Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłączenie wyciągu do szybu wentylacyjnego

Recommended Posts

Witam, mam mały problem koncepcyjny z podłączeniem wyciągu nad kuchenką do szybu wentylacyjnego. Kuchnia otwarta z salonem a na środku komin (oddziela optycznie pomieszczenia). Aby podłączyć okap do szybu musiałbym kombinować z jakimiś podwieszanymi sufitami i ciagnąc jakąś rurę (spiro ?) przez 3m sufitu. W tym miejscu podwieszane syfity akurat nam nie paszą.

Czy jest jakaś możliwość zrobienia takiej Zetki jak się robi w kotłowniach przy piecu ? Tzn otwór w ścianie zewnętrznej, w styropianie na elewcji jakaś kratka i do tego podpiety okap ? Nie wiem czy to zadziała i czy nie będzie jakiś wielkich strat ciepła (buduje z MAXa + 15 styro).

a jak podłączysz do "komina" to nie ma lub są jakieś inne te straty?

moim zdaniem bez problemu, tyle, że po co zetka - na wprost i tyle, zetka tu nic nie ulepszy

Tak jakoś organoleptycznie wydawało mi się, że z komina mniej ciagnie niż bezposrednio z otworu wykutego wścianie.

Dzięki za pomoc. Ta koncepcja bardziej mi się podoba niż spiro przez całą kuchnie.

Czy jest jakaś możliwość zrobienia takiej Zetki jak się robi w kotłowniach przy piecu ? Tzn otwór w ścianie zewnętrznej, w styropianie na elewcji jakaś kratka i do tego podpiety okap ? Nie wiem czy to zadziała i czy nie będzie jakiś wielkich strat ciepła (buduje z MAXa + 15 styro).

Witam,

Widziałes kiedyś filtr z okapu po kilku miesiacach pracy?

Osobiscie nie chcialbym miec tłustych plam na elewacji.

Wg mnie zły pomysł.

Mam podobny problem ale chyba wkuję się w scianę nad okapem i wypuszczę tą rure przez dach.

Pozdrawiam

Witam,

Wg mnie zły pomysł.

Mam podobny problem ale chyba wkuję się w scianę nad okapem i wypuszczę tą rure przez dach.

Pozdrawiam

to na chu.. steczkę jest ten filtr?

ja się nie spotkałem z tłustymi plamami na elewacji

więc trochę nadinterpretujesz

no, ale jeżeli w kuchni będziesz produkował na masową skalę kremy, to może i racja :roll:

Witam,

Wg mnie zły pomysł.

Pozdrawiam

no, ale jeżeli w kuchni będziesz produkował na masową skalę kremy, to może i racja :roll:

No to jak z tym jest...może jakies głosy praktyków mających tak w domu. Wolałbym wersje z otworem w ścianie i bez plam na elewacji :wink: . Prawdę móiwąc ciągnięcie rurska przez poddasze użytkowe jakoś mi nie pasi.

Hmmm czyli zrobisz taki oddzielny szyb wentylacyjny zakończony kominkiem z dachówki ? Z tymi tłustymi plamami to nie przemyslałem....

Z tym, że ja bym musiał tą rurę ciągnąc jeszcze przez użytkowe poddasze :cry: Jakie to musi mieć fi ?

Tak myślę.

Ja też bedę ciągnął przez uzytkowe poddasze. Rura fi 110 to max co trzeba by dac. Wkujesz sie w sciane na ile Ci pozwala wyobraznia i sztuka budowlana i jazda.

Niech bedzie 5 - 6 cm , reszte mozna zabudować i to tylko na poddaszu. W kuchni tego nie bedziesz widział.

no, ale jeżeli w kuchni będziesz produkował na masową skalę kremy, to może i racja

Filtr w okapach jest akurat po to żeby tylko był , piszą że węglowy a jak to widziałem to kawałek "gąbki" (niby węglowy) zalecana wymiana co 6 miesięcy albo jak jest zabrudzony.

Ja nie wiem ile kremu będę produkował dziennie, ile razy gotował a o wymianie pewnie przypomni mi zatłuszczona elewacja. Każdy robi jak uważa , wg mnie moje wyjście jest lepsze.

Teraz sie jeszcze zastanówmy czy kuchnia gazowa czy eletryczna itd, ważne dla emisji tłuszczy i innego badziewia nie widocznego podczas produkcji kremu i gotowania a widocznego przy sprzątaniu.

Pozdrawiam

Filtr w okapach jest akurat po to żeby tylko był , piszą że węglowy a jak to widziałem to kawałek "gąbki" (niby węglowy) zalecana wymiana co 6 miesięcy albo jak jest zabrudzony.

Ja nie wiem ile kremu będę produkował dziennie, ile razy gotował a o wymianie pewnie przypomni mi zatłuszczona elewacja. Każdy robi jak uważa , wg mnie moje wyjście jest lepsze.

Teraz sie jeszcze zastanówmy czy kuchnia gazowa czy eletryczna itd, ważne dla emisji tłuszczy i innego badziewia nie widocznego podczas produkcji kremu i gotowania a widocznego przy sprzątaniu.

to może cały okap jest po to, żeby był?

nie pokażę Ci swojego filtra bo mi wstyd (właśnie zajrzałem :oops: ), co oznacza żę spenia swoje zadanie

jeżeli chodzi o elewację to piszesz bzdury,

a w czym te Twoje rozwiązanie lepsze? że pieprzysz się z rurą do samego dachu? a na dachu to Twój rzekomy tłuszcz cudonie zniknie? wg Twojegj teorii powinien lać się po dachówkach

tylko gorące powietrze ma tyle energii, że poniesie drobiny tłuszczu, a te zostaną zatrzymane na filtrze i wentylatorze; dalej powietrze jest praktycznie bez drobin tłuszczu

okap to rodzaj wentylacji mechanicznej, wymuszonej, wyrzut możesz mieć praktycznie wszędzie, kwestią pozostają zapachy, ale przy tekiej skali to też nieiwele znaczy, tylko w budynkach wielorodzinnych, czy np restauracjach wyrzut instaluje się na dachu, właśnie ze względu na zapachy mogące przeszkadzać innym użytkownikom

to może cały okap jest po to, żeby był?

nie pokażę Ci swojego filtra bo mi wstyd (właśnie zajrzałem :oops: ), co oznacza żę spenia swoje zadanie

jeżeli chodzi o elewację to piszesz bzdury,

a w czym te Twoje rozwiązanie lepsze? że pieprzysz się z rurą do samego dachu? a na dachu to Twój rzekomy tłuszcz cudonie zniknie? wg Twojegj teorii powinien lać się po dachówkach

tylko gorące powietrze ma tyle energii, że poniesie drobiny tłuszczu, a te zostaną zatrzymane na filtrze i wentylatorze; dalej powietrze jest praktycznie bez drobin tłuszczu

okap to rodzaj wentylacji mechanicznej, wymuszonej, wyrzut możesz mieć praktycznie wszędzie, kwestią pozostają zapachy, ale przy tekiej skali to też nieiwele znaczy, tylko w budynkach wielorodzinnych, czy np restauracjach wyrzut instaluje się na dachu, właśnie ze względu na zapachy mogące przeszkadzać innym użytkownikom

Każdy robi jak uważa , wg mnie moje wyjście jest lepsze.

Barbosa ma racje. Takie roziazanie nie jest stosowane, nie dlatego że "brudzi" lecz "otwór" w scianie może spowodować, ze zamiast dodatkowego "wyciagu" mozemy mieć dodatkowy "nawiew" - no chyba, że wentylator wyciagu (okapu) bedzie chodził 24h.

Pozdrawiam

Barbosa ma racje. Takie roziazanie nie jest stosowane, nie dlatego że "brudzi" lecz "otwór" w scianie może spowodować, ze zamiast dodatkowego "wyciagu" mozemy mieć dodatkowy "nawiew" - no chyba, że wentylator wyciagu (okapu) bedzie chodził 24h.

Pozdrawiam

Ale zaraz...Barbosa własnie twierdzi, że rozwiązanie z otworem w ścianie jest ok, a nie ma sensu ciagnięcie rurska przez poddasze i wywalenie na dachu kominka od wyciągu.

Stary motyw! :roll:

Opisujecie rozwiązania nie stawiając jasno problemu i nie precyzując pryncypiów.

Potem przemawiacie się KTO tu ma rację.

Czy zrobienie SKUTECZNEGO wentylowania okapu spowoduje straty ciepła w domu?

TAK! IM SKUTECZNIEJSZY - TYM WIĘKSZE!!!

Czy dawać filtr?

A POTRZEBNA WAM FILTRACJA? (filtracja, filtrowanie - patrz choćby Wikipedia!).

TAK? - to syf macie na filtrze dobrze zrobionym.

NIE? - to syf macie wszędzie!

Ma być bez strat ciepła i bez paskudnych zabrudzeń?

Wentylacja mechaniczna, filtr przeciwtłuszczowy w okapie, rekuperator - i jest.

Tylko kiepskie urządzenia szumią!

Ma być bezgłośnie?

Brać z wysokiej półki!

Albo...

Nie wentylować, nie filtrować, malować co wiosna i jesień i pokochać. Domestosem tego grzyba traktować i nie wydawać kasy!

Pokochać to co jest.

Adam M.