frykow 11.09.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Czy zlokalizowanie jej w pomieszczeniu gospodarczym, które znajduje się w przejściu pomiędzy garażem a drugim holem ("drugim" - czyli opisowo "nie tym przy wejściu głównym") ma waszym zdaniem jakieś poważne wady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.09.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ....w przejsciu....rozumiem ze moze tam byc wasko,a przechodzic bedzie trzeba.Ja bym przymierzyl sie np.do garazu,ale ciezko cos powiedziec jak sie tego nie widzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 11.09.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A projekt zjadł pies...? Ja miałem w projekcie usytuowanie rozdizelni we wiatrołapie obok drzwi wejściowych, ale zmieniłem łokalizacje o kilka metór dalej i wyszło w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 11.09.2007 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A projekt zjadł pies...? 1. Projekt instalacji elektrycznej nie jest u mnie wymagany. 2. No tyż się pytam, gdzie na tym (niewymaganym) projekcie (a później w domu) umieścić najlepiej tą szafkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 11.09.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Uważam, że ulokowanie rozdzielni w pomieszczxeniiu technicznym będzie dobrym roziwązaniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.09.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Ze względu na długość kabli - czyli na koszty, rozdzielnicę dobrze jest umieścić gdzieś w okolicach geometrycznego środka części mieszkalnej. Z drugiej strony, doprowadzenie zasilania budynku będziesz miał przez przepust w fundamencie dość grubym (i drogim) przewodem. Dobrze jest więc zrobić rozdzielnicę na wewnętrznej stronie tej ściany zewnętrznej domu, od strony której będzie przyłącze.A konkretne umiejscowienie zależy od geometrii pomieszczeń w domu - oczywiście musi być do niej dobry dostęp, ale nie powinna być zbyt łatwo dostępna dla dzieci.W świetle powyższego nie jest np. dobrym pomysłem umieszczanie rozdzielnicy gdzieś w narożniku domu, a szczególnie w narożniku garażu - elektrycy Cię przeklną, a i trochę kasy na znacznie dłuższe niż potrzeba kable poleci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.09.2007 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 No i zapomniałem jeszcze o jednym - do rozdzielnicy będą się schodziły kable z całego domu, czyli w jej okolicy będzie dość gęsto Należy więc wybrać takie miejsce, w którego najbliższej okolicy nie będziesz musiał np. wieszać szafek na ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
postgres 11.09.2007 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A projekt zjadł pies...? Ja miałem w projekcie usytuowanie rozdizelni we wiatrołapie obok drzwi wejściowych, ale zmieniłem łokalizacje o kilka metór dalej i wyszło w kotłowni. Metrys też chciałem przenieść do kotłowni, ale mój projektant od instalacji elektrycznych powiedział mi że rozdzielnia elektryczna nie może znajdować się w kotłowni gdyż jest to niezgodne z przepisami Tobie nie robili żadnych problemów ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 11.09.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Żadnych problemów mi nie robili. Poprostu przeniosłem i już. Teraz mam przynajmniej nie mam jej we wiatrołapie i nie szpeci nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.09.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A projekt zjadł pies...? 1. Projekt instalacji elektrycznej nie jest u mnie wymagany. 2. No tyż się pytam, gdzie na tym (niewymaganym) projekcie (a później w domu) umieścić najlepiej tą szafkę 1. Tam gdzie pozwolenie na budowę - tam jest wymagany projekt 2. gdyby był jakiś szkic, to łatwiej byłoby udzielić odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 11.09.2007 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 J.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabietka 11.09.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 My mamy w garażu i jest dobrze ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bst 11.09.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Metrys też chciałem przenieść do kotłowni, ale mój projektant od instalacji elektrycznych powiedział mi że rozdzielnia elektryczna nie może znajdować się w kotłowni gdyż jest to niezgodne z przepisami Tobie nie robili żadnych problemów ??? A podal jakas podstawe prawna? Czy tak sobie tylko to wymyslil? Jak by bylo jakies zagrozenie w pom. kotlowni to wymagany byl by tam jakis specjalny osprzet instalacyjny - a tak przeciez nie jest. Zreszta wszystkie nowoczesne kotly maja sporo elektroniki/elektryki wiec IMHO nie ma podstaw oprocz nieuzasadnionych obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.09.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 P. Prezydent i P Premier nie mają na siebie alergii, ale jednak nie latają razem jednym samolotem.Są zasady.To, że kotły mają elektronikę, to nie dowód. Ona w kotłach jest odpowiednio zabezpieczona.Producenci aparatów elektrycznych stosowanych w rozdzielnicach domowych nie zalecają ich stosowania w określonych środowiskach, proszę np. przeczytać zalecenia dotyczące np. instalowania RCD na budowie.Producenci nie gwarantują prawidłowego działania w przypadku zapylenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 11.09.2007 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 My mamy w garażu i jest dobrze ) ja tyż i jest git wg mnie jedyne sensowne miejsce , nie wyobrażam sobie ciągnięcia np, 5x16 po domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 11.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Metrys też chciałem przenieść do kotłowni, ale mój projektant od instalacji elektrycznych powiedział mi że rozdzielnia elektryczna nie może znajdować się w kotłowni gdyż jest to niezgodne z przepisami Tobie nie robili żadnych problemów ??? Bzdura. Możesz zawiesić kocioł np. w kuchni - gdzie może być nawet otwarty ogień (kuchenka gazowa). Obostrzenia dotyczące pomieszczenia obowiązują dopiero dla kotłów gazowych o mocy powyżej 30kW. W przypadku kotłów mniejszych w grę wchodzą tylko szczególne wymagania dotyczące wentylacji (Z-tka itp.) - wynika to z obecności w kotłowni urządzenia gazowego. Rozdzielnice natomiast możesz śmiało montować w kotłowni - bo nie pogarszają wentylacji przecież Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 11.09.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Ja mam w garażu przy wejściu na hol, jak bym budował się drugi raz to robiłbym tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raffran 11.09.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A my mamy dwie skrzynki elektryczne,dla parteru na parterze w pom.technicznym i poddasza dla poddasza w pom.nad garazem.A z uwagi na to,ze praktycznie jest to w jednym pionie to latwiej bylo polaczyc obie skrzynki jednym kablem niz z calego poddasza ciagnac kable na parter. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
retrofood 11.09.2007 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 A my mamy dwie skrzynki elektryczne,dla parteru na parterze w pom.technicznym i poddasza dla poddasza w pom.nad garazem. A z uwagi na to,ze praktycznie jest to w jednym pionie to latwiej bylo polaczyc obie skrzynki jednym kablem niz z calego poddasza ciagnac kable na parter. I to jest prawidłowy kierunek postepowwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 11.09.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Mam przy schodach, a właściwie pod schodami, na ścianie nośnej wewnętrznej. Grubość ściany pozwoliła mi całą skrzynkę zlicować ze ścianą. Po drugiej stronie tej ściany są łazienki - górna i dolna. W tym samym miejscu pod skrzynką elektryczną mam wszystkie zawory od wody i termostaty od ogrzewania elektrycznego kuchni i łazienki. Obok pod schodami bojler elektryczny. Wszystko zabudowałem "cienką" szafką, w której znalazły się jeszcze 2 półeczki na podstawowe narzędzia i zapasowe żarówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts