Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś się może orientuje jak wygląda sprawa brania kredytu, szczególnie interesuje mnie kredyt kontraktowy z kasy mieszkaniowej, w odniesieniu do własności działki i domu?

Będziemy brali z mężem kredyt pod rozbudowę domu, który on zakupił jeszcze przed ślubem, natomiast ja przed ślubem rozpoczęłam oszczędzanie w kasie mieszkaniowej (wtedy był to jeszcze niezły interes - 30% zwrot podatku).

Czy w takiej sytuacji możemy wziąć razem kredyt pod rozbudowę, czy konieczne jest wcześniejsze przepisanie domu? A jeżeli tak, z jakimi kosztami się to wiąże?

https://forum.murator.pl/topic/8697-wasno-dziaki-a-kredyt/

• 2 weeks później...

Myslę, że najbardziej kompetentny do udzielenia odpowiedzi jest bank w którym macie założoną kasę. Lepiej od razu się tam udać, bo tylko oni decydują o pozytywnym rozpatrzeniu wniosku kontraktowego. Na ogół rozmówcami są osoby dobrze poinformowane (przynajmniej u mnie w banku - mam kase w BPH).

Co do kosztów przepisania domu - lepiej nie pytaj. To nie tylko opłaty notarialne ale także sprawy podatkowe. To byłby jakiś koszmarek. Na "chłopski rozum" nie wygląda na to aby różna własność stanowiła jakąś przeszkode. Jeżeli tylko macie taki cel wpisany w kontrakcie to nie wydaje mi się żeby bank robił jakieś problemy.

https://forum.murator.pl/topic/8697-wasno-dziaki-a-kredyt/#findComment-136090