animus rarus 12.09.2007 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Czy ktoś może się ze mną podzielić opiniami o takim rozwiązaniu - silnik wentylatora od okapu na kominie a w kuchni cicho. Czy warto, a przede wszystkim kto robi takie wentylatory. Będę wdzięczny za namiary, linki do stron www, itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.09.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 nie badałem tematu ale tak zamierzam mieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2007 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 to do bani, że aż na kominie - nie można zaraz za ścianą? przecież to nie turbina B747 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.09.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 to do bani, że aż na kominie - nie można zaraz za ścianą? przecież to nie turbina B747 u mnie na kominie się nie da bo kanał dokładałem jako dodatkowy i wyłazi przez ściane więc będzie na ścianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 12.09.2007 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 i to jest dobra odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pitt 12.09.2007 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Czy ktoś może się ze mną podzielić opiniami o takim rozwiązaniu - silnik wentylatora od okapu na kominie a w kuchni cicho. Czy warto, a przede wszystkim kto robi takie wentylatory. Będę wdzięczny za namiary, linki do stron www, itp. Hej, poczytaj o fińskich kominkach i wentylatorach dachowych firmy VILPE: http://www.semifinland.pl super sprzęt, markowe (EBM-PAPST) wentylatory niestety cena konkretna - z tego co pamiętam to przynajmniej 1000 PLN trzeba było wydać, żeby mieć przyzwoitą wydajność pzdr Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
długi 12.09.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 i to jest dobra odpowiedź ch.... była decyzja o pewnych zmianach w projekcie i teraz bujam się z wentylacją w kuchni i pokoju nad , ale wentylator zewnętrzny jest ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
animus rarus 12.09.2007 13:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Sytuacja jest taka, że mam osobny kanał w kominie na wentylacje okapu. Nie bede robil wentylatora na scianie wiec szukam czegoś na komin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 12.09.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 animus rarusPodziel pionowy kanał wentylacyjny poziomą szczelną przegrodą tak, że dolną część łączysz z wlotem wentylatora, a część górną z wylotem wentylatora. Dokładnie tak właśnie zrobię jeszcze przed najbliższą zimą. Bo też chcę zmniejszyć hałas w kuchni od wentylatora okapu. Zatem okap w kuchni będzie bez wentylatora, a podział kanału i wentylator będą pod samym dachem.Dodam, że w mojej koncepcji:- wentylator nie będzie wyciągać tylko powietrza z kuchni, ale także z łazienki,- w kuchni będzie także drugi kanał wywiewny grawitacyjny (nota bene będzie to jedyny grawitacyjny wywiew w całym domu), ale z przepustnicą, której otwarcie będzie wyłączać wentylator, a zamknięcie włączać,- zatem okap nie będzie miał nie tylko wentylatora, ale także włącznika, bo ten będzie w postaci sznureczka zwisającego z przepustnicy wywiewu grawitacyjnego,- okap będzie miał tylko przełącznik biegów wentylatora,- zastosuję prawdopodobnie wentylator, który wymontuję z okapu kuchennego (wentylatory okapów kuchennych mają wydajność 350 - 600m3/h co jest aż nadto wystarczające do wentylacji nie tylko kuchni, ale także całego dużego mieszkania),- powiększę wylot z okapu, aby zmniejszyć opory przepływu - stosowaną zwykle rurę 110-125mm zmienię na 150mm),- stracę gwarancję na okap z powodu tego rodzaju przeróbek.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 12.09.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Gdzie można kupić okapy bez wentylatora? Szukam takiego, ale nie mogę jakoś trafić. Czy może przewidujecie zakup normalnego okapu i wymontowanie z niego wentylatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VilpeVent 13.02.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Czy ktoś może się ze mną podzielić opiniami o takim rozwiązaniu - silnik wentylatora od okapu na kominie a w kuchni cicho. Czy warto, a przede wszystkim kto robi takie wentylatory. Będę wdzięczny za namiary, linki do stron www, itp. Cale zestawy do "cichej kuchni" mozesz nabyc u importerow finskich wentylatorow dachowych Vilpe Vent, idealnie wspolpracujacych z bezsilnikowymi okapami kuchennymi. Rewelacja jak cicho jest w kuchni, nawet na pelnej mocy okapu. Ponadto taki wentylator dachowy wentyluje tez inne pomieszczenia, WC, lazienke. W zestawie bedzie i wentylator i okap bezsilnikowy. I jesli potrzebne to i odpowiednie przejscie dachowe do wentylatora. Polecam odwiedzic firme Stema badz semifinland.pl. Lepszych na rynku polskim obecnie nie znajdziecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mike01 13.02.2008 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Rozumiem ze stosowanie tego typu wywiewu(silnik kominowy) dotyczy w przypadku domow w ktorych jest wentylacja grawitacyjna bo w przypadku grawitacji mechanicznej mijaloby sie to z celem bo wtedy wlasnie wentylacja mechaniczna bedzie dzialal tak jak ten silnik kominowy (mam na mysli wyciag a kuchni) A moze sie myle...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 13.02.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ... z bezsilnikowymi okapami kuchennymi. ... Gdzie szukać bezsilnikowych okapów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VilpeVent 13.02.2008 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 ... z bezsilnikowymi okapami kuchennymi. ... Gdzie szukać bezsilnikowych okapów? Mozna je nabyc na zamowienie (czas dostawy ok. 2 tygodni) w firmach Stema z Warszawy: http://www.stema.pl oraz semifinland.pl z Kornika pod Poznaniem. Okapy sa i te proste i te bardziej dekoracyjne a wentylator VilpeVent przetestowany na zgodnosc wspoldzialania z nimi. Wiem, bo jestesmy producentem wentylatorow a te okapy sa od paru lat sprzedawane wlasnie w komplecie z naszymi wentylatorami. No i mam taki bezszumowy okap w domu:) Dla mnie super bo halasu zero nawet na najwyzszych obrotach silnika. I wentyluje tez inne pomieszczenia, nie tylko kuchnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.03.2014 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Odgrzeję ten temat. Zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem: wyjście na dach bezpośrednio z okapu kuchennego i instalacja wentylatora na dachu? Ma ktoś takie rozwiązanie? Mam dach płaski, spokojnie znad wyspy w kuchni na parterze mogę wyjść przez pralnie na piętrze na dach. Jak to się sprawdza? Rzeczywiście jest cicho? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.03.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Odgrzeję ten temat. Zastanawiam się właśnie nad takim rozwiązaniem: wyjście na dach bezpośrednio z okapu kuchennego i instalacja wentylatora na dachu? Ma ktoś takie rozwiązanie? Mam dach płaski, spokojnie znad wyspy w kuchni na parterze mogę wyjść przez pralnie na piętrze na dach. Jak to się sprawdza? Rzeczywiście jest cicho? Mam rekuperator, działa w sposób zbliżony jak to rozwiązanie, jest cicho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.03.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Rekuperację też będę miał ale wyciąg z kuchni chcę zrobić osobny i właśnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koktajl 06.03.2014 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Ja tak mam- kupiłam okap wyspowy do zabudowy firmy siemens ( nazywa sie chyba wysepkowy) odlaczylismy od niego silniki- dodatkowy wentylator ktory jest połączony z okapem mam zabudowany w sąsiedniej spiżarni, a od wentylatora idzie rura ktora wyrzuca brud na zewnątrz domu ( kratka w ścianie) ja nad kuchnia mam pokoje wiec musiałabym prowadzić pion i zabudowywać k-g rury a poza tym nie chcieliśmy robić kolejnej dziury w dachu zeby zmniejszyć ryzyko ewentualnych przecieków. U nas w płaskich dachu jest tylko jedna dziura- na komin od kominka ( mam pompę ciepła wiec nie mam wiecej kominów) nawet przewody do anten wychodzą przez sciane a nie przez dach. Wentylator ciągnie jak smok i jest mega cichy. Dodam ze tez duzo robi WM- dosc szybko pozbywa sie wszystkich kuchennych smrodkow ( cały dół jest otwarty wiec kubatura spora i daje rade) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pustak 06.03.2014 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Moj znajomy ma coś takiego. Ja się zastanawiałem co to w ogóle jest. Nie wiedziałem, że takie okapy już są ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 06.03.2014 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Koktajl dzięki za opinię. Mimo wszystko musiałbym wychodzić prosto na dach na dach lub przez istniejący jedyny komin wentylacyjny (4 m poziomo i później w górę. Muszę pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts