Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie roslinki przygotować na wiosnę?

Recommended Posts

Zdaje sobie sprawe, że to dopiero jesień, ale mam prośbe do Was, poradźcie jakie zakupić roślinki teraz i wsadzić, aby wiosna i latem wygladały pięknie w ogródku? Zakupiłam bukszpan, posadziąłm ligustr( własne rozmanażanie), kilka tuj i świerków. Jakie kupic nasionka i posiać na zime, aby później mówc wsadzic wiosna do ogródka? Na razie wykańcza mnie wykończeniówka, ale wiosna chciałabym uporządkować ogród, poprzesadzać roślinki i cieszyć sie od lata z pięknych kwiatków.

MOżesz nasadzić cebulowe. One kwitną od przedwiośnia - przebiśniegi, krokusy, żonile, narcyzy, aż do maja - tulipany, czosnki. Gdy przekwitną, a Ty skończysz wykończeniówkę i bedziesz miała czas, by uporządkować ogród, cebule zgodnie z ich fizjologia, wykopiesz i zasadzisz na docelowych rabatach.

W tej sytuacji do sadzenia i przenosin będa wygodne plastikowe koszyczki, bo po przekwitnięciu kwiatów, nie będziesz szukała ich po całym podziemui :D

A tulipany...są i te bardzo wczesne, kwitnące w marcu-kwietniu i te późne, majowe, więc jest w czym wybierać.

Zobacz choćby tu :

http://www.allegro.pl/12922_bulwy_cebulki_klacza.html?order=t&view=gtext

Wszystkie rośliny w doniczkach, możesz kupić teraz i wraz z donicą wsadzić do ziemi. Iglaki będą zdobiły ogród całą zime, a korzenie będa w donicy i w ziemi, osłoniete i zabezpieczone przed mrozem.

Potem, wiosną/ wczesnym latem zasadzisz je normalnie :D

O nasionkach się nie wypowiadam, bo mam nędzne doświadczenie w tym względzie :lol:

Absolutnie bezproblemowe i kwitną 2 miesiące !!! Wsadzasz głeboko , na 25 cm, bo cebula wielkości grepfriuta! i zapominasz na parę lat. Wykopujesz, gdy się rozmnożą i rozsadzasz.

Mam te ogromne Purple Sensation, wysokości 100-120cm i faktycznie..bajecznie królują na d rabatkami :-) Doopiero za dwa, trzy miesiące zakrywają je róze, a miesiąc wcześniej - liliowce i funkie tak, że ogromne liście czosnku, zasychając nie szpecą, a suche kwiatostany stoją jeszcze aż do czerwca.

http://images25.fotosik.pl/78/df3b8203046e52e1.jpg

Trochę już póżno ale można zaryzykować i zrobić rozsadę np. bratków, gożdżików brodatych, bylinek które w przyszłym roku będą kwitły np. ostróżki, gożdzki najprzeróżniejsze wieloletnie, krwawniki, dzwonki karpackie itp. Jest tego cała masa w sklepach ogrodniczych zazwyczaj sieje je się lipec sierpeń ale i we wrześniu można, nawyżej na noc przykryć lub osłonić skrawkiem folli perforowanej lub włokniny gdyby były wcześnie przymrozki.

A rachunek jest prosty paczka nasion (często na 100 i więcej roślin) kosztuje 1 - 2 zł. Nawet jeśli uda się wyhodować kilka czy kilkanaście sztuk to i tak się opłaca bo wiosną doniczki z 1 szt bylinki kosztują zazwyczaj kilka zł.

To samo miejsce 4 miesiące później ( pierwsze z maja, a te przed chwilą robione :-) Zobacz jak bardzo rozrosły się Westerlandy - juz raz cięte po przekwitnięciu głównyym i powojnik tangucki !!! :o

http://images30.fotosik.pl/79/043fdc38fa7ed689.jpg

i od strony podjazdu :

http://images21.fotosik.pl/413/f63f6f0dbe1a8357.jpg

jesli o wiosennych i cebulkach to moze wiesz czemu lilie mogly nie kwitnac, w zeszlym roku w doniczce kwitly cudnie, takie wielkie biale, pachnace na caly dom a w tym roku wyrosly a nie kwitna! dalej rosna w tej samej doniczce? czy mam je wyjac, wysuszyc? chcialabym je na stale do ogrodu wysadzic i nie wyjmowac tak jak tulipanow nie wyjmuje. :(

jesli o wiosennych i cebulkach to moze wiesz czemu lilie mogly nie kwitnac, w zeszlym roku w doniczce kwitly cudnie, takie wielkie biale, pachnace na caly dom a w tym roku wyrosly a nie kwitna! dalej rosna w tej samej doniczce? czy mam je wyjac, wysuszyc? chcialabym je na stale do ogrodu wysadzic i nie wyjmowac tak jak tulipanow nie wyjmuje. :(

A były zasilone po przekwitnięciu?????

Często nie kwitna , bo są zagłodzone w doniczce. Substancje odżywcze wyczerpały się przez rok, a potem zostały na kolejny rok w wyjałowionej ziemi.

Inaczej jest na grządce. Tam po przekwitnięciu podsypujemy kompost lub azofoskę i w ten sposób uzupełniamy składniki odżywcze.

http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/rosliny-cebulowe-i-bulwiaste/tulipany-na-tarasie,6472_2438.htm

Co jeszcze może być powodem braku kwitnienia?

Ano, rozmnożyły się i młode nie kwitną 2 -3 lata, zgniły bo wdał się grzybek, zamarły...poprostu wybij z dnoniczki, podsusz 2-4 dni, zamocz w roztworze p/grzybowym - Topsinie/ Kaptanie/ Amistarze i zasadź w nowej ziemi.

Ja też pędzę cebulowe w donicach, bo fajnie wygląda kwitnąca kępa pod daszkiem wśród śniegowego otoczenia - zwłaszcza pełny tulipan Blue Diamod długotrwale ( nawet 2 miesiące!) potrafi zdobić :-)