Shadock 29.08.2003 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jeżeli już masz wydane WZiZT, to jeśli tylko spełniasz warunki podane w WZiZT urząd MUSI wydać Ci pozwolenie na budowę. Do dzieła, bo z tego co piszesz wynika, że czasu do końca ważności WZiZT coraz mniej Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 29.08.2003 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Dzieki za info. Mam nadzieje że tak będzie. pozdrawiam AgaP.S. A kto decyduje o tym czy spełniam warunki czy nie???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 29.08.2003 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2003 Jak to kto? Wszystkie warunki aby otrzymac pozolenie na budowe zawarte są w WZiZT. Powinnas tam mieć 5 działów: I. Warunki zagospodarowania terenu - gdzie opisane są warunki posadowinia budynku oraz przyłączy oraz dodatkowe zgody jakie powinnaś "załatwić". Tu też powinna byc podana linia zabudowy. II. Warunki zabudowy terenu - opis jak ogólnie powinien wyglądać dom i jakie warunki powinien spełniać (wysokość kalenicy, kolorystyka, rodzaj (parterowy, piętrowy) itp. III. okres ważności decyzji - bez komentarza IV. Uzasadnienie decyzji - podstawa prawna wydania WZiZT V. Pouczenie - kwestie prawne odnośnie odwołań itp. Na końcu moga być dołączone w Informacjach dodatkowych do pozwolenia na budowę napisane drobnym drukiem dodatkowe warunki jakie trzeba wypełnić w określonych sytuacjach Jaśli masz swoje WZiZT to myślę, że te punkty i informacje powinny być tam zawarte. Punkt po punkcie powinnaś skompletować dokumenty, albo jeśli masz miejscowego architekta, który przygotowuje lub adaptuje Ci projekt - poproś go o pomoc - może za drobną opłatą załatwi wszelkie formalności - naprawdę warto zainwestować (Może też równie dobrze załatwić wszelkie formalności w ramach opracowywanego projektu ) Po prostu szkoda Twojego czasu i nerwów. Pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 30.08.2003 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Shadock - w zupełności masz rację - wystarczy tylko podać mój przykład - właśnie mija 8 miesięcy od pierwszego pisma złożonego do UG o wydanie WZ - i dalej czekam - czas, czasem, a urząd urzędem - spróbować tylko zadrzeć z nimi, a na pewno się nie wygra - po prostu takie życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 30.08.2003 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2003 Shadock - dzięki za info,właśnie tak doszliśmy z mężem do wniosku,że poprosimy o załatwienie tej sprawy architekta,który będzie robił adaptację. W moich warunkach jest napisane,że inwestor winien być rolnikiem w rozumieniu przepisów ustawyz dn.15.11.1984 r. o podatku rolnym. Już sie dowiedziałam,że muszę mieć w planie zagospodarowania działki wyrysowany budynek gospodarczy i powiedzieć w starostwie,że dopiero zaczynam działalność rolniczą i muszę mieć jakieś zaplecze-dla wyjaśnienia będę stawiać siedlisko rolnicze. ( A że to wszystko grubymi nicmi szyte) to chyba zostawię to fachowcą. Pozdrawiam Aga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 31.08.2003 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 Zawsze możesz kupić 2 króliki albo 4 kury i je.. hodować (nie znam zapisu, który określa jaka ilość zwierząt gospodarskich rozstrzyga o tym czy ktoś prowadzi działalność rolną czy też nie ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 31.08.2003 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2003 No tak o tych kurkach to nie pomyślałam ,ale może to jest jakiś pomysł,będe się zmagać z tą materią pod koniec listopada lub na początku grudnia - bo wtedy mam zamiar złożyć papiery o pozwolenie. Pozdrawiam i dzięki za pomoc, która jeszcze nie raz mi będzie potrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
myrmota 11.09.2003 11:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Byłem wczoraj u prezydenta mojego miasta w sprawie WZiZT, na razie sprawa nie wyglądą zachwycająco, ale nie mówią nie i może pójdą mi na rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 11.09.2003 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2003 Wniosek złożyłem 11.08, po kilku dniach dostałem wzór umowy z Gminy na opłacenie rozprawy administracyjnej (610 PLN). 11.09 dowiedziałem się telefonicznie, że dokumenty zostały wysłane do wojewody i potrwa to miesiąc. Zobaczymy jak to będzie dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 14.09.2003 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2003 Dostałem odpowiedź od wojewody - pozytywna... Ponoć Urząd Marszałkowski też wydał decyzję pozytywną... Jutro - dzień prawdy - minęły włąśnie 2 miesiące od złożenia wniosku o wydanie WZiZT... zobaczymy co powiedza w urzędzie gminy W ubiegłą środę jeszcze wszystko było w rozsypce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 15.09.2003 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dostałem odpowiedź od UW - pozytywna - dzwonię do gminy, czy oni także dostali odpowiedź - babka mi mówi, że jeszcze nie bo do nich wysyłają całą dokumentację - a tak na marginesie powiedziała mi, że i tak dopiero po tygodniu mogę ją odebrać ( bo to jest czas na ewentualne odwołania) - tak więc w przyszły poniedziałek po 8 miesiącach i 16 dniach czwkania w końcu będę miał ten papier w garści - NIE WIEM KURCZE CZY SIĘ CIESZYĆ CZY PŁAKAĆ - TAKIE MAMY SPRAWNE URZĘDY. Bądźcie wytrwali - a będzie Wam dane dostać WZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 15.09.2003 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Po 8 miesiącach i 16 dniach czekania w końcu będę miał ten papier w garści - NIE WIEM KURCZE CZY SIĘ CIESZYĆ CZY PŁAKAĆ - TAKIE MAMY SPRAWNE URZĘDY. Bądźcie wytrwali - a będzie Wam dane dostać WZ Gratulacje. Czy teraz wątek: "Ile czekałem na Pozwolenie na Budowę" Mark0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 15.09.2003 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Nie no stary nir rób sobie jaj - ja na poważnie chciałbym zacząć już w listopadzie zacząć coś budować. Przynajmniej tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0 15.09.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 O sorry! Szczerze Ci życzę powodzenia W tym roku fundamenty a reszta na wiosnę? Ja tak bym chciał - tylko nie mam jeszcze tego papierka jeszcze w ręku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 15.09.2003 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2003 Dzisiaj ponownie zadzwoniłem do UG w sprawie moich WZiZT i... ponoć nie dotarły papiery z Urzędu Wojewódzkiego. Z tego co wiem miały być wysłane ponad tydzień temu... Ktoś mnie robi chyba w bambo Minęły już ustawowe 2 miesiące od daty złożenia wniosku, a WZiZT jak nie było, tak nie ma Prawo sobie, a zycie sobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Docent - Gdańsk 16.09.2003 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 U mnie gmina wysłała dokumenty 02.09, a UW zatwierdził je w dniu 09.09 i listem poleconym 12.09 dostałem zgodę na wydanie WZ przez UW - jednakże wszystkie papiery dotarły do Gminy 14.09 i należy odczekać ustawowe 7 dni na wydanie WZ ( a ponadto sezon urlopowy w gminie jeszcze w pełni). Jedno jest pewne , że jutro jadę odebrać WZ jeszcze odbite na ksero i walę kupić projekt D 07 z Muratora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 16.09.2003 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Dzisiaj byłem w Urzedzie Marszałkowskim i... okazało się, że wszystkie dokumenty wysłano 5.09.2003 A dziś juz 16 he he i UG ma wszystko w d... W ciągu 15 minut bardzo sympatyczna Pani w UM wydała mi potwierdzoną kopię decyzji... czyli można jak sie chce, ale UG ma to w d... Co prawda ustawowe 2 miesiace minęły, ale przecież cóż UG może zrobić, nic, więc ma wszystko i wszystkich w d... Ale... mam nadzieję, że te 11 dni zwłoki pozwoliło się uprawomocnić wszystkim papierom i łudzę sie odebrać WZiZT w tym tygodniu... W piątek notariusz... Eeee tam... nie zamierzam lekko się poddać UG, choć tenze urząd ma władzę kopania innych po 4 literach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.09.2003 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2003 Jak wiadomo, dla działek położonych w miejscowościach które posiadają zatwierdzony plan zagosp. przestrzennego nie wydaje się decyzji o Warunkach Zabudowy. Ta decyzja ułatwiała wybór projektu, zawierała zalecenia dotyczące kształtu budynku, spadków dachy itd itp. Po prostu sugestie urzędu co do sposobu zabudowy działki. Wiadomo że czasami sugestie/wytyczne są dośc szczegółowe i nie spełnienie ich może skutkować nie wydaniem pozwolenia na budowę. Teraz ciekawostka: okazuje się że obecnie aby poznać zalecenia Szanownych Urzędników należy uzyskać Wypis i Wyrys z Rejestru Gruntów (chyba dokładnie tak się to nazywa.... pewności nie mam), tam obecnie te zalecenia zostały ukryte. I tu niespodzianka.... Decyzja była za darmo a tutaj trzeba zapłacić i to nie tak mało w Urzędzie Gminy Halinów (pow. Mińsk Maz.) cena wynosi 170 zł. Ciekaw jestem jak ta sprawa wygląda gdzie indziej? bytom 70 zł z kopiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shadock 17.09.2003 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Wczoraj dostarczyłem do UG kopię decyzji z UM, zaś dziś ponownie dzwoniłem, żeby się dowiedzieć o moją decyzję o WZiZT. Niestety mam zadzwonić jutro, bo nie udało się jeszcze załatwić wewnetrznych warunków w UG... A czas sobie płynie banalnym tik-tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galeonik 17.09.2003 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2003 Jako uzupełnienie jednego z pierwszych wpisów w tym wątku: Urzędnicy w moim urzędzie miejskim właśnie się połapali że powinni warunki przesłać do wojewody. Ile czekania dalej- nie wiadomo...... A w ogóle to mają straaaaasznie dużo takich spraw! ZNACIE TO? Co do ceny za wypis i wyrys z rejestu gruntów- Józefów: 16 zł + ok. 118 (za wyrys) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts