RB 23.07.2003 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2003 Proszę o wskazówki-jak należy wykonać wylewkę cementową w garażu aby się tak nie pyliła? Czytałem gdzieś na forum o dodatkach do wylewki ale nie mogę tego tematu odnależć. Jakie należy stosować proporcje składników takiej zaprawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 24.07.2003 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Najprościej; pomaluj farbą do betonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 24.07.2003 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Jesli to ma byc ostatnia warstwa to mozesz to mozesz dodac troszke grubszego kruszywa i zatrzec na "ostro". Tylko nie bedzie mozna powierzchni szorowac, tylko splukiwac. Dodac plastytfikatoryi zrobic wylewke "mocniejsza". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 24.07.2003 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Proszę o wskazówki- jak należy wykonać wylewkę cementową w garażu aby się tak nie pyliła? Czytałem gdzieś na forum o dodatkach do wylewki ale nie mogę tego tematu odnależć. Jakie należy stosować proporcje składników takiej zaprawy? A dlaczego ma się pylić, nie rozumiem tego. Czy zatem zawsze się pyli? Z tego co się dowiedziałem to jeżeli będzie stosowany cement popiołowy to może pylić, ale nie popiołowy to nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 24.07.2003 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Cześć ! Dziękuję za podpowiedzi. Juras-u mojego Teścia w nowo wybudowanym garażu wylewka bardzo się pyli i dlatego chcę tego uniknąć u siebie. Jak poznać cement pochodzenia popiołowego? Dalej mam pytanie o proporcje składników takiej wylewki. Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
juras 25.07.2003 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Cześć ! Dziękuję za podpowiedzi. Juras-u mojego Teścia w nowo wybudowanym garażu wylewka bardzo się pyli i dlatego chcę tego uniknąć u siebie. Jak poznać cement pochodzenia popiołowego? Dalej mam pytanie o proporcje składników takiej wylewki. Pozdrowienia Tak się zastanawiam, bo u mnie nie pyliło się w większości wypadków, ale w jednej z izb, zaczęło po kilku dniach i właśnie sobie uświadomiłem, że konkretnie w tym wypadku używałem cementu popiołowego - który się ponoć wypyla. Jak poznać ? nie kupować cementu klasy II, prosić o cement bezpopiołowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 25.07.2003 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Pylenie nie powinno miec zwiazku z wykorzystanym cementem. raczej ze slabym betonem (zbyt mala ilosc cementu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WitekO 25.07.2003 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Najlepiej jest używać cementu czystego (bez popiołów) oznaczonego CEM I (tzw. jedynka), cement z dodatkiem popiołów oznaczony jest CEM II (tzw. dwójka). Wytrzymałość betonu przygotowanego z obydwu rodzajów cementu jest podobna, tyle że jedynka osiąga 80% wytzymałości w ciągu 2-3 dni a dwójka (popiołowy) w ciągu ok tygodnia. Końcowa wyleka, żeby nie pyliła powinna mieć ok 250kg cementu w 1m3 betonu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RB 25.07.2003 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 Wielkie dzięki za porady. WitekO przybliż-jaki to będzie stosunek cementu do piasku?Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
WitekO 25.07.2003 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2003 W praktyce moi wykonawcy przygotowywali beton na wylewkę końcową w garażu wg następującego przepisu: worek (25kg) cementu CEM I 32.5 22 łopaty piasku płukanego frakcja 0-2mm175ml plastyfikatora "Klutan P"woda wg potrzeb - zależy od stopnia wilgotności piasku - beton ma być półsuchy, można taką wylewkę zatrzeć od razu po ułożeniu.Od ułożenia wylewki minął rok - na razie wszystko ok.Teraz mam zamiar pomalować posadzkę impregnatem do betonu lub specjalną żywiczną farbą chemoutwardzalną. Więcej informacji na temat przygotowywania betonu na budowie znajdziesz w muratorze 06'2001 s.60 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts