Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KIEROWNIK BUDOWY (ważne!)

Beotia

Recommended Posts

ja mam...ale to okolice Jastrzebia, Zebrzydowic....na tym terenie działa :roll:

robił mi projekt indywidualny+ załatwienie całej papierologii aż po pozwolenie na budowę+ mapki instalacyjne i warunki przyłaczy.... trwało to wszystko około 3-4 miesięcy- bezstresowo :wink: :D

rozejrzyj się, popytaj...na pewno kogos znajdziesz :roll:

pozdrawiam, smoczyca

W Kraku jest ten problem, że wcale nie ma planu zagospodarowania (chyba tylko na 3% powierzchni miasta). Koleś w urzędzie powiedział, że urzędników do załatwiania wz mają tyle, ile jest potrzebnych na 100-tysięczne miasto, tymczasem Krak to miasteczko z 800 tys. mieszkańców...

Jeszcze nie wiem, czy w ogóle da się to w jakikolwiek sposób przyspieszyć, szukam właśnie kogoś, kto mi się pomoże w tym wszystkim zorientować, bo czas i okoliczności naglą mnie niesamowicie...

nie sądzę, że obca osoba bardziej będzie molestowała urzędnika niż Ty, a to cząsto przynosi wymierny skutek, bo wtedy taki urzędnik zrobi wszystko, żebyś się odczepiła, co najczęściej skutkuje uzyskaniem potrzebnych kwitów :D

znam takie przypadki

Wydaje mi się, że przy tego typu formalnościach w urzędach większe znajomości i szybciej wszystko uzgodni architekt niż kierownik budowy.

Dokładnie tak jest! Kierownik budowy kieruje budową. Jeżeli chodzi o etapy poprzedzające pozwolenie na budowę, to albo sam pilotujesz, albo masz super adaptatora-projektanta ze znajomościami. Są firmy, które wszystko załatwią za Ciebie, a wśród nich takie, które zrobią to szybciej. W urzędach można przyspieszyć - uwierz mi :). No chyba, że Twoja sprawa jest jakaś zupełnie beznadziejna... ale takich chyba nie ma :)

Ja przechodziłem przez te urzędowe etapy sam. Trochę czasu musiałem poświęcić. ...i okazało się, że urzędy mają też ludzką twarz. Czasami wystarczyła zwykła rozmowa i prośba i... przyspieszali (bez znajomości :) ).

Powodzenia!!!!

PS. Mimo wszystko muszę przyznać, że teraz łatwiej, szybciej i przyjemniej mi dom rośnie w stosunku do tych formalności. Tylko że więcej kosztuje ;)

Nic się nie martw. W Kraku wszyscy tyle czekają i pewnie nie tylko w Kraku.

Nie wiem czy już się zoriętowałaś ale w krakowskim magistracie nawet kontakt z urzędnikiem prowadzącym sprawę jest bardzo utrudniony. Zamknęli się kratą z zamkiem szyfrowym i pogadać możesz sobie z panem w okienku , który z komputera ci wyczyta, że twój wniosek właśnie trafił do działu analiz i może tam leżeć ze 3 miechy a potem musi jeszcze trafić do działu uzgodnień i znów może tam leżeć kilka miechów a tak naprawdę co się dzieje z twoim wnioskiem to niewiadomo.