Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile styropianu w wylewce w piwnicy???

elais

Recommended Posts

Buduje dom podpiwniczony. Planuje w podłodze piwnicy dać 5 cm styropianu, na parterze 5 cm, a na poddaszu 3 cm. Czy są to dobre wymiary? Piwnica będzie ocieplona także z zewnątrz. W piwnicy będę miała dwa stanowiska na samochód. Mój kierownik mówi, że w garażu mogę w ogóle nie dać styropianu, ale czy nie będzie zimno. Podpiwniczenie jest nad całym domem.

w posadzce piwnicy więcej np 10 cm

inne posadzki po 4cm

ja bym dał jeszcze pod sufitem piwnicy dodatkowe ocieplenie, tak z 6cm

no chyba, że permanentnie będzie grzana piwnica, tak jak reszta chałupy

oprócz posadzki na gruncie, styro nie pełni funkcji izolacji term tylko akustyczną

ha, dlaczego w piwnicy 10cm? Przeciez w piwnicy temperatura jest powyżej 0?

i tyle Ci wystarczy?

u nas jest 16ście. Sam kocioł tak nagrzewa.

Zawsze się zastanawiałam, czy ten styropian w piwnicy ma chronić przed napływem zimna spod podlogi, czy tez ucieczką ciepła do gruntu. :roll:

Jeśli piwnica nie będzie ogrzewana nie dawaj styropianu na gruncie. Uzyskasz trochę ciepła zimą i "piwniczego" chłodu latem. Całą izolację termiczną daj na, pod stropem. Natomiast jeśli będziesz utrzymywać w piwnicy stale temperaturę większą niż 8-10 stopni - zaizoluj również grunt.

Pozdr.

Dzięki za tyle odpowiedzi. Moja piwnica bedzie miała 70 m2, ok. 30 to garaże, reszta to kotłownia, pralnia i jakieś jeszcze jedno pomieszczenie. Ciągle sie zastanawiam jeszcze czy dawać jakiś grzejnik, ale chyba dam tylko w pralni (szukam oszczędności w instalacji, a takze w eksploatacji).

Mój murarz także powiedział, że mogę dać ocieplenie pod sufitem, a ja myślałam że on z księżyca spadł, przecież to mi bardzo podroży koszty. Samo ułożenie i zakołkowanie tego bęizie sporo kosztować. Ale jak dam ten styro pod stropem w piwnicy, to dawać także na parterze?

Gdyby tak było to było super. Mam jeszcze jednen problem z tą moją piwnicą. Murarze zostawili mi otwory drzwiowe na 210 cm, myślałam że jak dam np. 5 cm styro+ 5 wylewki to będize 200cm, o 10 cm za mało. Będę musiała wszystkie drzwi podcinać, a to też dodatkowy koszt. A jak bym tak dała pod sufitem to ocieplenie, to poszłoby ok. 5 cm wylewki i wtedy od biedy moze bym już znalazła jakieś drzwi na 205 cm.