Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KUJAWSKO-POMORSKIE: szkółka, szkółki roślin, krzewów, drzew, bylin

Recommended Posts

• 6 months później...
A moze warto sie zainteresowac jakoscia tej rosliny od szkolkarza, a tej z hipermarketu?

Mam Wam napisac jakie sa kryteria dla towaru dostarczanego do sieci?

Myślę, że wiele osób z zainteresowaniem spojrzałoby na ww. kryteria/różnice.

te marketowe to skąd z kosmosu ?

z tych samych szkółek tylko z mniejszą marżą

poniżej moje marketowe , wszystkie 40 się przyjęły i nie narzekam :lol:

w glebie

http://img237.imageshack.us/img237/6020/tuje1rk2.jpg

jeszcze w garażu

http://img329.imageshack.us/img329/9316/tuje2av6.jpg

Myślę, że wiele osób z zainteresowaniem spojrzałoby na ww. kryteria/różnice.

Kryteria sa nastepujace: cena, cena, cena, logistyka, ilosc na wozek, termin platnosci, serwis, akcje promocyjne oraz zwroty.

te marketowe to skąd z kosmosu ?

z tych samych szkółek tylko z mniejszą marżą

poniżej moje marketowe , wszystkie 40 się przyjęły i nie narzekam :lol:

Jezeli udalo Ci sie kupic material dobrej jakosci w hipermarkecie to sie bardzo ciesze, swiat zna takie przypadki. Ale prosze nie opowiadaj o mniejszej marzy. Nie jestem szkolkarzem, ale jestem ogrodnikiem i od kilku lat handluje rowniez z sieciami, chociaz staram sie jak najmniej.Calkowity koszt produkcji zgodnie ze sztuka takiej sztandarowej rosliny jaka jest pelargonia rabatowa ksztaltuje sie na poziomie 2,60 do 2,80 zlotego i to przy duzych ilosciach, tego nie przeskoczysz, dlatego jezeli kupujesz w majowy weekend pelargonie za 1,99 w detalu to zwroc prosze uwage jaki procent roslin na polce ma kwiaty i prawidlowy pokroj. Nie wiecej niz 20%, a wiesz czemu? Ano temu ze nikt nie dolozy do interesu, dlatego oszczedza na wszystkim poczawszy od doboru odmian (wymog w zaleznosci od sieci 1 do 3 sztuk w paletce ma miec kwiat, reszta nie musi), poprzez srodki poprawiajace pokroj, doniczka, substrat, a na samej wielkosci rosliny konczac.

Oczywiscie jedna i druga roslina bedzie od ogrodnika, tyle ze jedna w doniczce fi 11 albo fi 12, potraktowana ethrelem na poprawe krzewienia, odpowiednio skarlona, w rozstawie 30 sztuk na metrze, niewyciagnieta dobra odmiana dobrej firmy hodowlanej, w dobrym substracie i w odpowiedniej doniczce po to zeby system korzeniowy byl jak najlepszy, w ogrodzie bedzie ozdoba. A ta druga w najtanszej doniczce fi 9, w najtanszym substracie, zamiast skarlania odmiana bardzo kompaktowa zeby duzo weszlo na wozek, a i to tylko w niewielkim procencie, reszta z nasion bo najtaniej, a ze pokroj bedzie paskudny i kwitnienie slabe i pozne to trudno, za to 80 sztuk na metrze, zero rozstawiania.

Czy to wszystko znaczy ze w sieciach nie mozna kupic jakosciowo dobrych i jednoczesnie tanich roslin? Mozna. Czasami. Ale zazwyczaj jesli cos spelnia kryteria to wcale nie jest tansze niz gdzie indziej, skoro juz jestesmy w tym klimacie to w ostatnia niedziele widzialem w Obi przyzowita pelargonie, cena 4,99, czyli na takim poziomie jak wszedzie o tej porze roku.

Z drugiej strony mnie jest wszystko jedno co Ty kupisz byle bys kupowal, jezeli bedzie zapotrzebowanie na towar tani to ogrodnicy beda produkowac towar tani, jezeli na dobry to beda produkowac dobry. Mnie tez kiedys wkurzalo ze ludzie przychodzili z gazetkami i pokazywali "Panie, a czemu po tyle jak tu w gazetce jest taka sama za mniej?". Teraz co roku kupuje troche tych marketowych roslin, stawiam na osobnym wozku i kiedy ktos przyjdzie z gazetka to czym chata bogata, ale jakos nie ma nadmiaru chetnych na gazetkowy towar, w 99% ludzie wola "przeplacic"... To tak jak z telewizorami, czy narzedziami, sa tansze i sa drozsze, czasami tanie moze dobrze dzialac, a czasami drogie sie zepsuje, ale zazwyczaj bywa odwrotnie.

BRAWO, nareszcie fachowiec mówi prawdę, marketowe przeważnie są "pędzone" na zasadzie za 4 zł ma mieć 120 cm, piękne zielone liście i być cacy, a że potem większość pada to obi castoramy czy innych nie obchodzi a szanujący sie szkółkarz na to sobie nie pozwoli.

Leszek

szanujący się szkółkarze proponowali mi 2 razy mniejsze , 2 razy gorzej wyglądające za 2 razy więcej kasy , czasami można coś trafić fajnego nie należy generalizować

no i należy rozdzielić szkółkę od "szkółki" czytaj punkt sprzedaży(pośrednika) w centrum miasta