Wojtek R 12.09.2007 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Jak w temacie , może macie jakiś namiar na jakąś szkółkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 12.09.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 W Bydgoszczy to na Grunwaldzkiej za wiaduktem lub na Nakielskiej za Lidlem a za Bydgoszczą to polecam Stary Dwór ( tuż przed Koronowem po prawej stronie tuż przy drodze ). Troche dalej ale wybór taki że ho ho i potargować można Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lidka i Janusz 12.09.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Leszku, dzięki za informacje. Mam nadzieję, że nie tylko thuje można kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 13.09.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 W Starym Dworze różnych roślin jest naprawdę dużo i nie tylko iglaki Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 13.09.2007 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 W Starym Dworze różnych roślin jest naprawdę dużo i nie tylko iglaki Leszek ale ceny bez rewelacji , pytałem się o brabanty to cena 50 cm = cena szkółek z miasta , większe około 100cm 20 PLN , castorama 16 PLN, auchan 12 PLN więc jechać za koronowo sens żaden ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamil 05.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Wiem ze bardzo tania szkolka byla w Białych Błotach przy betoniarni, lecz czy nadal jest tanio to nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 05.04.2008 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2008 Ludzie, opanujcie sie, kupujecie tuje ktora ma rosnac cale lata i byc ozdoba ogrodu, a dla Was liczy sie wylacznie cena? A moze warto sie zainteresowac jakoscia tej rosliny od szkolkarza, a tej z hipermarketu?Mam Wam napisac jakie sa kryteria dla towaru dostarczanego do sieci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wiewer 07.04.2008 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 A moze warto sie zainteresowac jakoscia tej rosliny od szkolkarza, a tej z hipermarketu? Mam Wam napisac jakie sa kryteria dla towaru dostarczanego do sieci? Myślę, że wiele osób z zainteresowaniem spojrzałoby na ww. kryteria/różnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 07.04.2008 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2008 te marketowe to skąd z kosmosu ? z tych samych szkółek tylko z mniejszą marżą poniżej moje marketowe , wszystkie 40 się przyjęły i nie narzekam w glebie http://img237.imageshack.us/img237/6020/tuje1rk2.jpg jeszcze w garażu http://img329.imageshack.us/img329/9316/tuje2av6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pozeracz 08.04.2008 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 Myślę, że wiele osób z zainteresowaniem spojrzałoby na ww. kryteria/różnice. Kryteria sa nastepujace: cena, cena, cena, logistyka, ilosc na wozek, termin platnosci, serwis, akcje promocyjne oraz zwroty. te marketowe to skąd z kosmosu ? z tych samych szkółek tylko z mniejszą marżą poniżej moje marketowe , wszystkie 40 się przyjęły i nie narzekam Jezeli udalo Ci sie kupic material dobrej jakosci w hipermarkecie to sie bardzo ciesze, swiat zna takie przypadki. Ale prosze nie opowiadaj o mniejszej marzy. Nie jestem szkolkarzem, ale jestem ogrodnikiem i od kilku lat handluje rowniez z sieciami, chociaz staram sie jak najmniej.Calkowity koszt produkcji zgodnie ze sztuka takiej sztandarowej rosliny jaka jest pelargonia rabatowa ksztaltuje sie na poziomie 2,60 do 2,80 zlotego i to przy duzych ilosciach, tego nie przeskoczysz, dlatego jezeli kupujesz w majowy weekend pelargonie za 1,99 w detalu to zwroc prosze uwage jaki procent roslin na polce ma kwiaty i prawidlowy pokroj. Nie wiecej niz 20%, a wiesz czemu? Ano temu ze nikt nie dolozy do interesu, dlatego oszczedza na wszystkim poczawszy od doboru odmian (wymog w zaleznosci od sieci 1 do 3 sztuk w paletce ma miec kwiat, reszta nie musi), poprzez srodki poprawiajace pokroj, doniczka, substrat, a na samej wielkosci rosliny konczac. Oczywiscie jedna i druga roslina bedzie od ogrodnika, tyle ze jedna w doniczce fi 11 albo fi 12, potraktowana ethrelem na poprawe krzewienia, odpowiednio skarlona, w rozstawie 30 sztuk na metrze, niewyciagnieta dobra odmiana dobrej firmy hodowlanej, w dobrym substracie i w odpowiedniej doniczce po to zeby system korzeniowy byl jak najlepszy, w ogrodzie bedzie ozdoba. A ta druga w najtanszej doniczce fi 9, w najtanszym substracie, zamiast skarlania odmiana bardzo kompaktowa zeby duzo weszlo na wozek, a i to tylko w niewielkim procencie, reszta z nasion bo najtaniej, a ze pokroj bedzie paskudny i kwitnienie slabe i pozne to trudno, za to 80 sztuk na metrze, zero rozstawiania. Czy to wszystko znaczy ze w sieciach nie mozna kupic jakosciowo dobrych i jednoczesnie tanich roslin? Mozna. Czasami. Ale zazwyczaj jesli cos spelnia kryteria to wcale nie jest tansze niz gdzie indziej, skoro juz jestesmy w tym klimacie to w ostatnia niedziele widzialem w Obi przyzowita pelargonie, cena 4,99, czyli na takim poziomie jak wszedzie o tej porze roku. Z drugiej strony mnie jest wszystko jedno co Ty kupisz byle bys kupowal, jezeli bedzie zapotrzebowanie na towar tani to ogrodnicy beda produkowac towar tani, jezeli na dobry to beda produkowac dobry. Mnie tez kiedys wkurzalo ze ludzie przychodzili z gazetkami i pokazywali "Panie, a czemu po tyle jak tu w gazetce jest taka sama za mniej?". Teraz co roku kupuje troche tych marketowych roslin, stawiam na osobnym wozku i kiedy ktos przyjdzie z gazetka to czym chata bogata, ale jakos nie ma nadmiaru chetnych na gazetkowy towar, w 99% ludzie wola "przeplacic"... To tak jak z telewizorami, czy narzedziami, sa tansze i sa drozsze, czasami tanie moze dobrze dzialac, a czasami drogie sie zepsuje, ale zazwyczaj bywa odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek67 08.04.2008 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 BRAWO, nareszcie fachowiec mówi prawdę, marketowe przeważnie są "pędzone" na zasadzie za 4 zł ma mieć 120 cm, piękne zielone liście i być cacy, a że potem większość pada to obi castoramy czy innych nie obchodzi a szanujący sie szkółkarz na to sobie nie pozwoli. Leszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek R 08.04.2008 12:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2008 BRAWO, nareszcie fachowiec mówi prawdę, marketowe przeważnie są "pędzone" na zasadzie za 4 zł ma mieć 120 cm, piękne zielone liście i być cacy, a że potem większość pada to obi castoramy czy innych nie obchodzi a szanujący sie szkółkarz na to sobie nie pozwoli. Leszek szanujący się szkółkarze proponowali mi 2 razy mniejsze , 2 razy gorzej wyglądające za 2 razy więcej kasy , czasami można coś trafić fajnego nie należy generalizować no i należy rozdzielić szkółkę od "szkółki" czytaj punkt sprzedaży(pośrednika) w centrum miasta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 11.04.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2008 Pan z Nowej Wsi Wielkiej. Ma duży wybór. lub strona http://www.zywotnik.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts