Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

okna bez nadproży?

piwalek

Recommended Posts

Witam!

W projekcie mam nadproża ceramiczne (do rolet). Jednakże sporo złego się nasłuchałem o taki rozwiązaniu więc chciałem wybrać zwykłe nadproża systemowe w 'L'-ek. To jednak wiąże się z podniesieniem wieńca o szerokość rolet (20cm) a więc i całej ściany.

Podczas rozmowy z kierownikiem budowy ten oznajmił że nadproża są wogóle niepotrzebne! Poradził żeby po prostu zrobić wieniec i rolety podpiąc do wieńca od spodu.

Na chłopski rozum to brzmi to sensownie bo w końcu ciężar z góry przeniesiony zostanie poprzez belkę wieńcową ale z drugiej strony jeszcze się nie spotkałem z rozwiązaniem w którym w domu nie było nadproży!!!!

Bardzo Was proszę dajcie znać co o tym myślicie a najlepiej jeśli możecie to przykładowe zdjęcia gotowej ściany z lub bez nadproży.

Serdecznie dziękuję,

P.

Bardzo dziękuję za odpowiedź...

Zastanawia mnie tylko dlaczego w większości zdjęć które właśnie oglądam widać zazwyczaj nadproże i zaraz nad nim wylany wieniec... przecież nadproża są dość kosztowne więc chyba każdy by chciał tak zaoszczędzić prawda?

Gdzie jest ten kruczek?

nie ma tego kruczka

U mnie wieniec jest opuszczony o 10 cm (zbyt slaby material na sciany przy stropie FERT 60) i jest kilka okien które nie maja nadproży

Sa sytuacje gdzie dawanie nadproży jest przerostem formy nad treścią - i tak właśnie jest w Twoim wypadku

często tez stosowany jest taki "myk"

Podpiera sie pustaki w miejscu gdzie jest dziura na okno i mialo byc nadproze, w pionowe spoiny "wpuszcza" sie strzemiona powiązane później w wieńcem stropu, po wylaniu wieńca i uzyskaniu przez jego pełnej wytrzymałości - usuwa sie deskowanie i jest "git" :)

Jakoś pustaki odpadać nie chcą :lol:

Fakt - mówimy i jednej warstwie pustaków poniżej stropu

Spójrz jaka to oszczędność bez uszczerbku dla wytrzymałości ściany i stropu

Nie raz mówiłem ze u nas buduje sie bunkry przeciwatomowe a nie domki jednorodzinne :lol: które nazywa sie budownictwem lekkim (ciekawe gdzie ;) )

No to żeście mnie panowie pocieszyli... i to bardzo!

Teraz pozostaje tylko jeden problem - jak ja mam to wytłumaczyć temu mojemu biednemu wykonawcy? Człek uczciwy i porządny ale jak mu powiem że nadproży wogóle nie trzeba to się z pewnością zdziwi...

Żeby wesprzeć moją argumentację możecie polecić jakieś rysunki techniczne z opisem?

Będę dźwięczny ;)

P.

Panowie, bez jaj!

Ja jutro mam podjąć decyzję... ;)

Jakieś rysunki.... pleeeease ?

Thx.

P.

Bez jaj odpowiedział Geno.

Nad oknami w wieńcu wstawiasz gęściej strzemiona, wykonawca będzie wiedział o co chodzi.

W ten sposób masz wolną przestrzeń na rolety.

Nie ma nic bardziej szpecącego niż rolety wystające na zewnątrz.

nie ma tego kruczka

U mnie wieniec jest opuszczony o 10 cm (zbyt slaby material na sciany przy stropie FERT 60) i jest kilka okien które nie maja nadproży

Sa sytuacje gdzie dawanie nadproży jest przerostem formy nad treścią - i tak właśnie jest w Twoim wypadku

często tez stosowany jest taki "myk"

Podpiera sie pustaki w miejscu gdzie jest dziura na okno i mialo byc nadproze, w pionowe spoiny "wpuszcza" sie strzemiona powiązane później w wieńcem stropu, po wylaniu wieńca i uzyskaniu przez jego pełnej wytrzymałości - usuwa sie deskowanie i jest "git" :)

Jakoś pustaki odpadać nie chcą :lol:

Fakt - mówimy i jednej warstwie pustaków poniżej stropu

Spójrz jaka to oszczędność bez uszczerbku dla wytrzymałości ściany i stropu

Nie raz mówiłem ze u nas buduje sie bunkry przeciwatomowe a nie domki jednorodzinne :lol: które nazywa sie budownictwem lekkim (ciekawe gdzie ;) )

No dobra, jeśli dokładnie to rozumiem to jedyne wytłumaczenie stosowania nadproży nad oknami i drzwiami jest takie że przy układaniu stropu np. gęstożebrowego (tak jak w moim przypadku) żebra trzeba na czymś położyć. Jako że problem wystąpił w miejscu gdzie stropu nie będzie wogóle to chyba nie mam co się martwić...

W temacie "Nadproża - .. kontrowersyjnie" apytalem/zaproponowałem rozwiązanie polegające na NIE budowaniu sciany nad oknem (odpadaja nadproża i toche pustaków).

DZIURĘ móżna zabudować jakkolwiek :lol: np: skrzynką na roletę, konstrukcją G/K, OSB, wełna mineralna itd.

Poza kilkoma krytycznymi pytanim pojawiła sie słuszna uwaga o tzw: wieńcu opuszczanym (i wtedy nawet strop gestożebrowy miałby sie na czym oprzeć).

Tak więc - jak widac z tematu powyżej - nadrpoża i bunkier (za jareko) nad otworami wydaje się calkowicie nieuzasadniony.

Rozwijając myśl - murowanie ścian POD OTWORAMI (okmnami) też jest niezbyt uzasadnione (przynajmniej w pełnej grubośći i z "drogich" materiałów).

Pozdrawiam

Witaj,

Ja nie mam równiez nadproży - tzn. mam takie lane razem z wieńcem - mój kierownik budowy powiedział, że nie widzi w tym żadnych przeszkód. Miejsce nad oknem dodatkowo zazbrojone i związane.

Zapraszma do mojego dziennika - jest tam kilka zdjęć "nadproży"

Pozdrawiam,