AsiaIAdam 12.09.2007 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Chciałem przestrzec wszystkich którzy kupili lub mają zamiar kupić cegły produkcji Lpelske Tehelne sprowadzone do Polski i sprzedawane przez firme RaabKarcher znaną lepiej pod marką "Platforma Budowlana". W kwietniu tego roku, w okresie ostrego deficytu materiałów, zdecydowaliśmy się kupić 900 cegieł z przeznaczeniem na wymurowanie komina w naszym domku (parter +poddasze). Z tych cegieł wymurowano komin do stropu i nieco ponad, dalej szło już z innych dostaw.Cegły sprzedano nam jako "klasa 25" więc dużo lepsze niż minimalna wymagana na komin klasa 15. Kiedy po przerwie na schnięcie stropu murarze murowali druga część komina, a było to koło przełomu czerwiec/lipiec znalazłem na budowie... rozpuszczone do gliny resztki cegły LpelskieTehelne!!! Nie podniosłem wtedy alarmu, bo myślałem że to tak może być od deszczu, w końcu nie jestem budowlańcem. Niestety dopiero przy odbiorze stanu surowego, gdy dowiedział się o tym kierownik i sprawdził resztki cegieł zarządził rozbiórkę komina. Wstępnie wyliczony koszt rozbiórki to ok. 15tys zł.Pierwotna tezą był błąd w wypaleniu tych cegieł. Sprawa nie jest jednak jasna. Przeprowadziłem badania najpierw Młotkiem Schmidta, a potem w laboratorium i okazało się, że w chwili obecnej cegły maja tak naprawdę klasę ok. 7 do 10, a więc po pierwsze dużo mniej niż w certyfikacie, po drugie mniej niz wymaga norma od cegieł użytych do stawiania komina. Co gorsza istnieje podejreznie że cegłom wyraźnie szkodzi wilgoć i ich stan będzie się pogarszał.Firma RaabKarcher nie uwzględniła zlożonej reklamacji. Podano mi cztery powody odmowy z których co najmniej trzy są bzdurne, a czwarty co najwyżej będzie podlegał rozważaniu w sądzie.- nie mają pewności że cegły które sprzedali to te same co wmurowane w komin (pomimo okazania WZtki, oświadczenia majstra ekipy i licznych zdjęć dokumentujących prace murarzy)- nie mają pewności że cegły są rzeczywiście złe (pomimo że byli na budowie i trzymali w rękach rozpuszczone cegły, mówiłem im o badaniu młotkiem Schmidta)- podobno nie gwarantowali że z cegieł da się wymurować komin (chociaż sprzedali mi towar "cegła pełna klasy 25", trochę jakby pod nazwą "chleb" sprzedawać pierniki ozdobne)- podobno powinienem był wcześniej zauważyć że cegły są złe i nie murować, byłyby mniejsze koszty (jedyny poważny argument, ale będzie go rozpatrywał sąd, my przy odbiorze zrobiliśmy wszystkie "domowe testy", zresztą kto kupując cegłę oddaje ją do laboratorium!?)Sprawa zostanie w najbliższym czasie skierowana do sądu.Chciałem też podkreślić kilka dość ważnych dla potencjalnych klientów RaabKarcher niuansów kupowania i reklamowania towarów w RaabKarcher.1) Firma sprzedaje towary na fakturach z wypisaną na odwrocie umową spisaną klasycznym "małym druczkiem". W tym malym druczku jest m.inn. zniesienie rękojmi sprzedającego z kodeksu cywilnego, rzeczywiście sprzedawca ma prawo na zasadzie umowy z kupującym znieść swoją odpowiedzialność z tego tytułu, a podpisując fakturę podpisuje się, że się "zapoznalo" z umową. Na moje szczęście w Polsce istnieje coś takiego jak "Ustawa o warunkach sprzedaży konsumenckiej" której nie da się znieść umową!2) Moja reklamacja zupełnie nie była rozpatrywania pod kątem rzeczowym. Owszem przedstawiciele RaabKarcher dwukrotnie zjawili się na placu budowy na "wizję lokalną". Jednak kolejne pisma dostawałem już od jakiegoś wynajętego prawnika, głównie w tonie podnoszenia bzdurnych uwag jak wyżej, przy czym prawnik nie uznał nawet za słuszne okazać swoje pełnomocnictwo. Ostatnia propozycją był zwrot pieniędzy za same cegły czyli 2tys. zamiast 15u. Gdy się nie zgodziłem przestali odbierać telefony Żeby wszystko co piszę nie wyglądało na jakiś paszkwil konkurencji - to są moje dane: Adam Kujawskiul.Krochmalna 2/100300-864 Warszawatel. 660475088 Kontakt na PW tutaj. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86935-uwaga-na-ceg%C5%82y-lpelskie-tehelne-sprzedawane-w-raabkarcher/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaIAdam 14.09.2007 14:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 jw Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/86935-uwaga-na-ceg%C5%82y-lpelskie-tehelne-sprzedawane-w-raabkarcher/#findComment-1995453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts