Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bezprzewodowy internet

zuzka

Recommended Posts

Zastanawiam się nad ostatnią ofertą Ery - laptop+internet bezprzewodowy.

Cena - 36 miesięcy abonamentu 200 zł.

Co o tym sądzicie? Jako alternatywa dla neostrady (nie potrzebuję telefonu stacjonarnego) + zakup laptopa?

Najbardziej interesuje mnie jak to jest naprawdę z użytkowaniem - problemy z zasięgiem, szybkością (nie mam specjalnych wymagań, Neostrada 512 jest OK), jakieś inne niespodzianki?

Ważne, bo potem 3 lata trzeba się męczyć( i płacić!)

Mam internet bezprzewodowy. Laptop własny. Karta za złotówkę, miesięcznie 60 zł, limit miesięczny 1 GB później może zwolnić. Ponieważ i tak w "komturii" mam tylko EDGE, wiec spoko. Jeśli mieszkasz w zasięgu 3G/HSDPA to chodzi szybko. Tu na Mazurach nie da się korzystać z głosowej łączności Skype, ale maile i strony da się oglądać.

200 zł to dużo. odliczając abonament za niezbyt dobrego laptopa zapłacisz 5000 zł

Ejże, już za 3000 - 3500 można kupiś laptopa o niezłych parametrach - jeśli jest przeznaczony do pracy, nie do gier i filmów. Ważna jest pojemnośc dysku twardego i duża pamięć RAM, bo to bardzo przyspiesza pracę komputera. 200 zł to szukanie naiwnego. Też płacę 60 zł (Orange), choć limit transferu wynosi tylko 500 MB. Jest wolny - ale jest. EDGE mnie wkurza, ale potem się cieszę, że mogę wejść na Muratora. :D

DPSko, u Ciebie nic innego nie działa w leśnej głuszy. A z parametrami komputera masz świetą rację.

To napisałem JA, kompletny ignorant komputerowy, ale wiem, że DPSka się na tym ustrojstwie zna :D

Musisz się kierowac trzema parametrami. Ceną abonamentu, limitem i siłą sygnału tam gdzie mieszkasz.

Internet bezprzewodowy nie jest dobrym rozwiązaniem. Jeżeli masz możlwość najlepiej wziąść internet przewodowy, niektóre sieci oferują podłączenie internetu bez konieczności podłączania telefonu. Takie rozwiązanie daje duże prędkośći i brak limitów. Oczywiście internet bezprzewodowy ma swoje zalety, np. można zabrać laptopa ze sobą gdziekolwiek i korzystać z internetu, ale jest powolny i zależy od zasięgu, niektóre strony potrafią się otwierać nieraz kilka minut.

Znam to, DPS-ka też, ale w naszych warunkach, albo bezprzewodowy, albo nie ma nas na forum. :wink:

Gość 2mm
Zastanawiam się nad ostatnią ofertą Ery - laptop+internet bezprzewodowy.

Cena - 36 miesięcy abonamentu 200 zł.

Co o tym sądzicie? Jako alternatywa dla neostrady (nie potrzebuję telefonu stacjonarnego) + zakup laptopa?

Najbardziej interesuje mnie jak to jest naprawdę z użytkowaniem - problemy z zasięgiem, szybkością (nie mam specjalnych wymagań, Neostrada 512 jest OK), jakieś inne niespodzianki?

Ważne, bo potem 3 lata trzeba się męczyć( i płacić!)

internet bezprzewodowy w Erze jest nieporozumieniem tak jak zresztą cała ta śmieszna firma.

Zasiąg 3G to owszem jest ale w centrum W-wy, gdziekolwiek dalej - tragedia. Owszem ich mapki pokazują że powinien być ale jest może EDGE czy GRPS. Bardzo często zanika połaczenie - dotyczy to Łodzi. Na zwróconą uwagę ich biuro obsługi klienta po trzech tygodniach przysłało mi SMS ze sloganem typu "pracujemy nad tym problemem, zasięg 3G powinien być na zewntątrz budynku a wewnatrz budynków mogą BYĆ PROBLEMY". śmieszne no nie? A raczej żałosne. Zatem powinno się wychodzić na zewnątrz budynku bo wewnątrz mogą byc problemy z zasięgiem. Powinni o tym pisać w tych swoich bzdurnych ulotkach.

cała ta przyjemnośc kosztuje jakieś 40 zł netto na dwa lata przy limicie transferu 500 MB /mies.

Nie wiem jak działa polkomtel i oragne ale domyślam się że mają podobny poziom, w końcu te trzy firmy poza nazwami nie różnią się niczym od siebie.