Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo a Gmina

mkmar

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Czy Gmina ma prawo wymagać aby moje szambo było wybierane tylko przez firmy, które mają pozwolenie Burmistrza na taką działalność na terenie tej gminy, pytam gdyż otrzymałem pismo z urzędu z takimi właśnie wymogami. Piszą tam wprost, że od tych wybranych firm zbierają zestawienia osób opróżniających szamba wraz z ilościami oddawanych ścieków i to porównują ze wskazaniami liczników poboru wody spisywanymi przez wodociągi.

I drugie pytanie: czy są jakieś uwarunkowania prawne zabraniające mi np. wykorzystywania wody z szamba po wcześniejszym jej przerobieniu przez bakterie, do podlewania działki lub poprostu do wylewania na działkę.

Nie tylko prawo ale obowiązek! Zgodnie z ustawą o utrzymaniu czystości i porządku opróżniania zbiorników bezodpływowych mogą dokonywać jedynier firmy posiadające stosowne zezwolenie Wójta/Burmistrza, na dodatek firma jest ZOBOWIĄZANA ww ustawą do przekazywania Wójtowi/burmistrzowi zestawień zawartych umów.

Co do podlewania ogródka to "ścieki" musi odbierać j.w. a nie SMRODZIĆ :evil: sąsiadom

To na czas pracy bakterii nie będziesz korzystał z szamba? Jak by nie patrzeć to tylko w przypadku ścieków po przejściu przez przydomową oczyszczalnię ścieków powstającą wodę oczyszczoną można używać do podlewania, w pozostałych przypadkach nie ma takiej możliwości.

Co do smrodu to rozumiem że swoje g... zawsze mniej śmierdzi niż cudze, zwławszcza jak się go można pozbyć za darmo...

To na czas pracy bakterii nie będziesz korzystał z szamba? Jak by nie patrzeć to tylko w przypadku ścieków po przejściu przez przydomową oczyszczalnię ścieków powstającą wodę oczyszczoną można używać do podlewania, w pozostałych przypadkach nie ma takiej możliwości.

Co do smrodu to rozumiem że swoje g... zawsze mniej śmierdzi niż cudze, zwławszcza jak się go można pozbyć za darmo...

Wiesz Laspalmas, jakoś nie rozumiem do czego zmierzają Twoje głupawe wywody natemat smrodu własnego g... itp.

Zadałem proste pytanie i lubię proste odpowiedzi wynikające z doświadczeń lub znajomości rzeczy i raczej nie interesują mnie cudze filozoficzne przemyślenia związane z g...., zwłaszcza że nie masz pojęcia co mam i co robię ze ściekami.

Pozdrawiam.

Pierwsza część odpowiedzi była rzeczowa, druga stanowiła bądź co bądź lekko złośliwą dygresję na temat wylewania szamba do ogródka, dodanie bakterii niewiele zmieni.

Rozumiem że nie spodziewałeś się odpowiedzi zmierzających do "odpłatnego" pozbywania się problemu ale wyżej wspomniana ustawa tylko w przypadku posiadania POŚ daje możliwość wykorzystania ścieków np.: do podlewania.