elais 11.09.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Buduje dom podpiwniczony. Planuje w podłodze piwnicy dać 5 cm styropianu, na parterze 5 cm, a na poddaszu 3 cm. Czy są to dobre wymiary? Piwnica będzie ocieplona także z zewnątrz. W piwnicy będę miała dwa stanowiska na samochód. Mój kierownik mówi, że w garażu mogę w ogóle nie dać styropianu, ale czy nie będzie zimno. Podpiwniczenie jest nad całym domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 w posadzce piwnicy więcej np 10 cminne posadzki po 4cmja bym dał jeszcze pod sufitem piwnicy dodatkowe ocieplenie, tak z 6cmno chyba, że permanentnie będzie grzana piwnica, tak jak reszta chałupy oprócz posadzki na gruncie, styro nie pełni funkcji izolacji term tylko akustyczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.09.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ha, dlaczego w piwnicy 10cm? Przeciez w piwnicy temperatura jest powyżej 0? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ha, dlaczego w piwnicy 10cm? Przeciez w piwnicy temperatura jest powyżej 0? i tyle Ci wystarczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.09.2007 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ha, dlaczego w piwnicy 10cm? Przeciez w piwnicy temperatura jest powyżej 0? i tyle Ci wystarczy? u nas jest 16ście. Sam kocioł tak nagrzewa. Zawsze się zastanawiałam, czy ten styropian w piwnicy ma chronić przed napływem zimna spod podlogi, czy tez ucieczką ciepła do gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wosto 11.09.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ja bym dał jeszcze pod sufitem piwnicy dodatkowe ocieplenie Akurat tak właśnie mam, ale w posadzce piwnicy w ogóle nie dałem styropianu - tak jest w projekcie - aby zachować temperaturę powyżej 0 liczę na ciepło z ziemii Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 podejżewam, że styro izoluje w obie strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 11.09.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 podejżewam, że styro izoluje w obie strony to wiem, a jaki jest twoj cel kładzenia 10cm styropianu. Nie chcesz ciepła z ziemii, czy może chcesz utrzymywac w piwnicy temperature jak w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.09.2007 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 ile tego ciepła z ziemi będzie? ale jeżeli cała piwnica to garaż (jakoś wcześniej nie zauważyłem), to rzeczywiście styro w posadzce może i zbędne, ale wtedy min 10cm pod sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GL35 11.09.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Jeśli piwnica nie będzie ogrzewana nie dawaj styropianu na gruncie. Uzyskasz trochę ciepła zimą i "piwniczego" chłodu latem. Całą izolację termiczną daj na, pod stropem. Natomiast jeśli będziesz utrzymywać w piwnicy stale temperaturę większą niż 8-10 stopni - zaizoluj również grunt. Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 12.09.2007 06:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Dzięki za tyle odpowiedzi. Moja piwnica bedzie miała 70 m2, ok. 30 to garaże, reszta to kotłownia, pralnia i jakieś jeszcze jedno pomieszczenie. Ciągle sie zastanawiam jeszcze czy dawać jakiś grzejnik, ale chyba dam tylko w pralni (szukam oszczędności w instalacji, a takze w eksploatacji). Mój murarz także powiedział, że mogę dać ocieplenie pod sufitem, a ja myślałam że on z księżyca spadł, przecież to mi bardzo podroży koszty. Samo ułożenie i zakołkowanie tego bęizie sporo kosztować. Ale jak dam ten styro pod stropem w piwnicy, to dawać także na parterze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 kjm - było wiele razy - KOŁKOWAĆ NIE TRZEBA,pod stropem - izolacja CIEPLNA, na stropie, pod szlichtą AKUSTYCZNAa koszt z 5k PLN maxprzecież t Twój wybór - robić nie musisz, powinnaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 12.09.2007 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 nie chcę mieć w piwnicy temperatury jak w salonie. Może być około 10-12 stopni. Zależy mi na tym, żeby ta piwnica nie przynosiła strat w ogrzewaniu całego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2007 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 nie chcę mieć w piwnicy temperatury jak w salonie. Może być około 10-12 stopni. Zależy mi na tym, żeby ta piwnica nie przynosiła strat w ogrzewaniu całego domu. nie miej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 12.09.2007 06:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Barbossa to co sama nawet mogę sobie ułozc ten styro na suficie, a na co go przyklejać? Tylko na klej do styropianiu, i na to tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elais 12.09.2007 06:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Gdyby tak było to było super. Mam jeszcze jednen problem z tą moją piwnicą. Murarze zostawili mi otwory drzwiowe na 210 cm, myślałam że jak dam np. 5 cm styro+ 5 wylewki to będize 200cm, o 10 cm za mało. Będę musiała wszystkie drzwi podcinać, a to też dodatkowy koszt. A jak bym tak dała pod sufitem to ocieplenie, to poszłoby ok. 5 cm wylewki i wtedy od biedy moze bym już znalazła jakieś drzwi na 205 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
metrys 12.09.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 ja bym dał 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FakirM 13.09.2007 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Ja robię tak:Piwnica ok 80m2 pod całym domem. 5 cm styro + 5 cm wylewki. Z zewnątrz 5 styropianu i izolacje. Strop nad piwnica - aceraman - 5 styro + 7 wylewkiStrop nad partnerem - to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts