Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co powinno być w pralni? -oprócz pralki ;-)

kachna28

Recommended Posts

Kochani -lada dzień wchodzi hydraulik robić kanalizację, i ja pół roku przed wykończeniem muszę wiedzieć co gdzie i jak (szok -bo jak mi się odwidzi? :roll: )! Mam małą kotłownio-pralnię (kocioł gazowy więc węgiel nie będzie leciał na białe prześcieradła :) ). Będzie tam oczywiście stała pralka -no i? co jeszcze? Czy wystarczy np umywalka? Czy Instalować tam brodzik lub wannę do namaczania? Wannę mamy na górze w rodzinnej łazience- i nie wiem czy latać tam z miedniczką czy robić coś na dole? Jak jest u Was?

Brodzi, albo wanna by się przydały.

Ja mam bardzo dużą pralnię, właściwie to łazienka z miejscem na saunę i stoi tam pralka, jest brodzik i umywalka.

Nawet, jak z zasady nie pierzesz ręcznie (jak ja), to jednak czasem np. trzeba coś umyć: roślinę doniczkową przepłukać prysznicem, psa wykąpać - lepiej to robić w takiej pralni, niż w rodzinnej łazience.

My planujemy pralnię w piwnicy.Oprócz pralki będzie tam na pewno wanna. Będzie ona potrzebna nie tylko do namaczania ale także do innych "brudnych" czynności, których nie mam zamiaru robić w łazienkach np. kąpanie psa (najważniejsze!!! :lol: ), czyszczenie grilla, butów itp. Oprócz wanny planuję szafki do przechowywania środków czystości, proszków, wiader i szczotek. Do tego sznurki do suszenia prania i stojące suszarki. Do tego wszystkiego dobra wentylacja...! :wink:

Ja u siebie widzę tak :)

Pralnia będzie na górze: praleczka nad nią półeczki na vanishe, proszki płyny do płukania itp.

Jedna lub dwie suszarki sznurkowe, z parę suszarek prętowym mocowanych na takich szynach można zmieniać wysokość bodaj .ze Iikei takie cuda

Myślę o stalowej głębokiej umywalce

Półeczki na i wieszak na świeżo uprasowane rzeczy

A życie samo przyniesie jak to będzie :D

Ja u siebie widzę tak :)

Pralnia będzie na górze: praleczka nad nią półeczki na vanishe, proszki płyny do płukania itp.

Jedna lub dwie suszarki sznurkowe, z parę suszarek prętowym mocowanych na takich szynach można zmieniać wysokość bodaj .ze Iikei takie cuda

Myślę o stalowej głębokiej umywalce

Półeczki na i wieszak na świeżo uprasowane rzeczy

A życie samo przyniesie jak to będzie :D

Czyli tylko umywalka? nie brodzik lub wanna?

A do czego wanna :>?

A do czego brodzik :>?

Jeśli do namaczania to 1) głęboka umywalka wystarczy 2) rzadko kiedy u mnie w domu się na macza hmm w sumie nie pamiętam kiedy ostatni raz :lol: 3) większość nowszych pralek ma w sobie już program namaczania.

Jedyna wada takiego zlewu to bardzo wysoka cena ale zawsze może być ceramiczny troszkę tańszy http://www.kolo.com.pl/graf/pliki/nowosci_2004//nova_top_005230_pd.jpg

Ale widziałem na allegro jakiś niemiecki z kołnierzem na ścianę za stoparę złotych i metalowy na nóżkach za 96zł

Zimą jej nie kąpiemy -tylko 2 razy w roku -wiosną i wczesną jesienią -to podwórkowy pies jest -nie kanapowiec :wink:

http://foto1.m.onet.pl/_m/01cc2b76d3123ef57775f9c316830f4d,5,19,0.jpg

To właśnie Wiki w trakcie przygotowań do kąpieli -zawsze ucieka z ręcznikiem :)

http://foto1.m.onet.pl/_m/f01556d2b8f353ba5bdfd414af7336d1,5,19,0.jpg

A tu usidlona przez Pana.

Ale marcin-jogo

Napisał też że ma łazienkę na górze i chyba nie uważacie że z ubrudzonym psem przez pół domu przejdę by dojść na górę do łazienki.

W wiosna, lato, jesień jak jest w miarę ciepło idealnym pomysłem jak napisał raffran

Natomiast zastanawiałem się nad prysznicem lub coś w tym rodzaju w garażu ale to się jeszcze okaże bo nie wiadomo czy będzie drugi pies a teraźniejszy to jamnik więc mogę biegać z nim po całym domu pod pachą. :lol: :p :lol:

marcin-jogo napisał:

teraźniejszy to jamnik więc mogę biegać z nim po całym domu pod pachą.

:lol: :lol: :lol: No tak, jamnik pod rękę i jazda po całym domu!Widzę że problem kąpania psów urósł do wysokiej rangi! Heh !

Ale tak poważnie to już nie chodzi o samo kąpanie jak o całą tą procedurę kąpania. Mój pies ma długi włos, aby był czysty i nadawał się do leżakowania na kanapie lub chociaż tylko na dywanie, wymaga dość częstych (raz na dwa miesiące) kąpieli. A potem suszenie, czesanie, wycinanie ewentualnie poplątanej sierści, znowu suszenie...A potem psina wylatuje z łazienki i co jest???? Kto wie? Trzepanie się na boki i tarzanie po podłodze. Sierci pełno wszędzie :-? A pani z odkurzaczem męczy się dwa razy dłużej niż trwała cała kąpiel :-? Na drugi dzień niestety znajduję jeszcze resztki sierści w łazience. A o zdaniu na ten temat mojego męża to już nie wspomnę :evil:

Dlatego mam nadzieję że pralnia w piwnicy ułatwi mi pielęgnację psa. :wink:

U mnie oprócz pralki i pieca będzie też zasobnik, ktróy zajmuje (niestety) sporo miejsca :-? Ale mimo wszystko upchnę tam jeszcze suszarkę (pod którą jest już przygotowany odpływ ze spadkiem. Poza tym będą w tym pomieszczeniu półki (do samego sufitu, bo tu akurat mam mnóstwo miejsca do dyspozycji :wink: ) na wszelakie cuda i szafki na środki czystości, mopy, wiadra itp., a nawet deska do prasowania :)

Mniej więcej tak to chciałam urządzić :)

http://nozowniczka.w.interia.pl/pom.gosp..jpg

Kachna Wiki cuuuuudna! Ucałuj włochatą mordkę ode mnie :D Jeśli chodzi o pralnię, to ja mam małą wannę-taką zwykłą, emaliowaną, kupioną w Castoramie. Służy, do prania psa :wink: , prania ręcznego, namaczania, mycia butów itp. Wiaderko od mopa też wygodnie do niej włożyć i nalać wody. Dla mnie niestety brodzik-za płytki albo zlew-za mały były nie do przyjęcia. Ale jak się nie ma co się lubi... :wink: