Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

WZiZT po 11 lipca

myrmota

Recommended Posts

• Odpowiedzi 148
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wiecie co? ... to chyba lepiej, aby było jak w Ameryce , 100 lat temu. N a swojej działce możesz zrobić co chcesz. Warunek jeden, podstawowy, fundamentalny i zasadniczy......... nie naruszysz prywatności własciciela sasiędniej działki, pod sankcjami bardzo poważnymi. No i co ? tam daleko to przetrwało do dnia dzisiejszego. A my ? Nie chcę na tym wspaniałym forum poddawać się emocjom, ale bliżej nam do CCCP niż do USA. Pocieszcie się, jak nie wiadomo o co chodzi to chodzi o .......

Jestem ewidetnym przykładem ofiary nowych przepisów tzn po 11.07. Złożyłem wniosek o wydanie warunków 15.07 w mojej gminie nie ma aktualnego planu zagospodarowania i jak to wygląda:

1. wniosek składamy w gminie,

2. gmina występuje o warunki do innych zakładów np kopalni w moim przypadku,

3. Zakład ma 30 dni na udzielenie odpowiedzi.

4. po tym fakcie, gmina wysyła wniosek do akceptacji do starostwa powiatowego, ci mają również 30 dni na odpowiedź.

5. potem wniosek ląduje u wojewody jak się domyślaci ci mają również 30 dni,

6. dalej wniosek idzie sobie to marszałka województwa,

7. jak ten już zaakceptuje wniosek wraca do gminy i jest wydany zainteresowanej osobie czyli tobie biedny inwestorze,

Acha, trzeba dodać że za każdym razem wniosek wraca do gminy, i tam jest wysyłany do każdego dalszego urzędu. Mój wniosek jak mówiłem został złożony 15.07 a odbioram go 30.10 czyli za 2 dni. Właśnie wczoraj dostałem taką radosną wiadomość.

Jak łatwo policzyć jest to nie mniej nie więcej tylko 3,5 miesiąca. Jak poinformował mnie Pan w urzędzie gminy i tak mam szczęście bo mogło to trwać do 6 miesięcy !!!!!

Tak więc wyglądała moja droga po WZiZT

do Rafi 27

Jak coś takiegO czytam to krew się we mnie burzy :evil:

Jeżeli chodzi o kopalnię to domyślam się że twoja działka położona jest na terenie górniczym bo nie wiem dlaczego "gmina występuje do innych zakładów"

Ale pozostali czyli Urząd Marszałkowski, Urząd Wojewódzki i Starostwo Powiatowe uzgadniają w zakresie zadań samorządowych i rządowych a to oznacza że każdy w innym zakresie i nie ma potrzeby wysyłania kolejno, powinno się to robić w jednym czasie. Jest to typowe przeciąganie sprawy przez Urząd. A po drugie oni MAJĄ 2 TYGODNIE A NIE 30 DNI na załatwienie sprawy, ponieważ idzie to prcedurą przewidzianą w art. 106 KPA.

Także jak odbierzesz tą decyzję to możesz powiedzieć temu urzędnikowi że jest BEZNADZIEJNY :p

Bardzo bym chciał mu to powiedzieć. Wiem że mają ustawowy termin 14 dni, ale na urzędnika nie ma mocnych. Z drugiej strony się zastanawiam, że urzędnikiem to chyba trzeba się urodzić, bo nie jest to możliwe żeby normalny człowiek tak zdurniał na stanowisku (przepraszam wszystkich porządnych urzędników). Nie mogę mu nawymyślać ponieważ potrzebuje jeszcze pozwolenie na budowe.

He, he, he..... słuchajcie- ja powiedziałem tak urzędnikowi..reakcja -rozbawiłem go. Pamiętacie scenkę z Misia z szatniarzem "No i co mi Pan zrobi?".....

U mnie wysłali wszystko równocześnie, do powiatu/województwa/urzędu marszałkowskiego. Sprawę monitoruję od początku. Wiem już na przykład że w u. m. woj mazowieckiego zwolnił się dyrektor i opinię o mojej działce będzie podpisywał Sam Pan Marszałek.... ręce i nogi opadają.(Nb. cytat:ale wie Pan, Pan Marszałek jest tak zajęty.....)

odrobinka optymizmu: podobno w województwie już poszło do wysyłki.

A może w tym wszystkim chodzi o to żebyśmy nic nie robili aż do Vat-u 22.Nie byłem dotychczas zwolennikiem teorii spiskowej dziejów, ale coś mi sie zmienia.

Wracam do Was. Było dużo optymizmu ale mi opadł. Obiecanki cacanki - przeciągnęło się o tydzień. Ale jest już nieżle.Dzisiaj poszły do UW i UM. Przez tydzień chodziłem codziennie, a i tak mimo obietnic, okazało się ,że maja decyja była w trzeciej teczce - "tej na później". Wyciągnołem w ostatniej chwili. Od jutra zaczynam chodzić do UW :roll: Opowim jak było.........

U mnie był ten problem że byłem pierwszym delikwentem który złożyć papiery po 11.07. Więc byłem szczurem doświadczalnym dla gminy. Ale jakoś przeżyłem te testy i jutro odbieram pachnące WZiZT, Juuuppiii. Pozwolenie wydają u nas "od szczału" jak mówią w gminie. No cóż ale i tak nic już w tym roku nie zrobię.

Pozdrawiam wszystkich oczekujących i trzymam kciuki.

a te 2% ze od stycznia czy jeszcze później??

Od stycznia - w rządowym projekcie nowej ustawy VAT jest art. 138

Art. 138. W ustawie z dnia 8 stycznia 1993 r. o podatku od towarów

i usług oraz o podatku akcyzowym (Dz. U. Nr 11, poz. 50, z późn. zm.5)) użyte w art. 50 w ust. 5 oraz w art. 51 w ust. 1 w pkt 2 wyrazy „31 grudnia 2003 r.” zastępuje się wyrazami „30 kwietnia 2004 r.”.

z niego wynika że usługi i materiały budowlane są do 30. 04 opodatkowane 7% VAtem

a potem do 31.12.2007

art. 139 2) dnia 31 grudnia 2007 r. stosuje się stawkę w wysokości 7% w odniesieniu do:

a) robót budowlano-montażowych oraz remontów związanych z budownictwem mieszkaniowym i infrastrukturą towarzyszącą,

b) obiektów budownictwa mieszkaniowego lub ich części, z wyłączeniem lokali użytkowych,

do rafi27

Tak jakbym czytał moje przejścia z urzędami... też (tak przypuszczam z opisu) woj. śląskie :)

Jeśli myślisz, że załatwisz papiery od "strzału" jak to piszesz, to zapomnij... ilość papierów potrzebna do uzyskania pozwolenia na budowę nadal przeraża.

Minął juz ponad miesiąc, a ja dalej "stoję w miejscu"...

Nie mam np. możliwości uzyskania projektu przyłącza gazowego, gdyż gazownia nie wydała warunków przyłączenia do istniejącej w okolicy instalacji. Z kolei gazownia nie może wydać warunków, jeśli nie dostarczę planu zagospodarowania działki z zaznaczonym miejscem przylącza w domu, czego z kolei nie może wykonać projektant bo... nie ma warunków... przyłącza do istniejącej w okolicy instalacji. Z kolei gazownia nie może wydać warunków...

I tak w kółko... :o

Myślę (no, przynajmniej łudzę się... ;) ), że po tych wszystkich papierkowych sprawach - budowanie może się wydawać czystą przyjemnością :lol:

To dziwne-ja profilaktycznie złożyłem podania o warunki na gaz i prąd wcześniej,przed rozpoczęciem boju o warunki zabudowy. I gazownia(Warszawa- na Kasprowicza) i elektrownia chcieli jedynie aktu własności działki (w moim wypadku-akt notarialny) i mapki z powiatowego ośrodka geodezji z zaznaczeniem mojej działki i naniesionymi mediami. Na miejscu wypełniałem formularz. Nie było mowy o projektach, etc. Warunki na prąd już są gotowe, na gaz podobno na dniach (mam nadzieję):)

Wcześniej kilka razy się dowiadywałem i zapewniano mnie że do wydania warunków nie są potrzebne żadne inne dokumenty.

tutaj zgadzam się z poprzednikiem. Złożyłem tylko odpowiednie mapki (sytuacja i orentacja) z narysowanym odręcznie obrysem budynku zaznaczonym wejściem i finał. Rozwiozłem do wszystkich urzędów a tam gdzie nie mam mediów jak np gazu, tylko wniosek o uzgodnienie lokalizacyjne, po 14 dniach miałem wszytskie uzgodnienia. teraz tylko projekt zagospodarowania działki i po krzyku. Projekty przyłączy do inna bajka, wykonujesz je tuż przed połączeniem się i wtedy uzgadniasz punkt przyłącza. Oczywiście wcześniej trzeba już coś zaplanować bo instalacje wodkan trzeba położyć przed wykonaniem wylewek.