Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie od garażu

Recommended Posts

witam!

W projekcie mam garaż w bryle budynku. Garaż łączy się ścianą nośną (poroterhm 25cm) z częścią użytkową (hol, garderoba, pom. gospod.) i ścianką działową (12 cm) z łazienką. Drzwi do garażu maja być uchylne nieocieplone. I tu są moje obawy, czy od tej strony (styk garażu z łazienką) mogę się czegoś obawiać - przemarżanie, skraplanie pary? Czy ta ścianka nie powinna być jakoś ocieplona? Co o tym sądzicie? A może dobra szczelna brama wystarczy? Wprawdzie dom buduje developer i dostanę 3 letnią gwarancję, ale wolałbym nie walczyć z pleśnią :( .

Pozdrawiam,

TomaszE

nic ci nie zamarznie nie ma szansy, jezeli ocieplisz Ściany to wychłodzisz jeszcze garaż, jeżeli nie to pamietaj aby przy liczeniu mocy grzejników (o ile będą) dać więcej watów na metr2, jeżeli w pomieszczeniu gospodarczym masz piec to on też odda trochę ciepła :lol:

teraz mam garaż pod domem przy gorszych parametrach stropu i nic Się nie dzieje przy - 20 przy bramie było + 2,3 oC - dodatkowa lodówka

nieocieplona brama garazowa powoduje ze przy wiekszych mrozach (mysle ze juz ponizej -10) bedzie w garazu temperatura ujemna. Duzo powie zobaczenie jaka przenikalnosc cieplna ma poroterhm 25cm. Wtedy bedzie mozna zastanawiac sie dalej czy warto docieplic czy nie. Slusznie obawiasza sie ew. problemu i dmuchasz na zimne :)

ja bym poprosil developera o pokazanie jaki wspolczynnik przenikalnosci termincznej ma ta sciana w tej chwili - Murator zaleca w swoich opracowaniach tzw. norma Muratora 0,24 jesli mnie pamiec nie myli.

Mysle ze warto dazyc do tej normy - choc na pewno wszystko ponizej 0,28 jest juz b.dobre :)

Ja też mam 4 cm styropianu . Moim zdaniem nieocieplona brama gdy garaż jest w bryle budynku to błąd, przecież nie wystarczy że w garażu nie będzie temp. ujemnej. Jeżeli już mamy garaż to można w nim trochę pomajsterkować , posprzątać samochód itp. a przy temp. +10 nie jest to przyjemne.

Witam !

Dzięki za Wasze uwagi.

Rozmawiłem z developerem, garaż ma być w założeniu ogrzewany.

Mam dwie możliwości:

1. Garaż ogrzewany - w tym przypadku wydaje mi się konieczne zakupienie lepszej bramy ocieplonej (kolega, który ma firmę tym się parającą radzi segementową - według niego nie da się zrobić dobrze izolującej bramy uchylnej)

2. Rezygnuje z ogrzewania w garażu i ocieplają mi ściany łączące się z pomieszczeniami użytkowymi.

Szczerze to bardziej przychylam się do rozwiązania 1. wprawdzie wyższy koszt ale mam wpływa na temperaturę w garażu, przy rozwiązaniu 2 garaż będzie raczej zimny.

Pozdrawiam,

TomaszE