Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

salon - prośba o pomoc w ustawieniu wypoczynku:)

sevageivi

Recommended Posts

Witam

ponieważ macie super pomysły a my nie możemy się dogadać co do ustawienia mebli z salonie, prosimy o propozycje ustawienia wypoczynku w salonie względem kominka, TV i ekranu projektora..

projekt domu jest tutaj: http://projekty.budujemydom.pl/projekty.php?w=1&id=65_rosa_-_domowe_klimaty&s=rzuty

Dom zbudowany z modyfikacjami (m.in.lustrzane odbicie, garaż powiększony o jeszcze jedno stanowisko, w salonie doszło wieeeelkie (3mX2m) i nisko osadzone okno w salonie, zmieniamy tez kształt łazienki na dole kosztem szafy w hollu, otwieramy też kuchnię na jadalnie i salon - oddzielenie będzie tylko podwyższonym barkiem, a i to jest niepewne..)

Zastanawiamy się nad takim ustawieniem mebli, żeby:

- kominek i TV nie walczyły o główną rolę w pokoju

- TV + ekran projektora widać było z kuchni

Dla mnie ważne jest także to, aby wypoczynek nie zasłaniał okien, bo wychodzą akurat na największą część ogrodu, dla mojej połówki nie jest to tak istotne...

propozycja 1:

http://img170.imageshack.us/img170/2179/lesniewoprojektparter3pp0.jpg

plusy:

- ekran mógłby opuszczać się na drzwi tarasowe, jednocześnie je zasłaniając,

- obraz widać by było z kuchni

- dość duża odległość od sofy do ekranu podnosiłaby jakość oglądania filmów

- telewizor ustawiony w rogu nie byłby najważniejszym elementem salonu, jednocześnie byłoby wygodnie z niego korzystać

- wyraźnie oddzielona jadalnia od salonu

- duże okno nie jest zastawione meblami

minusy:

- aby popatrzeć na kominek trzeba by siedzieć bokiem albo przestawiać sofkę

- mała ilość miejsca na środku salonu...

- .... ?

propozycja nr 2:

http://img245.imageshack.us/img245/6606/lesniewoprojektparter2pg3.jpg

plusy:

- super widok na kominek

- tv i ekran można by umieścić na ścianie z kominkiem

minusy:

- tv i kominek byłyby dość blisko siebie

- mała odległość od sofy do ekranu projektora

- ekranu i tv nie byłoby widać z kuchni

- trochę gorszy dostęp do drzwi tarasowych zlokalizowanych na krótszej ścianie salonu

baaardzo prosimy o opinie, a może jeszcze jakieś inne propozycje?:)

pozdrawiamy

Ivi i Sevage

ps: kominek będzie "portalowy", lekko podniesiony nad podłogę..

izat - dzieki za odzew :) niestety osobny pokój na tv nie wchodzi w grę.. a w salonie ten ekran trzeba ustawić tak żeby potem było łatwo filmy leżąc na sofie oglądać.. no i żeby ich nie przestawiać na czas oglądania filmów..

a co sądzicie o sofach ustawionych w pewnej odległości od okna z obniżonym parapetem - siedziskiem, ale w jego świetle ? może macie w swoich zbiorach jakieś fotki takich ustawień?

vilemo - też mi się pomysł spodobał! ale moje kochanie już mnie wyprowadziło z błędu - oprócz ekranu do projektora będą jeszcze głośniki do kina domowego, które gdzieś trzeba ustawić. A przy wersji z narożnikiem jeden z nich wypadałby na środku okna :-?

więc ja już sama nie wiem :( pewnie zostaniemy przy propozycji nr 2, chociaż serce mi się łamie jak myślę o zasłonięciu sofą tego wielkiego okna :(

A mnie bardziej podoba się pomysł nr 1.

Salon nie jest pokojem przechodnim, więc nie potrzeba dużo miejsca na środku.

Kiedy w kominku pali się ogień, wcale nie musimy siedzieć na wprost niego aby się nim cieszyć. Przy kominku rozmawiamy, pijemy kawkę, patrzymy na twarze rozmówców, a ogień odbija się w porcelanie, kieliszkach.....

Najważniejsze jest to (godząc kominek i tv w jednym pomieszczeniu), żeby ogień i światło dzienne nie odbijało się w ekranie tv.

I jeszcze jedno, nie zakładajcie, że tv musi być widać z kuchni czy jadalni. Jeśli i jedząc i gotując i odpoczywając zamierzacie patrzeć w tv, to o zgranej rodzince można zapomnieć. Trzymam kciuki, oby wszystkie meble stanęły pięknie i ergonomicznie.

witaj :)

co do oglądania tv czy ekranu projektora z kuchni bardziej myślałam o samotnym przygotowywaniu posiłków i oglądaniu w tym czasie czegoś w tv (lubie tak gotować:) )

przy jedzeniu telewizora nie powinno być widać, ale u nas jeśli tv bedzie widac z kuchni, to tym bardziej z jadalni, jako ze są one w jednej linii:)

Zdecydowaliśmy, ze zostanie wersja mojego połówka, czyli wersja nr 2. Tylko ten układ niestety pozwala na optymalne rozmieszczenie głośników, a przecież "to jest ważniejsze niż patrzenie na ogród" :-] Cóż, ja po prostu zarezerwuje dla siebie fotel najbliżej kominka, ten z widokiem na duże okno, i wszyscy będą zadowoleni;)

Zastanawiam się teraz czy w związku z takim ustawiniem wypoczynku nie zmienić trochę koncepcji kominka - w sensie przerobienia go na kominek narożny i skierowania go bardziej w stronę środka salonu....

witaj :)

Zdecydowaliśmy, ze zostanie wersja mojego połówka, czyli wersja nr 2. Tylko ten układ niestety pozwala na optymalne rozmieszczenie głośników, a przecież "to jest ważniejsze niż patrzenie na ogród" :-] Cóż, ja po prostu zarezerwuje dla siebie fotel najbliżej kominka, ten z widokiem na duże okno, i wszyscy będą zadowoleni;)

Zastanawiam się teraz czy w związku z takim ustawiniem wypoczynku nie zmienić trochę koncepcji kominka - w sensie przerobienia go na kominek narożny i skierowania go bardziej w stronę środka salonu....

Kochana-jak mój mąz zażądał przestrzeni do głośników wprowadzajac sie do mnie to musieliśmy meble na wymiar zrobić za astronomiczne kiedyś pieniądze:)

Dlatego pierwszym priorytetem przy poszukiwaniu projektu była możliwośc ustalenia kina domowego w saloooonie:) No i kominek przestawialismy specjalnie po to:) i ścianę zewnętrzną domu wydłużalismy specjalnie po to:)

i okna przesuwalismy specjalnie po to:) na dwóch scianach!!!!!!

Wydaje mi sie że w tej sytuacji musisz zgodzić sie na wspomniany przez ciebie kompromis- na maniaków nie ma rady:))))

hehehehe uśmialiśmy się oboje z Twojego opisu :D czyli nie jestem jedyna tak poszkodowana przez "maniaka" :D

a co powiesz o przestawieniu kominka? Bo mi samej z jednej strony mi się podoba, ale z drugiej .. sama nie wiem.. jakoś dzieli tą przestrzeń do której już się przyzwyczailiśmy :D

(my dom kupiliśmy w stanie surowym otwartym, także za dużego wyboru nie mieliśmy;) )

koncepcja 2 jest w porządku-w sumie z fotela zobaczysz ogród a maniacy i tak okupować będą sofę gdyż ponieważ dzwięk od KD lepiej wibruje jak sie pomiędzy głośnikami pośrodku zasiada:) kominek też bedzie widoczny-przeciez nie o to chodzi aby w nim prawie siedzieć. A jak nabierzesz ochoty to sobie fotel do rzeczonego kominka przysuniesz-kto ci zabroni:)?