lila 23.07.2003 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jakie mogą być koszty ogrzewania 16-letniego domu o pow. 230m kw. , dwupoziomowego , z galerią i holem sięgającym do dachu , ściany z gazobetonu (1,5 pustaka).Planuję wymianę kotła na nowy , gazowy. Bardzo proszę o doradę , ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego domu i obawiam się , czy będę w stanie go utrzymać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 23.07.2003 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Jakie mogą być koszty ogrzewania 16-letniego domu o pow. 230m kw. , dwupoziomowego , z galerią i holem sięgającym do dachu , ściany z gazobetonu (1,5 pustaka).Planuję wymianę kotła na nowy , gazowy. Bardzo proszę o doradę , ponieważ zastanawiam się nad kupnem tego domu i obawiam się , czy będę w stanie go utrzymać. Nie wiem po co założyłaś aż trzy jednakowe wątki ? Tego rodzaju ściany mają współczynnik przenikania ciepła ok. dwukrotnie gorszy od zalecanych współcześnie ok. 0,6 - 0,7. Do tego przy takiej konstrukcji występuje wiele mostków termicznych, które jeszcze pogarszają sytuację. Zużycie energii cieplnej wyjdzie na poziomie 100 - 130 W/m, czyli ponad dwykrotnie więcej niz w domu dobrze ocieplonym. Może warto zastanowić się nad dociepleniem ścian zewnetrznych w pierwszym etapie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 24.07.2003 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Pisałem wczoraj byłem pewny że poszło a dzisiaj widzę że nie ma. Zacznij od ocieplenia (styr. min. 10- 12 cm), okna, strop/dach. Wtedy zmieścisz się w 2- 2,5 tys. W takim stanie jak teraz wg mnie 5 tys. moze nie wystarczyć. PawełPS. A jednak było tylko w innym watku.Przepraszam. Może liia skasuje 2 nipotrzebne ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Pisałem wczoraj byłem pewny że poszło a dzisiaj widzę że nie ma. Zacznij od ocieplenia (styr. min. 10- 12 cm), okna, strop/dach. Wtedy zmieścisz się w 2- 2,5 tys. W takim stanie jak teraz wg mnie 5 tys. moze nie wystarczyć. Paweł Poszło, poszło. Tylko, że Ina założyła aż 3 nowe wątki, oprócz tego są jeszcze : Ogrzewanie (w tym jest Twój post) Ogrzewanie domu z galerią PS Widzę, ze zdążyłeś już to zauważyć . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lila 24.07.2003 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Dziękuję za odpowiedż .Przepraszam za zamieszanie z trzema wątkami - to pomyłka z mojej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Dziękuję za odpowiedż .Przepraszam za zamieszanie z trzema wątkami - to pomyłka z mojej strony. Nie ma sprawy, tym bardziej, ze jeden juz zdążyłaś usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts