Hanurabi 12.09.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Witam! Przeglądałem zasoby forum , jednakże nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na moje wątpliwości. Zamierzam kupić działkę pod budowę domu. Jestem w trakcie załatwiania formalności ze sprzedawcą. Nurtuje mnie jednak pewien fakt. W KW działka figuruje jako działka rolna. Sama działka ma pow. 1230 m kw., jest ogrodzona, posiada doprowadzony prąd, wodę ze studni głębinowej na działce i ma dostęp do drogi publicznej. W aktualnym Planie zagospodarowania terenu jest jednakże przeznaczona pod budownictwo mieszkaniowe jednorodzinne. Jest to więc działka rozumiana jako budowlana czy też nie? Czy na takiej działce mogę bez problemu postawić dom, skoro PZP jasno wykazuje przeznaczenie działki czy też mimo wszystko nie jest to działka gotowa na postawienie domu i muszę starać się o wyłączenie z produkcji rolnej ( jak rozumiem jest już odrolniona automatycznie na podstawie PZP). Czy należy jednak starać się poprzez nacisk na sprzedawcę o przekwalifikowanie na budowlaną jeszcze przed kupnem czy jednak wystarczy by architekt przygotowujący na moją prośbę pozwolenie na budowę uzyskał jedynie wyłączenie z produkcji rolnej?Proszę o wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anoleiz 14.09.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 w KW widnieje jako rolna ze względu na to że nie stoi na niej żaden budynek Jeżeli jest aktualny plan zagospodarowania i w nim jest jako budowlana to jest budowlana i możesz na niej postawić dom w Księgach te zapisy dotyczą stanu faktycznego, tzw grunty orne w sensie niezabudowane a nie że "niebudowlane" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dusia2006 14.09.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=73483&highlight=wy%B3%B1czenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts