Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tulipany

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Szczerze Ci powiem glilko, że też się nad tym zastanawiałam. :D

Anglicy sypią pierwszy nawóz na trawniki, gdy jest jeszcze resztka śniegu, a ten topniejąc wprowadza rozpuszczony nawóz w głąb ziemi. I początek wegetacji traw jest już w odżywionej ziemi.

Cebule mają organy spichrzowe, więc.... :roll:

Czy nie będa zbyt wiotkie jak teraz, przed kwitnieniem dostaną nawozu?

Może Mirek coś podpowie?

Szczerze Ci powiem glilko, że też się nad tym zastanawiałam. :D

Anglicy sypią pierwszy nawóz na trawniki, gdy jest jeszcze resztka śniegu, a ten topniejąc wprowadza rozpuszczony nawóz w głąb ziemi. I początek wegetacji traw jest już w odżywionej ziemi.

Cebule mają organy spichrzowe, więc.... :roll:

Czy nie będa zbyt wiotkie jak teraz, przed kwitnieniem dostaną nawozu?

Może Mirek coś podpowie?

Ja nie widzę potrzeby takiego nawożenia tulipanów.

Nie sądzę aby Mirek był innego zdania :) .

..

O rany.. :D

W styczniu nawozy chcecie sypać?

Cebulowe do kwitnienia wykorzystują to, co zmagazynowały w cebuli..

Po kwitnieniu następuje wzrost cebul potomnych, i wtedy coś tam potrzebują. I też nie za wiele.

Cebula (taka normalna cebula) przenawożona, "bączasta" gnije, nie nadaje się do przechowywania.

Poczytajcie to, co sobie Pinus dopisał :D

• 2 weeks później...

u mnie w Kołobrzegu od ponad miesiąća tulipany już pokazują się na ok.5-10 cm nad ziemią. Nawet przebiły się przez hałdę starego zwalonego na stertę, zbitego trawnika(może taka osłonka bardziej przyspieszyła ich wzrost....hmm.) Hortensje mają zielone pąki, rózę w styczniu zaczęły wypuszczać liście...co to sie porobiło z tym naszym klimatem.

Co do terminu wysadzania cebul, to mi zdarza sie posadzić coś jeszcze w grudniu9bo w ogrodniczych robią przeceny i jeszcze coś mi się spodoba )-pod warunkiem, że ziemia nie jest zamarznięta-i tulipany kwitną, tyle że późńiej jak te wysadzone w październiku.

ciekawe co czeka te nasze cebulowe tej wiosny...

• 3 weeks później...

Ja tam Wasze tulipanki?

Ja dziś przyjrzałam się moim - naliczyłąm 35 sztuk :D Pięknie wybiły chyba wszystkie(radocha tym większa, że jesienią powtykałam je dosć niedbale w trawę - noo to mój pierwszy raz był - w następnym roku się poprawię :oops: :wink: ), choć niektóre już są spore a pozostałe dopiero co się pokazały - juz nie mogę się doczekac kiedy zakwitną :D

Z tymi słoikami dałam spokój :oops: :wink: