Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Łazienka - jak to dobrze rozmieścić

Jaką opcje byś wybrał/a  

5 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką opcje byś wybrał/a

• Opcja 1
      0
    • Opcja 2
      0
    • Opcja 3

Recommended Posts

Witamy wszystkich

Mamy wielki problem z urządzeniem łazienki w naszym domu. Jesteśmy jeszcze na etapie, gdy możemy zdecydować o rozmieszczeniu okien i przepustach do kanalizacji. Powiększyliśmy ją o część pomieszczenia gospodarczego, ma teraz wymiary 2m na 4,2 m. Mamy trzy koncepcje urządzenia i nie wiemy, na którą się zdecydować. Okna skierowane są na północ. Jest to łazienka małżeńska, dzieci mają swoją na górze.

Opcja 1 – nasza pierwsza

http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image001.jpg

Plusy

- w miarę dużo miejsca

- swobodny dostęp do każdego urządzenia

- duże szerokie okno

- murowany prysznic – żadnych zacinających się przesuwanych szklanych drzwi , mniejszy problem z utrzymaniem czystości

Minusy

- brak bidetu

- muszla naprzeciwko drzwi

- niezbyt duża wanna (150na100)

Opcja 2

http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image002.jpg

Plusy

- dodatkowo bidet

- dużo miejsca na środku, swobodne poruszanie

- duża wanna (180x80)

Minusy

- mniejsze okno umieszczone z boku, mało światła

- kabina prysznicowa (wolimy murowane)

Opcja 3

http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image004.jpg

lub

http://javai.neostrada.pl/Lazienka_pliki/image006.jpg

Plusy

- dodatkowo bidet

- jedna duża umywalka (tutaj wrysowana szeroka na 1m) lub dwie

- dwa okna – dużo światła

- murowany prysznic – żadnych zacinających się przesuwanych szklanych drzwi , mniejszy problem z utrzymaniem czystości

Minusy

- niezbyt duża wanna (150na100)

Prosimy o wasze komentarze, uwagi a przede wszystkim porady.

Pierwsza wersja podoba mi sie najmniej, kibelek na przeciwko drzwi i w dodatku pod oknem to według mnie bardzo złe rozwiązanie

Umieszczenie w tym miejscu wanny lub prysznica też chyba nie jest dobre, powinny one być raczej w bardziej ustronnym miejscu , ja widziałabym je na krótszej ścianie przeciwległej do tej obok drzwi( zakładając że się zmieszczą)

, a na krótszej ścianie, po lewej od drzwi umieściłabym umywalki ( z nich korzysta się chyba najczęściej) , kibelek razem z bidetem dałabym na prawo od drzwi, a na przeciwko grzejniczek.

Nie wiem czy coś z tego rozumiecie :)

Takie jest moje zdanie, ale każdy urządza tak jak jemu się podoba

Pierwsza wersja podoba mi sie najmniej, kibelek na przeciwko drzwi i w dodatku pod oknem to według mnie bardzo złe rozwiązanie

Umieszczenie w tym miejscu wanny lub prysznica też chyba nie jest dobre, powinny one być raczej w bardziej ustronnym miejscu , ja widziałabym je na krótszej ścianie przeciwległej do tej obok drzwi( zakładając że się zmieszczą)

, a na krótszej ścianie, po lewej od drzwi umieściłabym umywalki ( z nich korzysta się chyba najczęściej) , kibelek razem z bidetem dałabym na prawo od drzwi, a na przeciwko grzejniczek.

Nie wiem czy coś z tego rozumiecie :)

Takie jest moje zdanie, ale każdy urządza tak jak jemu się podoba

Tak byśmy chcieli ale niestety szerokość łazienki nie pozwala, żeby na 2 m zmieścił sie prysznic i wanna z swobodnym do nich dostępem. Była opcja żeby umywalki były na lewo obok drzwi, wanna stanęła pod oknem a naprzeciwko , na prawo od drzwi bidet i sedes ale wtedy jest mało miejsca przed wanna i wąskie przejście do prysznica.