Gość Gosc 23.07.2003 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Witam ! Sorki, ze jako gosc ale zapomnialem hasla, a nowe jeszcze nie przyszlo. Dylemat mam straszny . Moge kupic dom, 220 000 PLN (polowa na kredyt, polowa ze sprzedazy mieszkania), rok zakonczenia budowy 1991, sciany z bloczków zwirobetonowych, trójwarstwowe (24 cm + 5 cm styropianu + 12 cm), 135 mkw, caly podpiwniczony, garaz 30 mkw (dach jest jednoczesnie tarasem), parter (kuchnia+2 pokoje), pietro (3 pokoje+lazienka), strop nad pietrem ocieplony (5 cm welny+ 5 cm styropianu), dach kryty blacha, okna "stare" (drewniane, skrzynkowe 12 letnie) dom suchy (w grazu jest kanal na 1,7 m i jest w nim sucho), dom na dzialce 700 mkw, z bardzo ladnym ogrodem (sad: 23 drzewka owocowe, troche trawnika, ogódek, oczko wodne). Dom w miejscowosci polozonej 25 km od Wroclawia Rozwazam tez budowe w tej samej miejscowosci. Co waszym zdaniem wybrac: zakup czy budowac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PANTHER 23.07.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Budować. Napewno nie widzisz wszystkiego w tym gotowym domu, a remont może okazać dużo bardziej kosztowny od budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 24.07.2003 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jesli masz troche wolnego czasu i siły- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 24.07.2003 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 W liście jak wyżej zżarło mi BUDUJ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siewonka 24.07.2003 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Buduj jeśli zniesiesz to psychicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pwm 24.07.2003 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Moim zdaniem powinienis wziąć fachowca od budowania domków i ten niech się wypowie na temat ewentualnych kosztów wykończenia tego domu. Po ustaleniu tej kwoty dodaj `30% i wtedy zdecyduj czy cie stać na to pociągnięcie, wiedząc jednocześnie że nie będzie to dom taki jak sobie swój dom wyobrażasz, podejmiesz odpowiednią decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 24.07.2003 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Moja opinia jest podobna do opinii poprzedników- jeśli podołasz finansowo to BUDUJ. Weź pod uwagę, że ktoś kto sprzedaje ten dom to w kalkulacji ceny uwzględnia np. tynki, pokrycie dachowe, instalacje elektryczne, stolarkę drzwiową i okienną, ogrzewanie co ...... itd. Dlaczego uwzględnia ich koszt? - bo te instalacje i konstrukcje istnieją. To fakt niezaprzeczalny. A jak ta sprawa wygląda ze strony kupującego? Blach na dach - data produkcji Anno Domini 1991- być może stara technologia produkcji i zabezpieczenia antykorozyjnego. Ponadto ta blacha ma już co najmniej 12 lat, Instalacje elektryczne - po dwa gniazda w pokoju. A całość wisi na 3 bezpiecznikach topikowych. Być może instalacja wykonana jest w miedzi (oby) a może w aluminium (nie do przyjęcia). Stolarka drzwiowa i okienna- już ja opisałeś Ogrzewanie- czy na pewno jest energooszczędne? Ponadto odpowiedz sobie na kilka dodatkowych pytań.Ocieplenie - styropian 5 cm - to trochę lepiej niż nic. Ale wciąż zbyt mało.Czy podobają się tobie istniejące podłogi i glazura w kuchni i łazience?Czy chcesz kąpać się w tej samej wannie? Czyli zapłacisz sprzedającemu za elementy które już są. Następnie musisz na swój koszt zdemontować, wywieźć gdzieś to wszystko na złom lub wysypisko. Po przeprowadzeniu tych czynności położyć nowe tynki na zrujnowane ściany i policzyć ile zostało w portfelu.Jak to wszystko zrobisz to wreszcie będziesz mógł zagłębić się w fotelu ze szklaneczką piwa w ręce i pomyśleć o tym , że istniejący rozkład wnętrz nie jest zbyt odpowiedni dla Twoich upodobań i oczekiwań. Stałem kiedyś przed podobnym dylematem stąd ten mój trochę przydługi wywód. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts