Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT po 11 lipca

myrmota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak to kto?

Wszystkie warunki aby otrzymac pozolenie na budowe zawarte są w WZiZT.

Powinnas tam mieć 5 działów:

I. Warunki zagospodarowania terenu - gdzie opisane są warunki posadowinia budynku oraz przyłączy oraz dodatkowe zgody jakie powinnaś "załatwić". Tu też powinna byc podana linia zabudowy.

II. Warunki zabudowy terenu - opis jak ogólnie powinien wyglądać dom i jakie warunki powinien spełniać (wysokość kalenicy, kolorystyka, rodzaj (parterowy, piętrowy) itp.

III. okres ważności decyzji - bez komentarza ;)

IV. Uzasadnienie decyzji - podstawa prawna wydania WZiZT

V. Pouczenie - kwestie prawne odnośnie odwołań itp.

Na końcu moga być dołączone w Informacjach dodatkowych do pozwolenia na budowę napisane drobnym drukiem dodatkowe warunki jakie trzeba wypełnić w określonych sytuacjach

Jaśli masz swoje WZiZT to myślę, że te punkty i informacje powinny być tam zawarte.

Punkt po punkcie powinnaś skompletować dokumenty, albo jeśli masz miejscowego architekta, który przygotowuje lub adaptuje Ci projekt - poproś go o pomoc - może za drobną opłatą załatwi wszelkie formalności - naprawdę warto zainwestować :) (Może też równie dobrze załatwić wszelkie formalności w ramach opracowywanego projektu ;) )

Po prostu szkoda Twojego czasu i nerwów. :roll:

Pozdrawiam i życze powodzenia

Shadock - w zupełności masz rację - wystarczy tylko podać mój przykład - właśnie mija 8 miesięcy od pierwszego pisma złożonego do UG o wydanie WZ - i dalej czekam - czas, czasem, a urząd urzędem - spróbować tylko zadrzeć z nimi, a na pewno się nie wygra - po prostu takie życie :evil:

Shadock - dzięki za info,właśnie tak doszliśmy z mężem do wniosku,że poprosimy o załatwienie tej sprawy architekta,który będzie robił adaptację.

W moich warunkach jest napisane,że inwestor winien być rolnikiem w rozumieniu przepisów ustawyz dn.15.11.1984 r. o podatku rolnym.

Już sie dowiedziałam,że muszę mieć w planie zagospodarowania działki wyrysowany budynek gospodarczy i powiedzieć w starostwie,że dopiero zaczynam działalność rolniczą i muszę mieć jakieś zaplecze-dla wyjaśnienia będę stawiać siedlisko rolnicze. ( A że to wszystko grubymi nicmi szyte) to chyba zostawię to fachowcą.

Pozdrawiam Aga. :)

No tak o tych kurkach to nie pomyślałam :wink: ,ale może to jest jakiś pomysł,będe się zmagać z tą materią pod koniec listopada lub na początku grudnia - bo wtedy mam zamiar złożyć papiery o pozwolenie.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc, która jeszcze nie raz mi będzie potrzebna.

• 2 weeks później...

Dostałem odpowiedź od wojewody - pozytywna...

Ponoć Urząd Marszałkowski też wydał decyzję pozytywną...

Jutro - dzień prawdy - minęły włąśnie 2 miesiące od złożenia wniosku o wydanie WZiZT... zobaczymy co powiedza w urzędzie gminy :roll:

W ubiegłą środę jeszcze wszystko było w rozsypce :o

Dostałem odpowiedź od UW - pozytywna - dzwonię do gminy, czy oni także dostali odpowiedź - babka mi mówi, że jeszcze nie bo do nich wysyłają całą dokumentację - a tak na marginesie powiedziała mi, że i tak dopiero po tygodniu mogę ją odebrać ( bo to jest czas na ewentualne odwołania) - tak więc w przyszły poniedziałek po 8 miesiącach i 16 dniach czwkania w końcu będę miał ten papier w garści - NIE WIEM KURCZE CZY SIĘ CIESZYĆ CZY PŁAKAĆ - TAKIE MAMY SPRAWNE URZĘDY.

Bądźcie wytrwali - a będzie Wam dane dostać WZ :evil:

Dzisiaj ponownie zadzwoniłem do UG w sprawie moich WZiZT i... ponoć nie dotarły papiery z Urzędu Wojewódzkiego. Z tego co wiem miały być wysłane ponad tydzień temu... Ktoś mnie robi chyba w bambo :cry:

Minęły już ustawowe 2 miesiące od daty złożenia wniosku, a WZiZT jak nie było, tak nie ma :roll:

Prawo sobie, a zycie sobie :o

U mnie gmina wysłała dokumenty 02.09, a UW zatwierdził je w dniu 09.09 i listem poleconym 12.09 dostałem zgodę na wydanie WZ przez UW - jednakże wszystkie papiery dotarły do Gminy 14.09 i należy odczekać ustawowe 7 dni na wydanie WZ ( a ponadto sezon urlopowy w gminie jeszcze w pełni).

Jedno jest pewne , że jutro jadę odebrać WZ jeszcze odbite na ksero i walę kupić projekt D 07 z Muratora.

Dzisiaj byłem w Urzedzie Marszałkowskim i... okazało się, że wszystkie dokumenty wysłano 5.09.2003 :) A dziś juz 16 he he i UG ma wszystko w d... :lol:

W ciągu 15 minut bardzo sympatyczna Pani w UM wydała mi potwierdzoną kopię decyzji... czyli można jak sie chce, ale UG ma to w d...

Co prawda ustawowe 2 miesiace minęły, ale przecież cóż UG może zrobić, nic, więc ma wszystko i wszystkich w d...

Ale... mam nadzieję, że te 11 dni zwłoki pozwoliło się uprawomocnić wszystkim papierom i łudzę sie odebrać WZiZT w tym tygodniu... :roll:

W piątek notariusz...

Eeee tam... nie zamierzam lekko się poddać UG, choć tenze urząd ma władzę kopania innych po 4 literach :o

Jak wiadomo, dla działek położonych w miejscowościach które posiadają zatwierdzony plan zagosp. przestrzennego nie wydaje się decyzji o Warunkach Zabudowy.

Ta decyzja ułatwiała wybór projektu, zawierała zalecenia dotyczące kształtu budynku, spadków dachy itd itp. Po prostu sugestie urzędu co do sposobu zabudowy działki. Wiadomo że czasami sugestie/wytyczne są dośc szczegółowe i nie spełnienie ich może skutkować nie wydaniem pozwolenia na budowę.

Teraz ciekawostka: okazuje się że obecnie aby poznać zalecenia Szanownych Urzędników należy uzyskać Wypis i Wyrys z Rejestru Gruntów (chyba dokładnie tak się to nazywa.... pewności nie mam), tam obecnie te zalecenia zostały ukryte. I tu niespodzianka.... Decyzja była za darmo a tutaj trzeba zapłacić i to nie tak mało w Urzędzie Gminy Halinów (pow. Mińsk Maz.) cena wynosi 170 zł. Ciekaw jestem jak ta sprawa wygląda gdzie indziej?

bytom 70 zł z kopiami

Jako uzupełnienie jednego z pierwszych wpisów w tym wątku:

Urzędnicy w moim urzędzie miejskim właśnie się połapali że powinni warunki przesłać do wojewody. Ile czekania dalej- nie wiadomo...... :evil:

A w ogóle to mają straaaaasznie dużo takich spraw!

ZNACIE TO?

Co do ceny za wypis i wyrys z rejestu gruntów- Józefów: 16 zł + ok. 118 (za wyrys)