Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki edytor do stworzenia strony www?

ja14

Recommended Posts

Chcę sobie zrobić prostą stronę www. Próbowełem robić edytorami tekstowymi (word i ten z open office). Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że rozjechały mi się zdjęcia - to znaczy przemieszczają się w różne przypadkowe miejsca i miksują z tekstem.

Jaki edytor mi polecicie? Musi być WYSIWYG, prosty w obsłudzie i darmowy. :wink:

Jedyny edytor wysiwyg ktory produkuje w miare normalny kod, to Dreamweaver.

Kod nie ma być w miarę normalny tylko prawidlowy.

Poprawny kod możemy wygenerować dzięki co najmniej kilku latwo dostępnym edytorom graficznym, a poprawnośc zależy wylącznie od staranności użytkownika.

:wink:

Czasy doboru takiego oprogramowania pod kątem systemu operacyjnego i przeglądarek mamy już za sobą :wink:

ja14 chce zrobić prostą stronę, więc nie pyta, jak porobić wodotryski, tylko jak prawidlowo osadzić grafikę i nie napracować się przy tym.

Jeśli można doradzić: podpatruj sobie kod źródlowy na bieżąco i porównuj z wersją graficzną. Szybko zalapiesz, ze wszystko sprowadza się do precyzji języka. :D

Lepiej wstawic na początek mniej tabel i w miarę potrzeby doklejać.

Jeśli skorzystasz z Nvu:

Program domyślnie wstawia elementy graficzne i tabele po lewej stronie - możesz je dowolnie przemieszczac, pamiętaj o tym.

Po wrzuceniu obrazka do tabelki staje się on zawartością komórki i tak go formatujesz.

Nie zapominaj o rozmiarach grafiki. Jeśli zmniejszysz obrazek w edytorze www pamiętaj, żeby sprawdzić rzeczywisty rozmiar pliku.

Przepraszam, jeśli piszę rzeczy oczywiste, ale z grafiką na stronach osób początkujących jest tak, że jeśli coś nie dziala albo się rozlazi, to zawsze to jest bląd czlowieka, nie programu. Pośpiech mści się różnymi niespodziankami. :wink:

Kod nie ma być w miarę normalny tylko prawidlowy.

Poprawny kod możemy wygenerować dzięki co najmniej kilku latwo dostępnym edytorom graficznym, a poprawnośc zależy wylącznie od staranności użytkownika.

Zajmuje sie projektowaniem stron od czasow html 1.0 i nie slyszalem nigdy o edytorze wysiwyg ktory tworzy poprawny kod. Kazdy robi smietnik. Jedyna opcja zeby kod byl w 100% poprawny to napisac go recznie.

Natomiast do zastosowan hobbystycznych Dreamweaver czy nvu sa niezastapione - bo latwe i daja niezle mozliwosci.