Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie umieścić szafkę z bezpiecznikami?

frykow

Recommended Posts

Ze względu na długość kabli - czyli na koszty, rozdzielnicę dobrze jest umieścić gdzieś w okolicach geometrycznego środka części mieszkalnej. Z drugiej strony, doprowadzenie zasilania budynku będziesz miał przez przepust w fundamencie dość grubym (i drogim) przewodem. Dobrze jest więc zrobić rozdzielnicę na wewnętrznej stronie tej ściany zewnętrznej domu, od strony której będzie przyłącze.

A konkretne umiejscowienie zależy od geometrii pomieszczeń w domu - oczywiście musi być do niej dobry dostęp, ale nie powinna być zbyt łatwo dostępna dla dzieci.

W świetle powyższego nie jest np. dobrym pomysłem umieszczanie rozdzielnicy gdzieś w narożniku domu, a szczególnie w narożniku garażu - elektrycy Cię przeklną, a i trochę kasy na znacznie dłuższe niż potrzeba kable poleci.

A projekt zjadł pies...?

Ja miałem w projekcie usytuowanie rozdizelni we wiatrołapie obok drzwi wejściowych, ale zmieniłem łokalizacje o kilka metór dalej i wyszło w kotłowni.

:D

Metrys też chciałem przenieść do kotłowni, ale mój projektant od instalacji elektrycznych powiedział mi że rozdzielnia elektryczna nie może znajdować się w kotłowni gdyż jest to niezgodne z przepisami :evil: Tobie nie robili żadnych problemów ???

A projekt zjadł pies...?

1. Projekt instalacji elektrycznej nie jest u mnie wymagany.

2. No tyż się pytam, gdzie na tym (niewymaganym) projekcie (a później w domu) umieścić najlepiej tą szafkę :p

1. Tam gdzie pozwolenie na budowę - tam jest wymagany projekt

2. gdyby był jakiś szkic, to łatwiej byłoby udzielić odpowiedzi.

Metrys też chciałem przenieść do kotłowni, ale mój projektant od instalacji elektrycznych powiedział mi że rozdzielnia elektryczna nie może znajdować się w kotłowni gdyż jest to niezgodne z przepisami :evil: Tobie nie robili żadnych problemów ???

A podal jakas podstawe prawna? Czy tak sobie tylko to wymyslil?

Jak by bylo jakies zagrozenie w pom. kotlowni to wymagany byl by tam jakis specjalny osprzet instalacyjny - a tak przeciez nie jest.

Zreszta wszystkie nowoczesne kotly maja sporo elektroniki/elektryki wiec IMHO nie ma podstaw oprocz nieuzasadnionych obaw.

P. Prezydent i P Premier nie mają na siebie alergii, ale jednak nie latają razem jednym samolotem.

Są zasady.

To, że kotły mają elektronikę, to nie dowód. Ona w kotłach jest odpowiednio zabezpieczona.

Producenci aparatów elektrycznych stosowanych w rozdzielnicach domowych nie zalecają ich stosowania w określonych środowiskach, proszę np. przeczytać zalecenia dotyczące np. instalowania RCD na budowie.

Producenci nie gwarantują prawidłowego działania w przypadku zapylenia.

Bzdura.

Możesz zawiesić kocioł np. w kuchni - gdzie może być nawet otwarty ogień (kuchenka gazowa).

Obostrzenia dotyczące pomieszczenia obowiązują dopiero dla kotłów gazowych o mocy powyżej 30kW.

W przypadku kotłów mniejszych w grę wchodzą tylko szczególne wymagania dotyczące wentylacji (Z-tka itp.) - wynika to z obecności w kotłowni urządzenia gazowego.

Rozdzielnice natomiast możesz śmiało montować w kotłowni - bo nie pogarszają wentylacji przecież ;)

A my mamy dwie skrzynki elektryczne,dla parteru na parterze w pom.technicznym i poddasza dla poddasza w pom.nad garazem.

A z uwagi na to,ze praktycznie jest to w jednym pionie to latwiej bylo polaczyc obie skrzynki jednym kablem niz z calego poddasza ciagnac kable na parter.

I to jest prawidłowy kierunek postepowwania

Mam przy schodach, a właściwie pod schodami, na ścianie nośnej wewnętrznej. Grubość ściany pozwoliła mi całą skrzynkę zlicować ze ścianą. Po drugiej stronie tej ściany są łazienki - górna i dolna. W tym samym miejscu pod skrzynką elektryczną mam wszystkie zawory od wody i termostaty od ogrzewania elektrycznego kuchni i łazienki. Obok pod schodami bojler elektryczny. Wszystko zabudowałem "cienką" szafką, w której znalazły się jeszcze 2 półeczki na podstawowe narzędzia i zapasowe żarówki.