Mikazuu 16.01.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Pytanie do znawców roślin cebulowych: co zrobic, aby hiacynty zakwitły na Wielkanoc (w domu, w doniczce)? Czy jest to mozliwe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 18.01.2008 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2008 Jest możliwe, spróbuj proszę http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=1771&sid=4eb9d18b7e05285907da7687cb13d463 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 24.01.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 czy mozna juz nawozic cebulki ktore wyszly z ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.01.2008 13:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Szczerze Ci powiem glilko, że też się nad tym zastanawiałam. Anglicy sypią pierwszy nawóz na trawniki, gdy jest jeszcze resztka śniegu, a ten topniejąc wprowadza rozpuszczony nawóz w głąb ziemi. I początek wegetacji traw jest już w odżywionej ziemi. Cebule mają organy spichrzowe, więc.... Czy nie będa zbyt wiotkie jak teraz, przed kwitnieniem dostaną nawozu? Może Mirek coś podpowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 24.01.2008 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 ja sie boje ze nakarmione wystrzela nie zwazajac na nadchodzace mrozy i tak sie zakonczy moja madrosc gdy sie czlowiek spieszy to... itd. ale korci korci - spragnieni wiosny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.01.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Szczerze Ci powiem glilko, że też się nad tym zastanawiałam. Anglicy sypią pierwszy nawóz na trawniki, gdy jest jeszcze resztka śniegu, a ten topniejąc wprowadza rozpuszczony nawóz w głąb ziemi. I początek wegetacji traw jest już w odżywionej ziemi. Cebule mają organy spichrzowe, więc.... Czy nie będa zbyt wiotkie jak teraz, przed kwitnieniem dostaną nawozu? Może Mirek coś podpowie? Ja nie widzę potrzeby takiego nawożenia tulipanów. Nie sądzę aby Mirek był innego zdania . .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 24.01.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 a nie mozna ich tak karmic przed kwitnieniem (podsypywac jak iglaki na wiosne) za to nie wykopywac na zime? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 24.01.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 O rany.. W styczniu nawozy chcecie sypać? Cebulowe do kwitnienia wykorzystują to, co zmagazynowały w cebuli.. Po kwitnieniu następuje wzrost cebul potomnych, i wtedy coś tam potrzebują. I też nie za wiele. Cebula (taka normalna cebula) przenawożona, "bączasta" gnije, nie nadaje się do przechowywania. Poczytajcie to, co sobie Pinus dopisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glilka 24.01.2008 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 dostalysmy po uszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.01.2008 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Kto pyta, nie błądzi. Na tym polega zdobywanie wiedzy, no nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 24.01.2008 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Hanka55 pisze w swojej stopce: ----------------------------------- "Niektórzy słowo KULTURA, kojarzą tylko z argralną." A co to znaczy słowo „argralna" , bo nie kojarzę .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 27.01.2008 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 A czy te tulipany, które wybiły ponad ziemię można jakoś uchronić przed mrozami? (zapowiadają mrozy w pierwszych tygodniach lutego). Np zakryć je szklanym słoikiem? Niektóre mają ok 3 cm i rozwijają listki..boję się, że zmarzną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 27.01.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 Nie zmarzną, pod warunkiem, że dasz im spokój . A z przykrywaniem słoikami to nawet nie próbuj .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 28.01.2008 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 Ja nie widzę potrzeby takiego nawożenia tulipanów. Nie sądzę aby Mirek był innego zdania . .. a już miałam pytać czy moge już nawozić te tulipany które już powoli wschodzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 28.01.2008 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 jakie powoli???? moje tulipany już mają ponad 10cm i zastanawiam się co z nimi będzie w razie mrozów? wogóle powschodziły wszystkie cebulowe - wiosna jakaś czy co???ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 28.01.2008 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2008 no moje troszeczkę mniej...ale też sie zastanawiam co z nimi będzie, w zeszłym tygodniu nawet do 10 stopni w plusie było, dzisiaj w nocy -5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
granitowa 06.02.2008 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2008 u mnie w Kołobrzegu od ponad miesiąća tulipany już pokazują się na ok.5-10 cm nad ziemią. Nawet przebiły się przez hałdę starego zwalonego na stertę, zbitego trawnika(może taka osłonka bardziej przyspieszyła ich wzrost....hmm.) Hortensje mają zielone pąki, rózę w styczniu zaczęły wypuszczać liście...co to sie porobiło z tym naszym klimatem. Co do terminu wysadzania cebul, to mi zdarza sie posadzić coś jeszcze w grudniu9bo w ogrodniczych robią przeceny i jeszcze coś mi się spodoba )-pod warunkiem, że ziemia nie jest zamarznięta-i tulipany kwitną, tyle że późńiej jak te wysadzone w październiku. ciekawe co czeka te nasze cebulowe tej wiosny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arcobaleno 23.02.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 Ja tam Wasze tulipanki? Ja dziś przyjrzałam się moim - naliczyłąm 35 sztuk Pięknie wybiły chyba wszystkie(radocha tym większa, że jesienią powtykałam je dosć niedbale w trawę - noo to mój pierwszy raz był - w następnym roku się poprawię ), choć niektóre już są spore a pozostałe dopiero co się pokazały - juz nie mogę się doczekac kiedy zakwitną Z tymi słoikami dałam spokój Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariuszdro 23.02.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2008 moje są tak wielkie, że aż strach!!!!!jak tak dalej pójdzie to tylko czekać jak zakwitną a do tego straszny wysyp krokusowy, aż miło spojrzeć na ogródek!! wiosna na całego... ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 24.02.2008 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2008 U mnie wszystko co zazieleniło się i wylazło 2 tygodnoie temu, zlikwidował mróz tydzień temu. Było -20C i bez śniegu. Wczoraj +13 w dzień i -5 w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts