Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jak zagospodarować działkę

Recommended Posts

Mamy działkę 14 ar na której kończymy budowę domku.Działka jest o wymiarach ok. 20x75 m.Do zagospodarowania jest jej część z północnej strony domu /od strony tarasu i widoku z okien salonu-tak wypadło...../ Musielismy nawieżć ziemi i przymierzamy się do zakupu i posadzenia jakiś drzewek owocowych i krzewów.Problem w tym,że nie mamy pojęcia jak najlepiej rozplanować ten teren .Chciałabym mieć jakieś miejsce na posadzenie warzyw itp.Jak i czym odgrodzić takie miejce od przyszłego sadu i trawnika.Będę wdzięczna za poradę.Jakoś sama nie mam wizji.....

hehe to jesteśmy na tym samym etapie:) z tym, że ja kilka propozycji już sobie rozrysowałam.. najlepiej narysuj plan działki, nanieś istniejące budynki i drzewa które chcesz zachować (jeśli są) i .... kombinuj :) ja szukam inspiracji w gazetach, zdjęciach, internecie.. na razie planuje bardzo ogólnie, poszczególne nasadzenia będę planowała jak już będę miała ostateczny plan ogrodu :)

Moim zdaniem to ogródek warzywny zlokalizowałem w najbardziej nasłonecznionym miejscu działki. Mój ogródek owocowo warzywny jest oddzielony od części ozdobnej rusztowaniem na którym pną się jeżyny i czarna malina, za nim jest ścieżka a za nią żywopłot, dlatego ta część prawie nie jest widoczna dla nie wtajemniczonych.

Co do rozplanowania ogrodu to oczywiście może być milion pomysłów.

Ja zawsze proponuję aby ogród nie przypominał lotniska, tylko miał wzgórki, lub tarasy. Szczególnie jest to istotne na działkach, które mają spadek terenu, aby jak najwięcej wody z opadów można było zatrzymać na działce.

A może nie robić typowo warzywnego ogródka tylko przemieszać ozdobne z warzywami. Kiedyś myślałam, że to taki miż maż, ale odkąd czytuję działkowca zaczynam się przekonywać do takiej koncepcji. Wiele warzyw ma bardzo ozdobne liście i wsród kwatów ładnie się prezentują (przynajmniej na zdjęciach ;) ) Zresztą jest grupa ozdobnych, która chroni warzywa przed szkodnikami. Trzeba tylko dobrze rozplanować grządki tak, żeby cały czas coś tam się działo np. żeby po zebraniu warzyw nie zostawały gołe połacie ziemii.

hmm to jest niezły pomysł, jednak wolałabym iść w bardziej "tradycyjną stronę" i oddzielić warzywniak i szklarnie od reszty ogrodu..

jeśli zrobię plan ogrodu, naniosę na niego budynki i istniejąca drzewa, pomożecie umiejscowić warzywniak ? bo on mi pasuje tylko od tej północnej strony, ale wiadomo że jak człowiek się na coś napatrzy to nie widzi innych, często lepszych rozwiązań...

pozdrawiam

Ivi

Witam,

w odniesieniu do mojego postu dołączam szkic mojej działki /taki mniej więcej/

Proszę o propozycje zagospodarowania-jak wspomniałam nie mam do tego talentu :cry: Mamy działkę 14 ar na której kończymy budowę domku.Działka jest o wymiarach ok. 20x75 m !

Dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam

Andzia

http://fotoo.pl/hosting-zdjec/img/2d9def1e5edfe929dd488b759c796825/dzia%B3ka.JPG

Czy wjazd na działkę jest od południa? Jeste też wjazd do blaszaka, czy pełni on tylko rolę składziku? Jeśli nie jeździ się po północnej stronie działki to może spróbować zasadadzić jakieś owocowe drzewka, czy zrobić orgódek warzywny przy zachodniej granicy działki. Zaobserwuj jaki cień rzuca dom i czy są miejsca dobrze nasłonecznione. Tam zaplanuj miejsce dla owoców i warzyw.Te zacienione pozostaje ci obsadzić ciemnolubnymi roślinami ozddobnymi.

droga dojazdowa przebiega z południowej strony domu,stąd też prowadzą dojazdy do garażu i wejście do domu.Jesli chodzi o blaszak to myślę potraktować go jako składzik na opał i inne potrzebne narzędzia/min.do uprawy ogrodu/

Wydaje mi się,że najbardziej nasłonecznionym miejscem we wspomnianej części działki jest strona zachodnia.Cień domu o żadnej porze dnia tam nie sięga-owszem jest on na przestrzeni za tarasem ,a tam planuję zasiać trawę

i........ postawić huśtawkę? :) ,może kiedyś oczko wodne :D

Co do wymiarów działki to : licząc część od str.południowej wraz z zabudowaniami/w tym taras/ sięga do ok.35 m długości.Natomiast odległości domu od granic wsch.i zach.wynoszą 4,20 i 5,60 m.

Sąsiedzi z obydwu stron prawie zaglądają mi do okien-mają po swich stronach wymagane 4m. Myślę,że obsadzę się tujami /tak przynajmniej do końca części działki rekreacyjnej-kiedy to zrobię to nie wiem,gdyż potrzebne by mi było

co najmniej ze 100 tuji :cry:

Najpierw chyba sad a tuje w przyszłym roku-nie wiem czy dobra kolej???.

Zygmor

Dobry pomysł z tymi jeżynami i malinami. Powiedz mi jeszcze ten żywopłot to z jakich krzaków.Od roku głowie się z tym problemem, a tu rozwiązanie :lol:

Ja posadzę winogrona, bo jeżyny i maliny mam już posadzone w innym miejscu

Po zbiorach warzyw sieję poplon i jakiś czas mam zielono. ładnie to wygląda no i ziemia skorzysta