Gość Dareski 24.07.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Może ktoś może mi pomóc?Deweloper chce mnie zmusić do zapłacenia za powierzchnię użytkową pod ścianami działowymi mieszkania.Chciałbym się upewnić jakie prawo budowlane czy też jaka ustawa określa sposób obliczania powierzchni użytkowej (takiego określenia używa się w umowie). W necie wszędzie znajduję wiadomości o Polskiej Normie PN-ISO 9836:97, która niby coś wspomina o wliczaniu ścianek ale zarazem wszędzie piszą, iż norma ta nie jest obowiązującym obecnie przepisem w zakresie obliczania powierzchni użytkowej lokalu a obowiązującym w zakresie obliczania kubatury.Proszę o pomoc. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Może ktoś może mi pomóc? Deweloper chce mnie zmusić do zapłacenia za powierzchnię użytkową pod ścianami działowymi mieszkania. Chciałbym się upewnić jakie prawo budowlane czy też jaka ustawa określa sposób obliczania powierzchni użytkowej (takiego określenia używa się w umowie). W necie wszędzie znajduję wiadomości o Polskiej Normie PN-ISO 9836:97, która niby coś wspomina o wliczaniu ścianek ale zarazem wszędzie piszą, iż norma ta nie jest obowiązującym obecnie przepisem w zakresie obliczania powierzchni użytkowej lokalu a obowiązującym w zakresie obliczania kubatury. Proszę o pomoc. Dzięki. Być może przeglądałaś już ten artykuł , chociaż w nim także potwierdzają się Twoje wątpliwości - nie ma jednoznacznej definicji powierzchni użytkowej, dlatego zawsze musi być ono dodatkowo sprecyzowane wg jakich zasad ma być ona obliczana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Dareski 24.07.2003 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Tak czytałem HenoK. Dzięki.Zasada ta, w umowie jest zdefiniowana tak:"Pomiar zostanie dokonany na poziomie podłogi zgodnie z następującymi zasadami: ściany i części zewnętrzne budynku (balkony) oraz ściany nośne nie będą wliczane w powierzchnię użytkową, zaś wynikowe wielkości powierzchni będą zaokrąglane do 0.1 m2 (zgodnie z Polską Normą PN-ISO 9836)" I to tyle podaje się w sensie samej definicji.Można by uznać, że wszystko co nie jest w powyższej definicji ujęte jest nakazujące. Sam nie wiem.D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Przepraszam za to przeglądałaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelu 24.07.2003 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 No to masz przechlapane. Jeśli ściana działowa nie jest jednocześnie nośną, to płacisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 24.07.2003 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Może jednak spróbować oprzeć się na tym, że w normie jest zapis : powierzchnia użytkowa jest to część powierzchni kondygnacji netto (czyli powierzchni ograniczonej przez elementy zamykające, obliczanej dla wymiarów budynku w stanie wykończonym, na poziomie podłogi, nie licząc listew przypodłogowych , progów, itp., bez powierzchni otworów na drzwi i okna w elementach zamykających, za to z powierzchnią elementów nadających się do demontażu, takich jak: ścianki działowe, rury, kanały), która odpowiada celom i przeznaczeniu budynku.To czy ścianka działowa nadaje się do demontażu, czy nie zależy od jej konstrukcji i przeznaczenia. Czy można np. mówić, ze nadaje się do demontazu ścianka działowa między pokojem i łazienką ? Ja przynajmniej mam co do tego wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Dareski 24.07.2003 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2003 Będę się konsultował z prawnikiem. Napiszę o skutkach i efektach tej konsultacji. Narazie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts