Wojtek33 11.09.2007 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 witam czy sa jakies standardowe protokoly odbioru wew instalacji gazowej?cazy tez kazdy instalator robi to po swojemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andopo 12.09.2007 04:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 standardowo dostajesz "protokół szczelności", musi być jakiś odbiornik gazu podłączony w środku (chyba że się dogadasz ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.09.2007 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 i opinię kominiarską .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 12.09.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 I do tego inwentaryzacja gazociagu biegnacego od skrzynki w ogrodzeniu do budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.09.2007 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 I do tego inwentaryzacja gazociagu biegnacego od skrzynki w ogrodzeniu do budynku no chyba ,że skrzynka na budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 14.09.2007 13:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 dzieki za uwagi ale , pytanie dotyczylo WEWNETRZNEHJ instalacji a nie tez na zewnatrz budynku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbud 14.09.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Firma wykonująca instalację wewnetrzną wystawia protokół szczelności, nie jest wymagany żaden odbiornik.Protokół jest potrzebny do podpisania umowy z gazownią i do zgłoszenia domu do użytkowania.Kilkanaście dni temu przerabiałem ten temat w praktyce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 14.09.2007 15:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 tez tak mysle , a gosc z ORLENU twierdzi ze , musza zrobic projekt wewnetrznej instalacji i musi to odebrac facet z Urzedu Dozoru Techniczne????W Pozwoleniu na budowe jest jak napisane dom z garazem i wewnetrznymi instalacjami elektr, gazowymi, CO , wod kan? Moze jakies jeszcze sugestie?\\\ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 14.09.2007 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Orlenik coś wymyśla. rozmawiaj z konkurencją. UDT podlega zbiornik jako urządzenie ciśnieniowe.Sprawdź za co płacisz, zbiornik jest własnością wynajmującego a nie Twoją !! Kto zleca sprawdzenie do UDT. Poza tym:1. Projekt wewnętrznej instalacji masz w projekcie. Powinno być łącznie z rzutami wysokościowymi.2. Musisz mieć projekt od domu do zbiornika. Chyba, że dogadasz się z architektem robiącym plan zagospodarowania działki. Wrysuje zbiornik z gazem, połączy go linią z końcem instalacji gazowej na projekcie. Tak można ominąć kolejny projekt, ale nie wszyscy akceptują takie rozwiązania.3. Próba szczelności układu jest zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andopo 15.09.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 nie jest wymagany żaden odbiornik. dwóch fachowców od instalacji nie chciało mi wystawić protokołu szczelności jezeli nie mam odbiornika. Nie wiem zatem od czego to zalezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Idziu5 16.09.2007 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 nie jest wymagany żaden odbiornik. dwóch fachowców od instalacji nie chciało mi wystawić protokołu szczelności jezeli nie mam odbiornika. Nie wiem zatem od czego to zalezy I oni mieli racje próba szczelności instalacji może się odbyc tylko z odbiornikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 21.09.2007 13:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 andopo napisał: Cytat: nie jest wymagany żaden odbiornik. dwóch fachowców od instalacji nie chciało mi wystawić protokołu szczelności jezeli nie mam odbiornika. Nie wiem zatem od czego to zalezy I oni mieli racje próba szczelności instalacji może się odbyc tylko z odbiornikiem hmmm wiec na etapie budowy gdzie wszystko jeszcze w proszku mam sobie zafundowac kuchnie gazowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 21.09.2007 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Jestem prawie pewien, że świadectwo szczelności wystawili mi jeszcze przed zamontowaniem kotła. Ale najważniejszy jest tu akcent na słowo prawie..które jak wiemy robi wielką różnicę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joani 21.09.2007 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Ja będę korzystać z gazu ziemnego do ogrzewania domu. Do starostwa musiałam dostarczyć: 4 egzemplarze projektu wew. instalacji gazowej, mapkę, warunki techniczne z gazowni i opinię kominiarską do projektu. Złożyłam, i teraz czekam dobry miesiąc. Dostane pozwolenie, wykonam instalację, kupię kocioł. Instalator wyda mi protokół szczelności. Z tymi dokumentami udam sie do gazowni w celu podpisania umowy na dostarczenie gazu i otrzymam licznik. Gazownia załatwia na bieżąco, trwa to 24 godziny. Droga przez mękę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 21.09.2007 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 Do wykonania wenetrznej instalacji gazowej potrzebny jest projekt (nie ten z projektu budowlanego), uzyskanie pozwolenia na budowę (tak samo jak na budowę domu), oddzielny dziennik budowy i kierownik budowy jeżeli obecny kierownik nie posiada uprawnień "budowlanych gazowych". Po zakończeniu inwestycji musi być próba szczelności potwierdzona stosownym protokołem i wpis w dzienniku budowy (choć dziennik w dalszym etapie załatwiania formalności nie jest do niczego potrzebny )Muszą być jeszzcze dwa protokoły kominiarski - przed i po wykonaiu instalacji (może być to na jednym druku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek33 22.09.2007 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Do wykonania wenetrznej instalacji gazowej potrzebny jest projekt (nie ten z projektu budowlanego), uzyskanie pozwolenia na budowę (tak samo jak na budowę domu), oddzielny dziennik budowy i kierownik budowy jeżeli obecny kierownik nie posiada uprawnień "budowlanych gazowych". Po zakończeniu inwestycji musi być próba szczelności potwierdzona stosownym protokołem i wpis w dzienniku budowy (choć dziennik w dalszym etapie załatwiania formalności nie jest do niczego potrzebny )Muszą być jeszzcze dwa protokoły kominiarski - przed i po wykonaiu instalacji (może być to na jednym druku) a niby dlaczego ma byc inny projekt gazowy? czy robiles inny projekt inst e;ektrycznej 9 niz ta w projekcie? I znowu niby dlaczego kolejne pozwolenie na budowe insta gazowej wewnetrzej, jesli w pozwoleniu mam dom z garazem oraz wewm=netrznymi instalacjami CO , gaz , elektry wod kan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trojan74 22.09.2007 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2007 Podepnę się pod temat. Kominiarz który robił mi opinię i projekt do dokumentacji niezbędnej do wystawienia pozwolenia na rozbudowę sieci gazowej wewnętrznej do pieca turbo "ulotnił się" gdzieś, w każdym bądź razie nie mogę złapać z nim kontaktu. W związku z tym czy odbiór kominiarski mogę zlecić innemu kominiarzowi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trojan74 23.09.2007 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Podciągam - udzieli mi ktoś info na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 23.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2007 Podciągam - udzieli mi ktoś info na ten temat? kuminiorz jest kuminiorz pieczątka się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts