic administracja państwowa w formie róznego rodzaju podatków, ale jest duża szansa, że wydane w ten sposób pieniądze do mnie wrócą, przez to że ktoś kupi efekty mojej pracy. Czy to samo możesz powiedzieć o pracy cudzoziemców ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.07.2003 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 uważam, że zatrudnianie przybyszów zza wschodniej granicy do "poważnych" prac jest b.ryzykowne. Do "głupich" prac zaś można wziąć nastolatka - nie wierzę, by się żaden nie znalazł. Pozdrawiam Pearl W pełni popieram . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarpol 23.07.2003 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 uważam, że zatrudnianie przybyszów zza wschodniej granicy do "poważnych" prac jest b.ryzykowne. Do "głupich" prac zaś można wziąć nastolatka - nie wierzę, by się żaden nie znalazł. Pozdrawiam Pearl Bardzo czesto zatrudniam na budowach mlodych ludzi po maturze sa silni mocni i bardzo ambitni biora bardzo malo.a liczy sie wyplata w sobote. Najczesciej pracuja po 10 godzin dziennie , mieszkam przy granicy z ukraina i zatrudnialem kiedys ukraincow juz ich nie chce , biore miejscowych i ci pracuja za "grosze" - przy dzisiejszej fali bezrobocia mozna miec taniego dobrego robotnika w kazdej wsi wiec po co to ryzyko. Obecnie inwestorzy chca placic malo wiec i malo placi sie robotnikowi.Jesli ktos nie chce pracowac fizycznie na jego miejsce czeka 10 innych. Ukraincy buduja tak jak u nas budowalo sie 20 lat temu sa silni ale wykonuja roboty tak jak my we wloszech przy zbieraniu pomidorow szybko i na "odpierdol". W naszym regionie nikt ich juz nie zatrudnia nawet przy pracach polowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Franciszkowski 24.07.2003 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Przez 18 lat bylem pracownikiem BHP, prowadzilem szkolenia w ponad 1000 zakladach. Nie pociesza mnie uwaga o zatrudnianiu maturzystow - bo to przeciez skandal. To sa mlodzi ludzie, wlasciwie dzieci i nie wolno ich zatrudniac przy takich robotach. Ludzie!!! lepiej poswiecic robotnikow z bylej republiki - oni sa wytrzymali. Sam bylem swiadkiem przypadkow, kiedy robotnik z ukrainy spadl z rusztowania i za godzine pracowal dalej!!!Inny zlamal sobie reke po upadku z dachu i jedna reka kladl dachowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Nie pociesza mnie uwaga o zatrudnianiu maturzystow - bo to przeciez skandal. To sa mlodzi ludzie, wlasciwie dzieci i nie wolno ich zatrudniac przy takich robotach. Uważasz, żeby lepiej 18-19 letni młodzieńcy powiększali szeregi bezrobotnych, pozostając na utrzymaniu rodziców ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 24.07.2003 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 ja np. wyznaję politykę, że wolę zapłacić polakowi trochę więcej niż "zagranicznemu", ale w przypadku takim, że Polak chciał za ogrodzenie 16 000 zł a tą samą robotę zrobili (dobrze) Ukraińcy za 5 000 zł to patryjotyzm niestety zostaje przyćmiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 24.07.2003 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 ja np. wyznaję politykę, że wolę zapłacić polakowi trochę więcej niż "zagranicznemu", ale w przypadku takim, że Polak chciał za ogrodzenie 16 000 zł a tą samą robotę zrobili (dobrze) Ukraińcy za 5 000 zł to patryjotyzm niestety zostaje przyćmiony. Otóż to sirma, ja na budowie nie miałem okazji zatrudniać ukraińców, ale nie ma przeproś - życie to nie je bajka, jeno je bitwa - jak wgrę wchodzą duże pieniądze patriotyzm musi być odrzucony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moira 24.07.2003 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Ukraincy moze są tańsi, ale pomyśl o dodatkowym koszcie zakupu narzędzi murarskich i innych takich. My budowaliśmy z grupą Ukrainców i po podsumowaniu kosztów całej budowy wyszło tylko trochę taniej (do ceny ustalonej wcześniej doszedł koszt narzędzi, rękawic, itp. a także koszt użerania się z ich brakiem doświadczenia lub jak kto woli wschodnimi technikami budowy). Nasz znajomy budował w tym samym czasie i wziął polską firmę budowalną (technika budowy taka sama, przy czym u nas brak podpiwniczenia ale za to drugi budynek gospodarczy) naprawdę po uwzględnieniu rachunku w rozliczeniu rocznym z US i skorzystaniu z ulgi budowlanej - to tak naprawdę zapłacił trochę mniej, a i mniej nerwów, mniej czasu straconego. Jego nie interesowały zakupy typu brakujący worek cementu, czy 1 rolka papy i nie ryzykował wpadki z nielegalnym zatrudnieniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Olaf 24.07.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Ukraincy moze są tańsi, ale pomyśl o dodatkowym koszcie zakupu narzędzi murarskich i innych takich. My budowaliśmy z grupą Ukrainców i po podsumowaniu kosztów całej budowy wyszło tylko trochę taniej (do ceny ustalonej wcześniej doszedł koszt narzędzi, rękawic, itp. a także koszt użerania się z ich brakiem doświadczenia lub jak kto woli wschodnimi technikami budowy). Nasz znajomy budował w tym samym czasie i wziął polską firmę budowalną (technika budowy taka sama, przy czym u nas brak podpiwniczenia ale za to drugi budynek gospodarczy) naprawdę po uwzględnieniu rachunku w rozliczeniu rocznym z US i skorzystaniu z ulgi budowlanej - to tak naprawdę zapłacił trochę mniej, a i mniej nerwów, mniej czasu straconego. Jego nie interesowały zakupy typu brakujący worek cementu, czy 1 rolka papy i nie ryzykował wpadki z nielegalnym zatrudnieniem. to juz doprawdy zakrawa na jakas farse i oblude prosze panstwa. teksty o braku fachowosci rosjan i niskim poziomie budowlanym sa po prostu smieszne. a polacy na budowie to po studiach inzynieryjsko-budowalnych sa?nie czarujmy sie, riosjanie to swietni robotnicy: wytrzymalsi i silniejsi od polakow, chce im sie pracowac i maja minimum wymagan, podczas gdy polski robotnik ciagle narzeka na wszystko! a i oszczednosci sa duze, placi sie takim przybyszom duzo mniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sirma 24.07.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Olaf, święta racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts