Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Farba zew. caparol - raz czy dwa

Recommended Posts

Jak zwykle w Polsce - dwóch ludzi a trzy zdania, a każdy fachowiec.

W związku z powyższym zapytam najlepszych doradców :wink: :

mam zamiar pomalować elewację farbą caparola. producent zaleca dwukrotne malowanie, a wykonawca twierdzi, że raz wystarczy, tylko trzeba to dobrze zrobić. Dodam tylko, że jest to farba jakaś silikonowa (coś tam premium), :p ale chyba ważne jest to, że producent zaleca 2x, a wykonawca twierdzi, że raz. Może ktoś z was testował lub przerabiał temat, więc poproszę o opinie.

• 1 month później...

No i pomalowali raz. Efekt idealny. W sumie argumenty szefa firmy były przekonyujące. Twierdził m.in. że dwukrotne malowanie jest zalecane ze względu na możliwość niewystarczającej fachowości malarza - twierdził, że był na szkoleniu w caparolu. W sumie to brał za metr malowania więc dziwne, żeby upierał się przy niemalowaniu, skoro mógł na ty m zarobić - przekonał mnie.

Póki co, efekt jest zadzebisty.

Zobaczymy, co będzie dalej - myślę, że wykonawca mógł mieć rację. Pożyjom - uwidim.

Malowanie w kolorze podłoża tzw."egalizacja" (fatalne słowo...) wystarcza jednokrotnie. Na białym - wskazane dwa. Jak wszystko dobrze idzie czasem wystarcza jeden...

Robić i patrzec

- co

- kto

robi i najważniejsze

- jak to wygląda.

Caparol to poprawny produkt, taka akcja może się udaz jednokrotnym malowaniem.