Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja jednym przewodem kilku pomieszczen

Recommended Posts

Czy za pomoca jednego przewodu wentylacyjnego moge zwentylowac i pokoj z aneksem kuchennym i lazienke? Moze jest jakies specjalne urzadzonko ktore mozna np wsadzic do przewodu i ktore moze odebrac az tyle powietrza? Mam maly klopot, bo w pionie kominowym przy moim mieszkaniu (kamienica) dostepne mam tylko dwa przewody, ale jeszcze musze podlaczyc gdzies spalinowy od piecyka gazowego :0

W zasadzie, przepisy zezwalaja na taki manewr (kuchnia i łazienka na jednym kanale wentylacyjnym) - oczywiscie pod pewnymi warunkami.

Natomiast nie można z kanału wentylacyjnego "zrobić kanał spalinowy" dla "piecyka" gazowego.- zwłaszcza w bloku zamieszkania zbiorowego i dodatkowo jesli oba kanały sa obok siebie.

Tak sadzę 8)

Tu nie chodzi o przepisy, ale o przekrój przewodów (pionu) wentylacyjnych. Jeśli jest odpowiednio "duzy", to tak czy siak "wydoli"

Praktycznie rzecz ujmujac, to wentylacji salonu "obojetne jest" czy kuchnia jest otwarta na salon, czy nie - bo i tak wymiana powietrza w salonie odbywać sie bedzie poprzez kanał pion wentylacji wyciagowej w kuchni lub łazience, lub kuchni i łazience. ( w zasadzie przez "najbliższy wyciąg")

Pozdrawiam

Trzymam sie odpowiedzi sSiwy12, bo za bardzo nie mam innego wyjscia... Czy wiesz, gdzie moge znalezc warunki jakie musze spelnic na "taki manewr"?

Komin przechodzacy przez moje mieszkanie byl kiedys wykorzystywany jako spalinowy - w mieszkaniu byly dwa piece kaflowe, uwaga, oba podlaczone do jednego przewodu. Kominiarz znalazl mi jeszcze jeden wolny, wiec musze jakos rozwiazac ta mala zagadke, jak zwentylowac to wszystko? :0