Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT po 11 lipca

myrmota

Recommended Posts

Myrmota- z tego co przedstawiłaś ( eś) to czeka mnie długa droga ( jeszcze) . Właśnie w moim przypadku były takowe procedury- wystąpiłem 06.01 . 03 r. o WZ , gdzie w gminie przestał obowiązywać Plan, pod koniec lipca moja prośba został rozpatrzona negatywnie przez UW ( tak w zasadzie to do tej pory nie otrzymałem żadnego pisma z UG , które by to potwierdzało) z powodu tego, iż działka budowlana miała symbol Bp R i właśnie to R oznacza, że była to działka nieodrolniona. Dn. 25.07 już w/g nowego prawa ponownie wystąpiłem o WZ i dalej cierpliwie czekam. Tylko chyba sami święci wiedzą kiedy otrzymam WZ i czy wogóle.

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Właśnie wróciłem z Urzędu Gminy. Dostarczyłem im komplet dokumentów do uzyskania WZiZT. (Niestety wszystko trzeba samemu przyspieszać, bo urzędnik ma na wszystko od 2 do 4 tygodni, żeby rozpoznać sprawę - a jak się idzie samemu, to mu wystarcza czasem i 2 godz. :lol: i to, o ile ktoś zechce uwierzyć, bez dowodu wdzięczności 8) ).

Ale do rzeczy.

Zadowolony, że WZiZT dostanę jutro dowiedziałem się, że właściwie to tak, gdyby nie jeden fakt. Otóż na podstawie USTAWY z dnia 27 marca 2003 r. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.) - Art. 60 oraz Art. 64 - i odnośniki z tych artykułów - "Decyzję o warunkach zabudowy wydaje się po uzgodnieniu z wojewodą, zarządem województwa oraz zarządem powiatu (...)".

I tam właśnie zakwalifikowano budowe domu mieszkalnego - tak, że czeka mnie jeszcze przeprawa w wydziale wojewódzkim oraz sejmiku wojewódzkim. Jak znam życie co najmniej 1-2 miesiece. Nasz "kochany ustawodwca :evil: zrobił nam dobrze i zamiast ułatwić - spowodował, że pojawiły sie dodatkowo dwa szczeble orzekające w zakresie wydawania WZiZT. Horror.... :cry:

Najgorsze jest to, że okazało się, iż jestem pierwszą osobą, która załatwia w gminie tę procedurę wg nowych przepisów :roll: (wolałbym byc ostatni, który załatwia wg starych przepisów :wink: - juz bym miał WZiZT w kieszeni, a tak nie wiem czy zdąze wbic łopatę w ziemię w tym roku :cry: )

W dodatku nie ma z kim rozmawiać, bo odpowiednie urzędy wyższej instancji nie sa jeszcze generalnie przygotowane do takich działań. A wszystko sprowadza sie do tego, żeby napisać, iż województwo nie rości pretensji do danej parceli - i tyle, czyli przyjmuje do wiadomości chęć budowy i zgodę gminy.

Następny bubel prawny i organizacyjny.

Życzę wszystkim "nowoWZiZT-owcom" powodzenia i ew. relacje z placu boju :wink:

To Mark0:

W gminie obowiązuje jeszcze stary plan (do 31.12.2003), zaś w chwili obecnej gmina jest w trakcie ustalania planu nowego, ale postępowania nie zakończyła.

W nowym planie "wymościli" mi drogę przy działce, ale okazało się, że "przegapiłem" sprawę - gmina wyda mi WZiZT z uwzględnieniem planowanej inwestycji - czyli de facto wg nowego planu :o

Powoływałem się na Art 85. ust. 2 nowej ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym (Dz. U. z dnia 10 maja 2003 r.):

"Do miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego oraz planów zagospodarowania przestrzennego województw, w stosunku do których podjęto uchwałę o przystąpieniu do sporządzania lub zmiany planu oraz zawiadomiono o terminie wyłożenia tych planów do publicznego wglądu, ale postępowanie nie zostało zakończone przed dniem wejścia w życie ustawy, stosuje się przepisy dotychczasowe."

Jednak gmina uważa, że mnie ten zapis ustawy nie dotyczy (sic) :roll:

W tej chwili nie mam się gdzie odwołać. Tzn. mogę do SKO, ale jeśli SKO przyzna mi rację, a wiem że w 99,9% - TAK - to gmina wstrzyma mi na 12 miesięcy wydanie WZiZT, a potem wyda na swoich, czytaj dotychczasowych warunkach już zgodnie z nowym planem. Szkoda naszego czasu.

Inna sprawa, że nikt z pytanych w okolicy ludzi nie wiedział o takich planach gminy... :o (pozostawię bez komentarza).

Ale to nie jest problem. Z czasem można to łyknąć :roll:

W chwili obecnej nowa ustawa wymaga jeszcze zaopiniowania przez wojewodę i marszałaka województwa. Dzwoniłem 22.08.2003 do Min. Infrastruktury w tej sprawie - i nie da się tego przeskoczyć.

Papiery w sprawie WZiZT złożyłem 14.07.2003 czyli teoretycznie do 14.08.2003 powinieniem je otrzymać, a w sytuacji szczególnej najpóźniej 14.09.2003. Ale w województwie nikt nie wie co z tym fantem zrobić. Dopiero po 5 tyg. udało się skompletowac papiery do wydania WZiZT - a tu jeszcze ta dodatkowa biurokracja. Obawiam się, że w 3 tyg. papiery nie obrócą do województwa i z powrotem :(

A może być i tak, że w województwie przyjmą swój czas rozpotrzenia sprawy - 1 miesiąc od daty otrzymania dokumentów, a jeszcze marszałek... szkoda gadać. Sejm pomógł inwestorom jak diabli :evil: (też pozostawię bez komentarza :wink: )

A na dodatek, jak mi powiedzieli w gminie, jestem pionierem i przecieram szlaki dla innych inwestorów :lol:

Wielkie dzięki...

Pozdrawiam

Shadock, na jakiej podstawie gmina może wstrzymać wydanie decyzji na 12 m-cy? Przecież to jest postępowanie administracyjne i obowiązują ich konkretne terminy... Mogą albo umożyc postępowanie odpowiednio to motywując albo wydać decyzję w terminie, tak myślę oczywiście mogę się mylić. W końcu jak pisał poeta " dziwny jest ten świat"...

Fakt, ustawa zawiera taki przepis.

Tylko pytanie: co znaczy określenie "inwestycja celu publicznego"??

Mętne wyjaśnienia naszego ustawodawcy:

Art. 2. Ilekroć w ustawie jest mowa o:

...

5) "inwestycji celu publicznego" - należy przez to rozumieć działania o znaczeniu lokalnym (gminnym) i ponadlokalnym (powiatowym, wojewódzkim i krajowym), stanowiące realizację celów, o których mowa w art. 6 ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o gospodarce nieruchomościami (Dz. U. z 2000 r. Nr 46, poz. 543, z 2001 r. Nr 129, poz. 1447 i Nr 154, poz. 1800, z 2002 r. Nr 25, poz. 253, Nr 74, poz. 676, Nr 113, poz. 984, Nr 126, poz. 1070, Nr 130, poz. 1112, Nr 153, poz. 1271, Nr 200, poz. 1682 i Nr 240, poz. 2058 oraz z 2003 r. Nr 1, poz. 15);

...

Problem mnie nie dotyczy (w moim przypadku obowiązuje ustawa nowa z 11.07), w innym przypadku skupiłbym się na zasadności zastosowania przez urzędników tego przepisu.

Powodzenie w "wojnie paierkowej".

Shadok - masz ten sam problem co ja , ale Ty zacząłeś starać się o WZ w/g nowego prawa budowlanego, a ja w/g starego z późniejszym przejściem na nowe prawo. Ale z tego co czytałem to w Twojej gminie obow. plan zagosp. więc nie powinno być problemu- u mnie natomiast stary plan wygasł i staram się w trybie indywidualnym o wydanie WZ - nadmieniam, że trwa to już od stycznia - chyba pobiłem już rekord w oczekiwaniu. A kasa z KM jest już wypłacona i wzięty kredyt - jeśli nie rozpocznę budowy w tym roku to chyba będę musiał zwrócić wcześniej odliczony podatek - i to właśnie jest wkurw.... w moim wypadku.

Pozdrawiam.

Śpieszę donieść że nie wydaje się decyzji o warunkach zabudowy jeżeli gmina posiada plan zagospodarowanie terenu. Wniosek złożyć można ale postępowanie zostanie umożone, takich decyzji się nie wydaje i jest to jasno powiedziane w ustawie z 11-go lipca. Ten temat przerabiałem i pisałem o tym kilka postów wcześniej.

Można natomiast wystąpić a wypis i wyrys z rejestru gruntów gdzie wg. nowej ustawy mają być umieszczone informacje o warunkach zabudowy. Tylko, że za to trzeba zapłacić, opłaty wyznacza gmina. W Halinowie (25 km od Warszawy) np. 170 zł.

Cwaniaczki co..?

no, to zależy od sytuacji...

1) jest plan - jeszcze ważny, ale stary - obowiązuje do końca roku - wydają WZiZT (teoretycznie wg starego planu, ale generalnie opdnoszą wszystko do nowego - jak się nie podoba - wstrzymanie decyzji o WZiZT przez 12 miesięcy, a wtedy w roku 2004 musi obowiązywac juz nowy plan ;) )

2) jest plan, ale już nowy... nieliczne gminy (teoretycznie nie wydają WZiZT) - powinno byc od razu pozwolenie na budowę

3) brak ważnego planu (nie ma ani starego - nieaktualny, ani nowego - jeszcze nie uchwalono) - WZiZT na szczególnych zasadach, ew. odroczenie wydania na 12 miesiecy, z popedzeniem gminy po 2 miesiącach przez wojewodę, aby się wreszcie wzięła do roboty

Myslę, że na miejscu Docenta z Gdańska, wolałbym zapłacić nawet 200 ZLP i miec od razu pozwolenie na budowe, szczególnie gdybym czekał od stycznia ;)

Pozdrawiam

Shadock - mnie dotyczy p. 3 z Twojego postu. W dn. 25.07 złożyłem nowy wniosek, sąsiedzi zostali powiadomieni, zwrotki dotarły już do gminy i teraz gmina wysyła do UW moje WZ w celu zatwierdzenia ( podobno formalnego) - i nie ma 30 dni UW na odpowiedź - podobno mają odp. , że nie zgłaszają sprzeciwu - a jak będzie to nie wiem - dam znać jak dostanę WZ.

Shadock - mnie dotyczy p. 3 z Twojego postu. W dn. 25.07 złożyłem nowy wniosek, sąsiedzi zostali powiadomieni, zwrotki dotarły już do gminy i teraz gmina wysyła do UW moje WZ w celu zatwierdzenia ( podobno formalnego) - i nie ma 30 dni UW na odpowiedź - podobno mają odp. , że nie zgłaszają sprzeciwu - a jak będzie to nie wiem - dam znać jak dostanę WZ.

Mnie też dotyczy ten sam punkt. Wniosek złożyłem 11.08.

Docent - Gdańsk: czy pisma, o których piszesz to do "rozprawy administracyjnej"? Mi gmina kazała zapłacić 610 zł na koszty tejże rozprawy. :evil: Kazali podać adresy sąsiadów i ma jakas firma ma ją przeprowadzić.

Nie - ja nic do tej pory nie płaciłem i myślę, że nie będę płacił. Rozprawę adm. miałem w maju ale to w/g starego prawa budowlanego i niestety po przesłaniu moich WZ do UW sprawa została załatwiona negat. z powodu symbolu działki budowlanej Bp R - właśnie to R spowodowało, że nie zatw. UW moich warunków.

Ten artykuł nic nie wnosi nowego akurat do mojej sprawy - interesuje mnie bowiem jedna rzecz - ile czasu ma teraz UW na zaopiniowanie moich WZ przesłanych przez UG, oraz, czy w tym wypadku także może nie zgodzić się co do WZ określonych przez UG - jeśli ktoś zna odp. na moje wątpliwości proszę o szybki post.

No to czekasz tak jak ja... :roll:

Trochę teorii ;)

Na wydanie decyzji administracyjnej urząd ma 30 dni, zas w sytuacji szczególnej 2 miesiące, przy czym musi uzasadnić konieczność późniejszego wydania dokuemntu/decyzji o dokładnie określić termin (tak przynajmniej przedstawia to kodeks postępowania dministracyjnego bodajże par. 35).

W związku z tym jeśli petent składa podanie w danej sprawie powinien otrzymać odpowiedź w powyższym terminie, bez wzgledu na to jakie inne pośrednie urzędy musi "zaliczyć" dany dokument.

Tyle teorii :roll:

W praktyce na ogół, niestety :cry: , wyglada to tak, że każdy następny urząd liczy sobie "swój urzedowy czas rozpatrzenia pisma" i w zwiazku z tym, przynajmniej teoretycznie jeśli składasz pismo w UG, a musi ono zaliczyć urzad wojewódzki oraz sejmik marszałkowski, to podkreślam przynajmniej teoretycznie, w najgorszym razie można sobie czekać nawet i 1/2 roku :o

Miejmy nadzieję, że to tylko czcza pisanina i zarówno Twoja jak i moja odpowiedź dotrą do nas szybciej

Pozdrawiam :wink:

No a co powiecie na to ???

Mam warunki zabudowy ważne do końca tego roku ( działka siedliskowa )

pan w gminie doradził żeby występować o pozwolenie jeszcze w tym roku

bo nowego planu zagospodarowania terenu nie ma i nie wiadomo kiedy będzie :evil: .A pan w starostwie powiedział że mogą nie wydać pozwolenia bo według nowej ustawy rolnej nie jestem rolnikiem :evil:

Może ktos mi to wytłumaczy jeśli wiecie o co mi chodzi będę wdzięczna za wszystkie informacje. :(