Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pylenie wylewki cementowej w gara?u

RB

Recommended Posts

Proszę o wskazówki-

jak należy wykonać wylewkę cementową w garażu aby się tak nie pyliła? Czytałem gdzieś na forum o dodatkach do wylewki ale nie mogę tego tematu odnależć.

Jakie należy stosować proporcje składników takiej zaprawy?

A dlaczego ma się pylić, nie rozumiem tego. Czy zatem zawsze się pyli? Z tego co się dowiedziałem to jeżeli będzie stosowany cement popiołowy to może pylić, ale nie popiołowy to nie będzie.

Cześć !

Dziękuję za podpowiedzi. Juras-u mojego Teścia w nowo wybudowanym garażu wylewka bardzo się pyli i dlatego chcę tego uniknąć u siebie. Jak poznać cement pochodzenia popiołowego? Dalej mam pytanie o proporcje składników takiej wylewki.

Pozdrowienia :lol:

Cześć !

Dziękuję za podpowiedzi. Juras-u mojego Teścia w nowo wybudowanym garażu wylewka bardzo się pyli i dlatego chcę tego uniknąć u siebie. Jak poznać cement pochodzenia popiołowego? Dalej mam pytanie o proporcje składników takiej wylewki.

Pozdrowienia :lol:

Tak się zastanawiam, bo u mnie nie pyliło się w większości wypadków, ale w jednej z izb, zaczęło po kilku dniach i właśnie sobie uświadomiłem, że konkretnie w tym wypadku używałem cementu popiołowego - który się ponoć wypyla. Jak poznać ? nie kupować cementu klasy II, prosić o cement bezpopiołowy.

Najlepiej jest używać cementu czystego (bez popiołów) oznaczonego CEM I (tzw. jedynka), cement z dodatkiem popiołów oznaczony jest CEM II (tzw. dwójka). Wytrzymałość betonu przygotowanego z obydwu rodzajów cementu jest podobna, tyle że jedynka osiąga 80% wytzymałości w ciągu 2-3 dni a dwójka (popiołowy) w ciągu ok tygodnia. Końcowa wyleka, żeby nie pyliła powinna mieć ok 250kg cementu w 1m3 betonu.

pozdrawiam 8)

W praktyce moi wykonawcy przygotowywali beton na wylewkę końcową w garażu wg następującego przepisu:

worek (25kg) cementu CEM I 32.5

22 łopaty piasku płukanego frakcja 0-2mm

175ml plastyfikatora "Klutan P"

woda wg potrzeb - zależy od stopnia wilgotności piasku - beton ma być półsuchy, można taką wylewkę zatrzeć od razu po ułożeniu.

Od ułożenia wylewki minął rok - na razie wszystko ok.

Teraz mam zamiar pomalować posadzkę impregnatem do betonu lub specjalną żywiczną farbą chemoutwardzalną.

Więcej informacji na temat przygotowywania betonu na budowie znajdziesz w muratorze 06'2001 s.60

pozdrawiam