Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Op?aty przy kupnie domu.

Recommended Posts

Witaj !

Sam zastanawiam sie nad kupnem, wiec mam w miarę świeże informacje.

Opłata uiszczana u notariusza jest trzyskładnikowa, w jej skład wchodzi:

- opłata skarbowa : 2% ceny domu (tu uwaga, wiem z autopsji :( , że urząd skarbowy może zakwestionować cenę domu i np. po roku zażądac dopłaty podatku od różnicy pomiedzy ceną za jaką kupisz a ceną , którą urząd uzna za własciwą wraz z odsetkami naturalnie)

- opłata notarialna: 1 100 zł + 0,5% od kwoty powyżej 60 000 zł + 22% VAT (dotyczy domów o cenie z przedziału 60 000 zł - 1 000 000 zł),

- opłata sądowa: 20% z (6600 zł + 3% od nadwyżki ponad 100 000 zł) - dotyczy domów o cenie powyżej 100 000 zł

Trochę to skomplikowane. podam przykładowo dla domu o wartości 220 000 zł: opłata skarbowa - 4 400 zł, opłata notarialna - 2 318 zł, opłata sądowa (za wpis do księgi) - 2 040 zł, razem - 8 758 zł. Ten sposób liczenia znalazłem w interku. Weryfikowałem go zasięgając informacji w biurach notarialnych i wyszło, że jest trochę zaniżony, bo w przypadku tego domu za 220 000 zł wszyscy notariusze podawali wielkośc opłaty rzędu 9500 zł czyli o prawie 1000 zł więcej. No ale orientacyjnie da się w ten sposób policzyć.

Uff, życzę udanych zakupów :D

PS. zapomniałem dodać, opłaty ponosi kupujący naturalnie.