tomek_2 12.09.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Pytanie jak w temacie - koszty wkladu kominowego mnie dobiły, a odcinek z wyczystka to dodatkowe 500 zl z hakiem. Czy w przypadku kominka z plaszczem wodnym (u mnie akurat MAKROTERM) wyczystka jest zalecana czy tez mozna sobie darowac i czyscic sadze od strony kominka? Prosze o opinie - jak zwykle niewiele czasu na decyzje a koszta dosc znaczne. Jak macie to rozwiazane w swoich kominkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nesia 13.09.2007 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Też mam Makroterma ale w odróżnieniu od Ciebie nie mam wkładu. Nie wydaje mi sie aby wybieranie sadzy od strony kominka to najszczęśliwszy pomysł i to w salonie (bo tam prawdopodobnie będzie on stał). Poza tym wyczystka służy mi najczęściej do kontroli drożności komina i oceny czy wzywać kominiarza czy nie..Szczególnie po 1-wszym, 2 latach palenia kiedy w zasadzie nie ma się wprawy w optymalnym sposobie palenia w kominku z płaszczem i sadzy może troszkę być i wizyta kominiarza niemal pewna.Wiadomo jak jest w trakcie budowy - każdy zastanawia się czy warto wydać te 5 stów czy je zaoszczędzić ale jak już jest po wszystkim i się już mieszka to czasami człowiek sobie w brodę pluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 My już 3 sezon palimy makrotermem ale nie mamy obudowy. Wyczystka i wkład do komina jest. Kominiarz w czasie pierwszego zesonu był tylko raz, drugiej zimy był na początku i pod koniec, teraz też zaprosimy. Przy bardzo intensywnym paleniu w kominku jest to podstawa. Nie żałujemy tych 30-50 zł żeby mieć święty spokój i pewność że nie ma zagrożenia pożarowego. Poza tym po czyszczeniu komina jest lepszy ciąg jak komin jest czysty.W tej chwili jesteśmy na etapie przymierzania się do zabudowy kominka - mąż twierdzi że kominiarz będzie właził do salonu i czyścił od strony zewnętrznej a ja się na to nie zgadzam. Nie wyobrażam sobie kominiarza w brudnych buciorach w wykończonym salonie. Więc nie wiem po co ta wyczystka od zewnątrz. Kominiarz ma przecież te wszystkie narzędzia to poradzi sobie nawet od komina. Co do wkładu kominowego - jest to mus, nie ma co żałować tej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 13.09.2007 15:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Wklad to wiem, ze musi byc - wyczystka z kolei... no wlasnie lepiej, jesli jest-bo sadze mozna wtedy wybierac od strony kotlowni. Kiedys, kiedy dziadkowie ogrzewali dom weglem, bylo co wybierac z komina po kazdym sezonie; zawsze pol wiadra czy wiadro sadzy sie nazbieralo. Nie wiem, ile sadzy powstaje przy eksploatacj kominka (wiem, ze zalezy to od tego jak i czym pale-na razie zero doswiadczenia w tej materii) i dlatego sie waham... Czasem jest tak, ze te przykladowe 500 zl mozna "dorzucic" (zwlaszcza przy tak duzej inwestycji), kupujac sobie za to swiety spokoj Czasem jest inaczej... Stad moj post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 13.09.2007 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Pytanie jak w temacie - koszty wkladu kominowego mnie dobiły, a odcinek z wyczystka to dodatkowe 500 zl z hakiem. Czy w przypadku kominka z plaszczem wodnym (u mnie akurat MAKROTERM) wyczystka jest zalecana czy tez mozna sobie darowac i czyscic sadze od strony kominka? Prosze o opinie - jak zwykle niewiele czasu na decyzje a koszta dosc znaczne. Jak macie to rozwiazane w swoich kominkach?palenisko może być wyczystką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 13.09.2007 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Ale moze byc w ostatecznosci, kiedy nie da sie zrobic wyczystki np. z przyczyn technicznych czy tez sprawuje sie w tej roli rownie dobrze, co wyczystka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts