koktajl 06.03.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Koktajl dzięki za opinię. Mimo wszystko musiałbym wychodzić prosto na dach na dach lub przez istniejący jedyny komin wentylacyjny (4 m poziomo i później w górę. Muszę pomyśleć. A nie masz jakiegoś pomieszczenia dodatkowego obok? Pralni, garderoby czy cokolwiek mało reprezentacyjnego? Moja spizarka jest w środku domu( bez dostępu do scian zewnętrznych) od okapu idzie do spiżarni rura, a druga rura z wentylatora z powrotem idzie do ściany zewnętrznej przez cała szerokość kuchni. Ja mam chyba najtańszy okap z możliwych- kosztuje ok 500-600. Do tego wentylator za ok 1000 i obudowa okapu zrobiona przez osobę ktora robiła kuchnie. Naprawdę bardzo mocny i cichy okap za niewielka kase- wg mnie rownież bardzo ładny ale to oczywiście juz efekt wykonania obudowy no i gustu bo moze nie wszystkim sie podobać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 06.03.2014 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 Rekuperację też będę miał ale wyciąg z kuchni chcę zrobić osobny i właśnie zastanawiam się nad takim rozwiązaniem. Błąd, jak planujesz rekuperację to nie robi się dodatkowego wyciągu. Zaburzysz w ten sposób bilans przepływów powietrza (chyba że zastosujesz jakieś zaawansowane sterowanie które w momencie uruchamiania wyciągu wyłączy wentylator wywiewny w reku i dopasuje obroty nawiewnego). Zresztą nie widzę nawet takiej potrzeby, rekuperator projektuje się zazwyczaj na jedną wymianę kubatury na godzinę, moim zdaniem to wystarczająco duża wydajność i nie widzę potrzeby dodatkowego wspomagania. Dodatkowo, kuchnia to zazwyczaj strefa brudna i dobrze wyregulowana rekuperacja nie pozwoli na roznoszenie się zapachów do innych wnętrz. Ja bym zabił temat, lepiej tą kasę przeznaczyć na ciekawsze cele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 07.03.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 W przypadku intensywnego używania kuchni (ostre gotowanie na kilku palnikach) wrzucenie tego smrodku w system rekuperacji nie jest, moim zdaniem, najlepszym pomysłem. Do tego dochodzi tłuszcz w tych oparach znad kuchenki. Chyba jednak wolę zrobić oddzielny wyciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 07.03.2014 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2014 No jak wolisz, ale gotować i dokładać drewna do kominka nie radzę . Ja mam okap w funkcji pochłaniacza. Cały tłuszcz osadza się na tym aluminiowym filtrze, reszta jest wyłapywana przez filtr węglowy. Nie widzę ryzyka dla rekuperatora. Tak z innej beczki, z mojego doświadczenia wynika że największym syfiarzem w kuchni jest kuchnia gazowa. Odkąd przeprowadziłem się do nowego domu i kożystam z indukcji, jest o niebo czyściej. Niby to błękitne paliwo jest czyste, ale jednak zawiera jakieś inne węglowodory które spalając się generują sadzę i inne świństwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej76 13.08.2014 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2014 Czy ktoś może się ze mną podzielić opiniami o takim rozwiązaniu - silnik wentylatora od okapu na kominie a w kuchni cicho. Czy warto, a przede wszystkim kto robi takie wentylatory. Będę wdzięczny za namiary, linki do stron www, itp. Tak są dostępne wentylatory dachowe Vilpe z bezsilnikowym okapem. Można je obejrzeć oraz przetesować między innymi w składach budowlanych Grupy Dekarskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.