bimbelt 13.09.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Pod schodami wymurowałem kawałek ścianki, wstawie tam drzwi i powstanie mały schowek. Jako, że znajduje się on blisko kuchni, chciałbym tam urządzić małą spiżarnię. Pomyślałem sobie, że dobrze byłoby tam utrzymywać lekko obniżoną temperaturę, w związku z tym zastanawiam się czy dać tam ocieplenie na posadzce czy może zostawić goły chudziak? Pomieszczenie nie ma okien ani ogrzewania, więc i tak będzie zapewne chłodne. Dodatkowo znajduje się od strony północno-wschodniej. Jeśli nie dam ocieplenia i posadzki, to zyskam na wysokości (będzie sie można wyprostować), ale będe miał stopień na wejściu. Dodatkowo może nieco "ciągnąć" chłodem do sąsiednich pomieszczeń, choć tego się aż tak bardzo nie obawiam, bo z jednej strony będzie garaż, a z drugiej kotłownia. Jedynie klatka schodowa może mi się nieco wychładzać. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.09.2007 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 U mnie tak będzie. Jest to dość często stosowane, z tego co wiem. Nie powinno to wychładzać pozostałych pomieszczeń w odczuwalny sposób, przynajmniej od użytkowników tego nie slyszałam - powierzchnia jest za mała, żeby zdecydowanie wychłodziła dom, drzwi są też przeważnie zamknięte i niezbyt często otwierane. Natomiast wszyscy byli zadowoleni ze względu na chłód w tym schowku, który pelni wtedy rolę minipiwniczki.Klatka schodowa i tak jest z reguły najcieplejsza ze wzgledu na migrację ciepłego powietrza do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SAVAGE7 14.09.2007 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie dawaj styro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zenek_akcent 14.09.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 ja mam tak zrobine u siebie - chudziak, folia, wylewka na to płytki.Wszystko jest ok 0,4 m niżej niż posadzka. Przez pewien czas była bardzo dużac wilgoć wręcz obawiałem sie czy przypadkiem nie jest uszkodzona rura i gdzieś sie nie sączy bo to było jak na mnie to za dużo tej wody jak na piwniczke pośrodku domu.Na dzień dzisiejszy wyschło ale jest zapach wilgotnego betonu i odziwo jest tam nawyższa temp ok 23 st ale pierwsza zima przedmną także okaże sie w praniu czy faktycznie będzie tam chłodniej(dom ma drugi sezon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bimbelt 14.09.2007 10:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 U mnie tak będzie. Jest to dość często stosowane, z tego co wiem. Nie powinno to wychładzać pozostałych pomieszczeń w odczuwalny sposób, przynajmniej od użytkowników tego nie slyszałam - powierzchnia jest za mała, żeby zdecydowanie wychłodziła dom, drzwi są też przeważnie zamknięte i niezbyt często otwierane. Natomiast wszyscy byli zadowoleni ze względu na chłód w tym schowku, który pelni wtedy rolę minipiwniczki. Klatka schodowa i tak jest z reguły najcieplejsza ze wzgledu na migrację ciepłego powietrza do góry. W zasadzie przestalem sie martwic o wychladzanie. W koncu roznica temperatur nie bedzie az tak wielka, a sciany przeciez grube. Pomieszczenie nie bedzie tez az tak czesto otwierane, zeby wialo od niego chlodem. Zatem u mnie bedzie bez styropianu. Tylko wylewka i kafle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawwoj 15.09.2007 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Nie zapomnij o wentylacji. Ja zrezygnowałem i czuć piwnicą. Na poczatku było wilgotno ale teraz jest już dobrze. Temperatura pare stopni niższa niż w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts