kabelek12 13.09.2007 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 witamCo myślicie nad zalaniem fundamentu 0,5 metra a po dwóch dniach resztę,0,6 metra ?Czy pogorszy się jakość / wytrzymałość takiego fundamentu ? Mamy mały problem bo obrywają się boki i nie da się zaszalować,gdyby zalało się najpierw dół, zaszalowało a potem resztę. Byłoby tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 13.09.2007 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ... Byłoby tak ? było by Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratanek2 13.09.2007 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Jezeli dobrze zrozumialem , to chcesz zalac lawe wraz ze sciana fundamentowa . Sciana na raty . Tak jak pisal Brzoza : mozna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.09.2007 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 kabelek, pamietaj o zbrojeniu (kotwienie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.09.2007 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 wkleić rysunki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 13.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 tylko nie te rysunki , chociaz zawsze się z nich uśmieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radlid 13.09.2007 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 albo , wklej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabelek12 14.09.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie no nie ma co rysować może się uda na raz zalać, kurde ale inny problem się pojawił, w projekcie mam ławę na dole na 50cm szeroką a potem fundament szeroki na 25 cm, Majstry nie chcą zrobić ławy na 50 tylko wykop na 25 cm szeroki i 1,2 metra głęboki, wrzucić drut na dno i zalać betonem. Coś mi się to nie podoba za bardzo.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2007 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie no nie ma co rysować może się uda na raz zalać, kurde ale inny problem się pojawił, w projekcie mam ławę na dole na 50cm szeroką a potem fundament szeroki na 25 cm, Majstry nie chcą zrobić ławy na 50 tylko wykop na 25 cm szeroki i 1,2 metra głęboki, wrzucić drut na dno i zalać betonem. Coś mi się to nie podoba za bardzo.... I dobrze że Ci sie nie podoba, co to znaczy nie chca zrobic ławy? Jest w projekcie , jest to zgodne z wszelkimi normami i sztuka i tak to sie wykonuje.Jeżeli nie chcez szalowac a laćw grunt to wykop tak na 60cm i to zalej w całosci. Potem każ im odkopać zaizolować cieplnie i wigociowo a i policz ile cie wyniesie beton na to a ile by kosztowłą na sciane 25cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 14.09.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie no nie ma co rysować może się uda na raz zalać, kurde ale inny problem się pojawił, w projekcie mam ławę na dole na 50cm szeroką a potem fundament szeroki na 25 cm, Majstry nie chcą zrobić ławy na 50 tylko wykop na 25 cm szeroki i 1,2 metra głęboki, wrzucić drut na dno i zalać betonem. Coś mi się to nie podoba za bardzo.... u nas kier bud. zgodził się na coś takiego ale przy szerokości ławo/ściany 40cm. Na tyle pozwalała nośność gruntu. Na dalsze zwężanie absolutnie nie poszedł. czy było drożej nie wiem, ja umawiałam się na robotę z wykonawcą z materiałem, więc to jego sprawa czy woli szalować czy lać beton "drutu" nie wrzuca sie na dno, tylko skręca się zbrojenie z porządnym połączeniem narożników i jeszcze podnosi się to zbrojenie tak aby co najmniej 2 cm od tego dna i boków odstawało. Tak że stwierdzenie wrzucić na dno jest conajmniej wątpliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 14.09.2007 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 "drutu" nie wrzuca sie na dno, tylko skręca się zbrojenie z porządnym połączeniem narożników i jeszcze podnosi się to zbrojenie tak aby co najmniej 2 cm od tego dna i boków odstawało. W fundamntach sa inne otuliny. 5cm jeżeli jest chudiak i 7 cm jeżeli go nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.09.2007 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie no nie ma co rysować może się uda na raz zalać, kurde ale inny problem się pojawił, w projekcie mam ławę na dole na 50cm szeroką a potem fundament szeroki na 25 cm, Majstry nie chcą zrobić ławy na 50 tylko wykop na 25 cm szeroki i 1,2 metra głęboki, wrzucić drut na dno i zalać betonem. Coś mi się to nie podoba za bardzo.... i dobrze że Ci się nie podoba... wg projektu masz coś takiego /zresztą zgodnie ze sztuką budowlaną/: http://images2.fotosik.pl/188/36341b77afd35325med.jpg natomiast wykonafcy chcą dla swej wygody wlać beton w wyryte w ziemi rowy o tym przekroju mniej więcej: http://images1.fotosik.pl/169/3e46cbc9fd6bc880med.jpg aaaaa na dno jakieś zbrojenie chcą rzucić... potem zakładasz wątek "Jak długo fundament musi osiadać żeby dom nie pękał mój wykonafca mówi że z 5 lat..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smiejus 14.09.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 dzięki za poprawkę jajmar, to nie jest mój chleb powszedni a fundamenty już dawno robiliśmy i nie pamiętam dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts