Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Obroza "treningowa" dla pieska.

farida

Recommended Posts

Myślisz o elektrycznej?

No tak.

Farida, jesli krępujesz sie użyć wprost okreslenia obroża elektryczna, to chyba sama masz jakies wątpliwości wobec niej? Takie etyczne powiedzmy ;-)

Ja jestem z tej grupy, co taka obrożę uważa naprawdę za ostateczność. Wiele osób uzywa ich z lenistwa - zamiast czasochłonnych treningów pyk, kop elektryczny i z głowy. No ale jak nie mają czasu dla psa, to po co im pies?

Ja niezłosliwie pisze, po prostu taki jest mój punkt widzenia.

Spróbuj normalnych treningów, poza tym że pies się uczy to i Ty i on bedziecie mieli rozrywkę.

A skuteczność? Jak Cie ktoś poturbuje w ciemnej bramie to bedziesz sie potem zastanawiac czy do niej wejść?

A z czyms konkretnym masz problemy?

Pozdrawiam

zielony_listek

Jak chcesz wiedzieć więcej, to załóż to najpierw sobie na szyję i przekonaj się jakie to uczucie.

Tak, to bardzo dobra rada. Mój trener (specjalnie piszę "mój" a nie "moich psów", bo treningowi podlega i pies i właściciel) ma zwyczaj zakładać chętnym klientom kolczatki, łańcuszki uciskowe, obroże elektryczne, itp. i fundować im chwilowe doświadczenie "bycia psem". To naprawdę bardzo pouczające. I błyskawicznie modyfikujące poglądy na temat "dobrych" i "złych" metod szkoleniowych.

O jej!!Panie mile,jak sie zaraz zdenerwowalyscie! Spokojnie.Byly czasy,kiedy zajmowalam sie psami.Moje psy byly w miare posluszne i obywalo sie bez zadnych takich wynalazkow.

Uwarzacie,ze jesli np.sasiad podtruje psa,albo przetraci mu kregoslup kijem bedzie to lepsze od doraznego i chwilowego urzywania takiej pomocy??

I oki, nie wstydze sie i moge napisac:Kto uzywa obrozy elektrycznej?

Czasem sa sytuacje,w ktorych urzycie takich pomocy jest w/g mnie konieczne i robi psu mniej krzywdy niz skutki jego nieposluszenstwa.

ZofiuD,mam malego psa,2 letniego,przyszedl do nas niedawno i musi sie szybko nauczyc,ze pewnej granicy nie wolno mu przekroczyc.

ZofiuD,mam malego psa,2 letniego,przyszedl do nas niedawno i musi sie szybko nauczyc,ze pewnej granicy nie wolno mu przekroczyc.

Ale skąd założenie, że przemoc jest bardziej skuteczna i szybka niż metody pozytywne? Próbowałaś warunkowania psa na nagrody?

Jeśli nie wiesz, o czym mówię, to poczytaj:

http://www.szkoleniepsow.fora.pl/index.php

http://www.dogs.gd.pl/kliker/

Ale skąd założenie, że przemoc jest bardziej skuteczna i szybka niż metody pozytywne?.....................

Nie mam zalozenia dlatego zwrocilam sie z prosba o komentarze osob ktore uzywaja tego.Oczywiscie zakladam,ze jesli jakiemus psu "pomoglo" nie koniecznie pomoze innemu.

Pani Zofia Mrzewińska - dla mnie autorytet w dziedzinie szkolenia - nie neguje użycia obroży elektrycznej w szczególnych przypadkach wychowawczych.

Kiedy szkoliliśmy moją sukę też jej użylismy 2 razy - podczas nauki niepodnoszenia pokarmu z ziemi i nieprzyjmowania od odbcego. Teraz myślę, że niepotrzebnie, bo można było ją tego uczyć inaczej - zaufaliśmy trenerowi :-? Widziałam później, jak tenże trener dosłownie zniszczył psychikę goldenki tą obrożą. Rozpacz. Nie miał chyba pojęcia o tej rasie, zajmował się dobermanami i owczarkami niemieckimi.

Kiedy chodziłem na szkolenie z moją bokserką, to facet prowadzący zajęcia założył takie cudo jeden jedyny raz pewnemu sznaucerowi średniemu. Szkolenia odbywały się na krakowskich błoniach koło Rudawy. Gdy właścicielka sznaucerka tylko odpinała smycz, pies był już pod hotelem Cracovia. Nie było innego sposobu utrzymania go przy właścicielce. Pomogło, ale pies do końca zajęć oglądał się za siebie czy coś go nie łupnie!! Chyba stracił zainteresowanie światem na zawsze. Doradzam raczej tradycyjne, mozolne sposoby.

Krzysiek

Pani Zofia Mrzewińska - dla mnie autorytet w dziedzinie szkolenia - nie neguje użycia obroży elektrycznej w szczególnych przypadkach wychowawczych.

Kiedy szkoliliśmy moją sukę też jej użylismy 2 razy - podczas nauki niepodnoszenia pokarmu z ziemi i nieprzyjmowania od odbcego. Teraz myślę, że niepotrzebnie, bo można było ją tego uczyć inaczej - zaufaliśmy trenerowi :-? Widziałam później, jak tenże trener dosłownie zniszczył psychikę goldenki tą obrożą. Rozpacz. Nie miał chyba pojęcia o tej rasie, zajmował się dobermanami i owczarkami niemieckimi.

Pani Zofia Mrzewińska -dla mnie - przestała być od pewnego czasu autorytetem w dziedzinie szkolenia...

Swego czasu, po przeczytaniu jej sympatycznej książeczki, miałam wiele respektu dla jej doświadczenia i metod, ale... odkąd zaczęłam obserwować jej "porady" na portalu dogomania, zupełnie zmieniłam zdanie... Postawiła kilka błędnych diagnoz, skazując psy na "zmarnowanie" i podpierając to (dość agresywnie, jak na mój gust) swoim "bezdyskusyjnym autorytetem". A potem okazywało się, że pies przy odpowienim, pozytywnym prowadzeniu, w atmosferze bezpieczeństwa, zaczyna sobie całkiem dobrze radzić...

Pani Zofia Mrzewińska -dla mnie - przestała być od pewnego czasu autorytetem w dziedzinie szkolenia...

Swego czasu, po przeczytaniu jej sympatycznej książeczki, miałam wiele respektu dla jej doświadczenia i metod, ale... odkąd zaczęłam obserwować jej "porady" na portalu dogomania, zupełnie zmieniłam zdanie... Postawiła kilka błędnych diagnoz, skazując psy na "zmarnowanie" i podpierając to (dość agresywnie, jak na mój gust) swoim "bezdyskusyjnym autorytetem". A potem okazywało się, że pies przy odpowienim, pozytywnym prowadzeniu, w atmosferze bezpieczeństwa, zaczyna sobie całkiem dobrze radzić...

No, może ci szkoleniowcy są bardziej radykalni.

Jak szkoliliśmy naszą suczkę - 11 lat temu też widziałam wszystko inaczej, dlatego ufałam tamtemu facetowi. Teraz bym na to nie pozwoliła. No, ale są różne psy.

Malenki moj knypek znow sobie nagrabil.Juz szykuje sie przeciw niemu krucjata.Na moment znikl a potem uslyszalam tylko wrzaski sasiada i wrzaski drobiu.

Piszecie,ze psy tak strasznie reaguja na taki impuls.A czy nie ma tam jakiejs "regulacji" ?Podobno mozna regulowac sile tego kopniecia-najpierw ostrzezenie a potem ew. mocniejszy impuls.

Zalezy mi tylko na chwile obecna,zeby pies nie wybiiegal poza teren gospodarstwa i moze sie nawet bac tej granicy byle jej nie przekraczal i slowo daje bedzie to dla niego najbezpieczniejsze.W przeciwnym razie bedzie musial siedziec sobie uwiazany na sznureczku i cieszyc sie krutkimi spacerkami albo...to juz zalezy kto pierwszy go dopadnie.

Farida, jeśli już koniecznie chcesz traktować psa prądem, to może lepszy w tej sytuacji byłby płot elektryczny zamiast obroży... Zakopuje się taką instalację w linii "0" i zwierzęta ponoć błyskawicznie uczą się, że do tej linii podchodzić nie należy :-? .

Słabo mi się robi na samą myśl...

Ella,ja go niechce traktowac pradem dla samego traktowania .Znam wiele sposobow na nauczenie badz oduczenie stworka roznych zachowan.Tylko wiekszosc z nich wymaga czasu,cierpliwosci badz pomocy kogos jeszcze.Tu tego czasu nie ma.Ale tak mysle,o tym co piszesz,taka obroza to przeciez taki plot elektryczny tylko przenosny.

A tak wracajac do tych kometarzy typu:zaloz sobie to,zrob sobie tamto.Pamietajac swoje szczeniece lata,czas poznawania i nauki swiata zdazylo mi sie dostac pare razy bolesna nauczke i powiem Wam,z perspektywy lat,ze chyba na dobre mi to wyszlo-chcby z obawy przed ew. laniem nie powtarzalam "zabaw",ktore(dzis to juz wiem)mogly skonczyc sie nienajlepiej.

no tak ale oberwałaś co najwyżej paskiem a nie byłaś rażona prądem a to chyba wielka róznica. Załóż sobie i naprawdę spróbuj jakie to miłe. Nie mówie tego z jakąś złośliwością,ale ludzie chyba nie zdają sobie sprawy za bardzo co robia takiemu psiakowi.

Myślę,ze na sobie bałabyś sie jednak tego wypróbować...

Myślę,ze na sobie bałabyś sie jednak tego wypróbować...

A czemu? ;) Obroze elektryczne maja kilka stopni sily bodzca awersyjnego. Na 0 - 1 - 2 jest to raczej bardzo malo wyczuwalne. Wiem - wyprobowalam na sobie :lol: Na 5 potrafi niezle kopnac - to fakt ...

Obroza elektryczna jest takim samym narzedzem szkoleniowym jak kazde inne. Nie mniej, powinna byc wykorzystywana TYLKO i wylacznie pod okiem bardzo dobrego instruktora.

Niestety przypadek psa faridy, oraz jej ograniczanie czasu, brak cierpliwosci (o ktorych pisze) i jak wnioskuje oczekiwanie szybkiego sukcesu, absolutnie wykluczaja uzywanie OE. Praca z OE to ciagly kontakt z psem, polegajacy na obserwacji kazdego zachowania i natychmiastowym wylapywaniu zachowan niepozadanych, przy jednoczesnym bardzo, bardzo obfitym nagradzaniu tego czego od psa oczekujemy. Tutaj nie ma pojscia na skroty ... Tylko wzmozony wysilek, wiedza i doswiadczenie pozwola osiganac to czego chcemy, bez psychicznego okaleczenia psa ...

Nie jestem jakas zakrecona pozytywistka, nie klikam na okraglo mojemu psu i nie uwazam, ze tylko metodami wzmocnien pozytywnych mozna w szkoleniu osiagnac oczekiwany sukces ... Nie mniej w tym przypadku OE mowie zdecydowane NIE.

farido, jesli pies ucieka z posesji to po prostu zastosuj elektrycznego pastucha. Proste i skuteczne.