Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Poradźcie, czy to możliwe. 100m drogi. za zebranie i wyiezienie 10cm ziemi i uzypanie 2000zł.

do tego żwir z rzeki 10cm, po 40złm3 na to tłuczeń po 80zł/m3, za te 100m drogi ma kosztować 15000zł.

jest to ok?

https://forum.murator.pl/topic/86823-t%C5%82ucze%C5%84-80z%C5%82m3-do-budowy-drogi-za-15tys-z%C5%82-za-100m-ok/

Korytowanie pod droge tylko 10 cm???????

Minimum 30-70 cm w zależności od gruntu nastepnie kruszywo 40-60mm, kruszywo 20-35, później 0-12 (lub zamiast tych dwóch ostatnich tłuczeń). Wszystko zagęszczane warstwa po warstwie.

U nas przy remoncie wałów nasypów PKP sprzedawali całą cieżarówkę Tatre po 100-200 zł, ale była lekko zmieszana z ziemią.

Mam wykonaną we własnym zakresie drogę około 80-90 m o szerokości szer. 2,7 m+ w tyej długości jest plac przed domem 140 m2. Na drodze położyłem asfalt a na placu zrobiłem podbudowę pod kostkę.

Koszt drogi 7000

koszt asfaltu 2700

Koszt placu około 3000

Wiem że od 2005 r kruszywo podrożało niemeniej jednak ta twoja droga chyba trochę za drogo wychodzi (17.000)

A zebrany humus możesz sprzedac po 500 zł za cieżarówkę a nie jeszcze płacic za jego wywózkę :o .

moja wjdzie około 15k pln.

10 cm, może 15, bo to góry i humusu w zasadzie nie ma. pod trawą jest rumosz gliniasty.

ps barbarossa, zmień lekarza, bo ten cię w konia robi, te leki co ci zapisuje wogóle na ciebie nie działają!!!

nie przesadzajmy z korytowaniem na 70cm... 40-50cm w glinistej glebie wystarczy. mi robiono droge na 75mb o szerokosci 2,3m. Droga bez klopotu wytrzymywala najwieksze gruszki. Robili ja ubijajac tluczen skoczkiem. Mysle ze moznaby sporo obnizyc koszt wykonania jesli na spodnia warstwe zastosowac najzwyklejszy gruz - dopiero na gorna warstwe dac tluczen grubszy a na sam wierzch tluczen drobny. Piasek tez w to wmieszac - przynajmniej tak u mnie robili. Po kilku ostatnich ulewach droga nawet nienaruszona a jej czesc ma spory spadek.
nie przesadzajmy z korytowaniem na 70cm... 40-50cm w glinistej glebie wystarczy. mi robiono droge na 75mb o szerokosci 2,3m. Droga bez klopotu wytrzymywala najwieksze gruszki. Robili ja ubijajac tluczen skoczkiem. Mysle ze moznaby sporo obnizyc koszt wykonania jesli na spodnia warstwe zastosowac najzwyklejszy gruz - dopiero na gorna warstwe dac tluczen grubszy a na sam wierzch tluczen drobny. Piasek tez w to wmieszac - przynajmniej tak u mnie robili. Po kilku ostatnich ulewach droga nawet nienaruszona a jej czesc ma spory spadek.

Jak później byś chciał jakąś wierzchnią warstwę to 4o-50 cm może nie wystarczyć /na glinie/.

GENO,

u mnie akurat ziemia wybrana z wykopu nieco podniosla teren po bokach drogi wiec wyszlo na jedno:)

w sumie za calosc placilem okolo 11000pln i zaluje ze sam sie tym bardziej nie zajalem bo gruz by troche zaoszczedzil. Z drugej strony droga spisuje sie swietnie i nawet w ulewy gruszki nie mialy problemu z dojazdem

ja za 50 metrow dlugosci okolo 3 szerokosci ,wykorytowanie na 40cm ,wywoz zebranej ziemi (bylo 7 kamazow) ,plus do tego tluczen 125 ton,wyrownanie zaplacilem 5300 zl.ale w maju choc i teraz tylko tluczen podskoczyl z 12 -bo tyle placielem -do 20 za tone

wiec Twoja droga jest o 5tys drozsza liczac moja razy dwa

Poradźcie, czy to możliwe. 100m drogi. za zebranie i wyiezienie 10cm ziemi i uzypanie 2000zł.

do tego żwir z rzeki 10cm, po 40złm3 na to tłuczeń po 80zł/m3, za te 100m drogi ma kosztować 15000zł.

jest to ok?

Czesc

Ja własnie skończyłem 200metrów drogi.

Po tym jak wyceniali mi na 20-25 tys zł - zdecydowałem iż zrobie sam metodą:

- zlece korytowanie 30-40 cm dobremu koparkowemu

- prawie 30 ciężarówek gruzu(koszt transportu)

- 100 ton drobnego tłucznia z kopalni w Dłubiu

Do tego doszło trochę pracy koparkowego/spychaczowego i 5 dniówek studentów którzy rozwalali grubsze elementy w gruzie.

Koszt = 9 tys.

Zajęło to dosyc dużo czasu ponieważ nie zawsze gruz był dostępny a ja pracowałem weekendami.

ale mamy fajną drogę - obecnie jeżdżą po niej gruszki z betonem i utwardają

slawek

• 1 month później...

Wszystkim proponuję rozglądać się za miejscami, gdzie remontuje się drogi.

Jak remontowali drogę w mojej miejscowości to odkupiłem od gminy za ok. 27 zł m3 gruzu, a były to krawężniki.

Przypominam że m3 betonu to ok. 2 ton - zapłaciłem za to ok. 1000 zł. Transport miałem gratis bo i tak musieli to wywieźć na składowisko które było dalej niż do mnie.

Następnie jak wywozili na wysypisko różnego rodzaju odpady np. resztki asfaltu innego gruzu to sami pytali się czy nie potrzebuję, bo do mnie mieli bliżej i ten materiał "a dla nich odpad" miałem za darmo.

Do tego koparkowy

Zrobiłem drogę 4,2 szeroką 31 m długą i 70 cm głęboką. Teren to glina.

Myślę że wcale nie za głęboko, gdyż widziałem, jak mocno popadało to w lato woda w wykopie stała przez ponad 2 tyg. Byłem w tym czasie na urlopie. Po przyjeździe musiałem wiadrami wylewać, aby coś można było robić.

Mam działkę ze spadem więc zrobiłem dren rura drenażowa z otworami jakieś 33 m i rura bez otworów 32 m.

Ostatnio miałem dostawę towaru wjechał samochód łącznie 37 ton. Droga ani drgnęła

Łącznie droga wyszła mnie ok. 2 tyś i mnóstwo mojej pracy + jednego pomocnika. Pozdr

A ja mam pytanie o wykończenie drogi. Droga ma długość ok. 40 metrów, szerokość 3,5 metra. Po wybraniu ziemi zasypałem cały odcinek gruzem (cegły, dachówki etc.). Jak teraz powinienem wykończyć drogę? Planowałem wysypać na to frez asfaltowy, ale zdobycie go graniczy z cudem (okolice Wrocławia). Przeczytałem, że sypaliście na wykonczenie tłuczeń. Jaki rozmiar powinien mieć taki tłuczeń? Czy na to, co mam teraz mogę sypać drobne kamyczki (i też, jaki rozmiar?) czy najpierw nawieźć jeszcze nieco grubszy tłuczeń a potem wysypać drobny? Czy to wystarczy - znaczy czy po wysypaniu drobnego tłucznia droga będzie już gotowa do użytku? Myślałem też o grysie - czy to dobry pomysł, czy lepiej dać sobie spokój?

Sporo tych pytań, ale kompletnie nie wiem jak się zabrać za wykonczenie i stąd prośba o pomoc :)

Poczekaj cierpliwie na asfalt. Wiesz jak elegancko się to odsnieża. Dodatkowo jesli masz pod górkę to podczas oblodzenia możesz posypać taka drogę solą i po 15 min. spokojnie wyjedziesz.
Czy to wystarczy - znaczy czy po wysypaniu drobnego tłucznia droga będzie już gotowa do użytku?

Musisz to solidnie zagęscić, bo z czasem zrobią Ci się koleiny nawet po osobówce nie mówiąc już o ewentualnych ciężarówkach. U mnie pracował nad tym wibrowalec.