Docent - Gdańsk 19.08.2003 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2003 Myrmota- z tego co przedstawiłaś ( eś) to czeka mnie długa droga ( jeszcze) . Właśnie w moim przypadku były takowe procedury- wystąpiłem 06.01 . 03 r. o WZ , gdzie w gminie przestał obowiązywać Plan, pod koniec lipca moja prośba został rozpatrzona negatywnie przez UW ( tak w zasadzie to do tej pory nie otrzymałem żadnego pisma z UG , które by to potwierdzało) z powodu tego, iż działka budowlana miała symbol Bp R i właśnie to R oznacza, że była to działka nieodrolniona. Dn. 25.07 już w/g nowego prawa ponownie wystąpiłem o WZ i dalej cierpliwie czekam. Tylko chyba sami święci wiedzą kiedy otrzymam WZ i czy wogóle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 21.08.2003 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2003 Właśnie wróciłem z Urzędu Gminy. Dostarczyłem im komplet dokumentów do uzyskania WZiZT. (Niestety wszystko trzeba samemu przyspieszać, bo urzędnik ma na wszystko od 2 do 4 tygodni, żeby rozpoznać sprawę - a jak się idzie samemu, to mu wystarcza czasem i 2 godz. i to, o ile ktoś zechce uwierzyć, bez dowodu wdzięczności ). Ale do rzeczy. Zadowolony, że WZiZT dostanę jutro dowiedziałem się, że właściwie to tak, gdyby nie jeden fakt. Otóż na podstawie USTAWY z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.) - Art. 60 oraz Art. 64 - i odnośniki z tych artykułów - "Decyzję o warunkach zabudowy wydaje się po uzgodnieniu z wojewodą, zarządem województwa oraz zarządem powiatu (...)". I tam właśnie zakwalifikowano budowe domu mieszkalnego - tak, że czeka mnie jeszcze przeprawa w wydziale wojewódzkim oraz sejmiku wojewódzkim. Jak znam życie co najmniej 1-2 miesiece. Nasz "kochany ustawodwca zrobił nam dobrze i zamiast ułatwić - spowodował, że pojawiły sie dodatkowo dwa szczeble orzekające w zakresie wydawania WZiZT. Horror.... Najgorsze jest to, że okazało się, iż jestem pierwszą osobą, która załatwia w gminie tę procedurę wg nowych przepisów (wolałbym byc ostatni, który załatwia wg starych przepisów - juz bym miał WZiZT w kieszeni, a tak nie wiem czy zdąze wbic łopatę w ziemię w tym roku ) W dodatku nie ma z kim rozmawiać, bo odpowiednie urzędy wyższej instancji nie sa jeszcze generalnie przygotowane do takich działań. A wszystko sprowadza sie do tego, żeby napisać, iż województwo nie rości pretensji do danej parceli - i tyle, czyli przyjmuje do wiadomości chęć budowy i zgodę gminy. Następny bubel prawny i organizacyjny. Życzę wszystkim "nowoWZiZT-owcom" powodzenia i ew. relacje z placu boju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 23.08.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2003 Właśnie wróciłem z Urzędu Gminy. Dostarczyłem im komplet dokumentów do uzyskania WZiZT. Shadok - czy Gmina ma aktualny plan zagosp. przestrz., czy musiałes robić rozprawę administracyjną??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 24.08.2003 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 To Mark0: W gminie obowiązuje jeszcze stary plan (do 31.12.2003), zaś w chwili obecnej gmina jest w trakcie ustalania planu nowego, ale postępowania nie zakończyła. W nowym planie "wymościli" mi drogę przy działce, ale okazało się, że "przegapiłem" sprawę - gmina wyda mi WZiZT z uwzględnieniem planowanej inwestycji - czyli de facto wg nowego planu Powoływałem się na Art 85. ust. 2 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.): "Do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz planów zagospodarowania przestrzennego województw, w stosunku do których podjęto uchwałę o przystąpieniu do sporządzania lub zmiany planu oraz zawiadomiono o terminie wyłożenia tych planów do publicznego wglądu, ale postępowanie nie zostało zakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe." Jednak gmina uważa, że mnie ten zapis ustawy nie dotyczy (sic) W tej chwili nie mam się gdzie odwołać. Tzn. mogę do SKO, ale jeśli SKO przyzna mi rację, a wiem że w 99,9% - TAK - to gmina wstrzyma mi na 12 miesięcy wydanie WZiZT, a potem wyda na swoich, czytaj dotychczasowych warunkach już zgodnie z nowym planem. Szkoda naszego czasu. Inna sprawa, że nikt z pytanych w okolicy ludzi nie wiedział o takich planach gminy... (pozostawię bez komentarza). Ale to nie jest problem. Z czasem można to łyknąć W chwili obecnej nowa ustawa wymaga jeszcze zaopiniowania przez wojewodę i marszałaka województwa. Dzwoniłem 22.08.2003 do Min. Infrastruktury w tej sprawie - i nie da się tego przeskoczyć. Papiery w sprawie WZiZT złożyłem 14.07.2003 czyli teoretycznie do 14.08.2003 powinieniem je otrzymać, a w sytuacji szczególnej najpóźniej 14.09.2003. Ale w województwie nikt nie wie co z tym fantem zrobić. Dopiero po 5 tyg. udało się skompletowac papiery do wydania WZiZT - a tu jeszcze ta dodatkowa biurokracja. Obawiam się, że w 3 tyg. papiery nie obrócą do województwa i z powrotem A może być i tak, że w województwie przyjmą swój czas rozpotrzenia sprawy - 1 miesiąc od daty otrzymania dokumentów, a jeszcze marszałek... szkoda gadać. Sejm pomógł inwestorom jak diabli (też pozostawię bez komentarza ) A na dodatek, jak mi powiedzieli w gminie, jestem pionierem i przecieram szlaki dla innych inwestorów Wielkie dzięki... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzi0 24.08.2003 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Shadock, na jakiej podstawie gmina może wstrzymać wydanie decyzji na 12 m-cy? Przecież to jest postępowanie administracyjne i obowiązują ich konkretne terminy... Mogą albo umożyc postępowanie odpowiednio to motywując albo wydać decyzję w terminie, tak myślę oczywiście mogę się mylić. W końcu jak pisał poeta " dziwny jest ten świat"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 24.08.2003 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Art. 58. 1. Postępowanie administracyjne w sprawie ustalenia lokalizacji inwestycji celu publicznego można zawiesić na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy od dnia złożenia wniosku o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzi0 24.08.2003 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Fakt, ustawa zawiera taki przepis. Tylko pytanie: co znaczy określenie "inwestycja celu publicznego"?? Mętne wyjaśnienia naszego ustawodawcy: Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o: ... 5) "inwestycji celu publicznego" - należy przez to rozumieć działania o znaczeniu lokalnym (gminnym) i ponadlokalnym (powiatowym, wojewódzkim i krajowym), stanowiące realizację celów, o których mowa w art. 6 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2000 r. Nr 46, poz. 543, z 2001 r. Nr 129, poz. 1447 i Nr 154, poz. 1800, z 2002 r. Nr 25, poz. 253, Nr 74, poz. 676, Nr 113, poz. 984, Nr 126, poz. 1070, Nr 130, poz. 1112, Nr 153, poz. 1271, Nr 200, poz. 1682 i Nr 240, poz. 2058 oraz z 2003 r. Nr 1, poz. 15); ... Problem mnie nie dotyczy (w moim przypadku obowiązuje ustawa nowa z 11.07), w innym przypadku skupiłbym się na zasadności zastosowania przez urzędników tego przepisu. Powodzenie w "wojnie paierkowej". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 24.08.2003 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 wg urzędników - inwestycja celu publicznego to także budowa budynku mieszkalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 24.08.2003 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Shadok - masz ten sam problem co ja , ale Ty zacząłeś starać się o WZ w/g nowego prawa budowlanego, a ja w/g starego z późniejszym przejściem na nowe prawo. Ale z tego co czytałem to w Twojej gminie obow. plan zagosp. więc nie powinno być problemu- u mnie natomiast stary plan wygasł i staram się w trybie indywidualnym o wydanie WZ - nadmieniam, że trwa to już od stycznia - chyba pobiłem już rekord w oczekiwaniu. A kasa z KM jest już wypłacona i wzięty kredyt - jeśli nie rozpocznę budowy w tym roku to chyba będę musiał zwrócić wcześniej odliczony podatek - i to właśnie jest wkurw.... w moim wypadku.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 24.08.2003 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 A czy na podstawie nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.) gmina wydaje WZiZT? Jeśli tak, to może można spróbowac wycofać stary wniosek i złożyć nowy wg "nowej" ustawy? Spróbuj się dowiedzieć w gminie, czy to jest możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzi0 24.08.2003 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Śpieszę donieść że nie wydaje się decyzji o warunkach zabudowy jeżeli gmina posiada plan zagospodarowanie terenu. Wniosek złożyć można ale postępowanie zostanie umożone, takich decyzji się nie wydaje i jest to jasno powiedziane w ustawie z 11-go lipca. Ten temat przerabiałem i pisałem o tym kilka postów wcześniej.Można natomiast wystąpić a wypis i wyrys z rejestru gruntów gdzie wg. nowej ustawy mają być umieszczone informacje o warunkach zabudowy. Tylko, że za to trzeba zapłacić, opłaty wyznacza gmina. W Halinowie (25 km od Warszawy) np. 170 zł.Cwaniaczki co..? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 24.08.2003 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 no, to zależy od sytuacji... 1) jest plan - jeszcze ważny, ale stary - obowiązuje do końca roku - wydają WZiZT (teoretycznie wg starego planu, ale generalnie opdnoszą wszystko do nowego - jak się nie podoba - wstrzymanie decyzji o WZiZT przez 12 miesięcy, a wtedy w roku 2004 musi obowiązywac juz nowy plan ) 2) jest plan, ale już nowy... nieliczne gminy (teoretycznie nie wydają WZiZT) - powinno byc od razu pozwolenie na budowę 3) brak ważnego planu (nie ma ani starego - nieaktualny, ani nowego - jeszcze nie uchwalono) - WZiZT na szczególnych zasadach, ew. odroczenie wydania na 12 miesiecy, z popedzeniem gminy po 2 miesiącach przez wojewodę, aby się wreszcie wzięła do roboty Myslę, że na miejscu Docenta z Gdańska, wolałbym zapłacić nawet 200 ZLP i miec od razu pozwolenie na budowe, szczególnie gdybym czekał od stycznia Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 24.08.2003 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2003 Shadock - mnie dotyczy p. 3 z Twojego postu. W dn. 25.07 złożyłem nowy wniosek, sąsiedzi zostali powiadomieni, zwrotki dotarły już do gminy i teraz gmina wysyła do UW moje WZ w celu zatwierdzenia ( podobno formalnego) - i nie ma 30 dni UW na odpowiedź - podobno mają odp. , że nie zgłaszają sprzeciwu - a jak będzie to nie wiem - dam znać jak dostanę WZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 26.08.2003 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2003 Shadock - mnie dotyczy p. 3 z Twojego postu. W dn. 25.07 złożyłem nowy wniosek, sąsiedzi zostali powiadomieni, zwrotki dotarły już do gminy i teraz gmina wysyła do UW moje WZ w celu zatwierdzenia ( podobno formalnego) - i nie ma 30 dni UW na odpowiedź - podobno mają odp. , że nie zgłaszają sprzeciwu - a jak będzie to nie wiem - dam znać jak dostanę WZ. Mnie też dotyczy ten sam punkt. Wniosek złożyłem 11.08. Docent - Gdańsk: czy pisma, o których piszesz to do "rozprawy administracyjnej"? Mi gmina kazała zapłacić 610 zł na koszty tejże rozprawy. Kazali podać adresy sąsiadów i ma jakas firma ma ją przeprowadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 27.08.2003 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2003 Nie - ja nic do tej pory nie płaciłem i myślę, że nie będę płacił. Rozprawę adm. miałem w maju ale to w/g starego prawa budowlanego i niestety po przesłaniu moich WZ do UW sprawa została załatwiona negat. z powodu symbolu działki budowlanej Bp R - właśnie to R spowodowało, że nie zatw. UW moich warunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 28.08.2003 07:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 w dzisiejszej Rzeczpospolitej kolejny artykuł o nowej ustawi o zagospodarowaniu przestrzennym pt. Studium budowaniahttp://www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030828/prawo/prawo_a_15.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 28.08.2003 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Artykuł w "RZ" jest bardzo ciekawy, aczkolwiek nie rysuje naszej sytuacji i przyszłości administracyjno-budowlanej w różowych kolorach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 28.08.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 Ten artykuł nic nie wnosi nowego akurat do mojej sprawy - interesuje mnie bowiem jedna rzecz - ile czasu ma teraz UW na zaopiniowanie moich WZ przesłanych przez UG, oraz, czy w tym wypadku także może nie zgodzić się co do WZ określonych przez UG - jeśli ktoś zna odp. na moje wątpliwości proszę o szybki post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 28.08.2003 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2003 No to czekasz tak jak ja... Trochę teorii Na wydanie decyzji administracyjnej urząd ma 30 dni, zas w sytuacji szczególnej 2 miesiące, przy czym musi uzasadnić konieczność późniejszego wydania dokuemntu/decyzji o dokładnie określić termin (tak przynajmniej przedstawia to kodeks postępowania dministracyjnego bodajże par. 35). W związku z tym jeśli petent składa podanie w danej sprawie powinien otrzymać odpowiedź w powyższym terminie, bez wzgledu na to jakie inne pośrednie urzędy musi "zaliczyć" dany dokument. Tyle teorii W praktyce na ogół, niestety , wyglada to tak, że każdy następny urząd liczy sobie "swój urzedowy czas rozpatrzenia pisma" i w zwiazku z tym, przynajmniej teoretycznie jeśli składasz pismo w UG, a musi ono zaliczyć urzad wojewódzki oraz sejmik marszałkowski, to podkreślam przynajmniej teoretycznie, w najgorszym razie można sobie czekać nawet i 1/2 roku Miejmy nadzieję, że to tylko czcza pisanina i zarówno Twoja jak i moja odpowiedź dotrą do nas szybciej Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.08.2003 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 No a co powiecie na to ??? Mam warunki zabudowy ważne do końca tego roku ( działka siedliskowa ) pan w gminie doradził żeby występować o pozwolenie jeszcze w tym roku bo nowego planu zagospodarowania terenu nie ma i nie wiadomo kiedy będzie .A pan w starostwie powiedział że mogą nie wydać pozwolenia bo według nowej ustawy rolnej nie jestem rolnikiem Może ktos mi to wytłumaczy jeśli wiecie o co mi chodzi będę wdzięczna za wszystkie informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts