piwalek 13.09.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Witam! W projekcie mam nadproża ceramiczne (do rolet). Jednakże sporo złego się nasłuchałem o taki rozwiązaniu więc chciałem wybrać zwykłe nadproża systemowe w 'L'-ek. To jednak wiąże się z podniesieniem wieńca o szerokość rolet (20cm) a więc i całej ściany. Podczas rozmowy z kierownikiem budowy ten oznajmił że nadproża są wogóle niepotrzebne! Poradził żeby po prostu zrobić wieniec i rolety podpiąc do wieńca od spodu. Na chłopski rozum to brzmi to sensownie bo w końcu ciężar z góry przeniesiony zostanie poprzez belkę wieńcową ale z drugiej strony jeszcze się nie spotkałem z rozwiązaniem w którym w domu nie było nadproży!!!! Bardzo Was proszę dajcie znać co o tym myślicie a najlepiej jeśli możecie to przykładowe zdjęcia gotowej ściany z lub bez nadproży. Serdecznie dziękuję,P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.09.2007 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Nic nie stoi na przeszkodzie. Jeśli duże okna to dozbroić i zagęścić strzemiona przy krawędziach okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 13.09.2007 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Bardzo dziękuję za odpowiedź... Zastanawia mnie tylko dlaczego w większości zdjęć które właśnie oglądam widać zazwyczaj nadproże i zaraz nad nim wylany wieniec... przecież nadproża są dość kosztowne więc chyba każdy by chciał tak zaoszczędzić prawda? Gdzie jest ten kruczek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.09.2007 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 bo okno nie bardzo by się otwierało czasem by było trudno skrzydło założyć.... gdyby było równo z sufitem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.09.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 bo okno nie bardzo by się otwierało czasem by było trudno skrzydło założyć.... gdyby było równo z sufitem Tia tylko chodzi o wersję gdzie wieniec w miejscu gdzie jest okna jest wyższy. Niemniej jednak jako tako odrębnych nadproży nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.09.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 nie ma tego kruczka U mnie wieniec jest opuszczony o 10 cm (zbyt slaby material na sciany przy stropie FERT 60) i jest kilka okien które nie maja nadproży Sa sytuacje gdzie dawanie nadproży jest przerostem formy nad treścią - i tak właśnie jest w Twoim wypadku często tez stosowany jest taki "myk" Podpiera sie pustaki w miejscu gdzie jest dziura na okno i mialo byc nadproze, w pionowe spoiny "wpuszcza" sie strzemiona powiązane później w wieńcem stropu, po wylaniu wieńca i uzyskaniu przez jego pełnej wytrzymałości - usuwa sie deskowanie i jest "git" Jakoś pustaki odpadać nie chcą Fakt - mówimy i jednej warstwie pustaków poniżej stropu Spójrz jaka to oszczędność bez uszczerbku dla wytrzymałości ściany i stropu Nie raz mówiłem ze u nas buduje sie bunkry przeciwatomowe a nie domki jednorodzinne które nazywa sie budownictwem lekkim (ciekawe gdzie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.09.2007 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 B przecież nadproża są dość kosztowne więc chyba każdy by chciał tak zaoszczędzić prawda? zadna oszczednosc ale fakt, mozna bez .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 13.09.2007 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 No to żeście mnie panowie pocieszyli... i to bardzo! Teraz pozostaje tylko jeden problem - jak ja mam to wytłumaczyć temu mojemu biednemu wykonawcy? Człek uczciwy i porządny ale jak mu powiem że nadproży wogóle nie trzeba to się z pewnością zdziwi... Żeby wesprzeć moją argumentację możecie polecić jakieś rysunki techniczne z opisem? Będę dźwięczny P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.09.2007 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 wykonawca szczegolnie ci sie zapali do pomyslu jak mu powiesz, ze wlasnie z forum muratora masz cynka ze da sie bez nadprozy fachury uwielbiaja porady muratora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.09.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 bo okno nie bardzo by się otwierało czasem by było trudno skrzydło założyć.... gdyby było równo z sufitem Nie przejmuj się. Okno zamontuje sie tuż nad parapetem a dziure na górze zapcha sie workami po cemencie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 13.09.2007 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Panowie, bez jaj! Ja jutro mam podjąć decyzję... Jakieś rysunki.... pleeeease ? Thx. P. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.09.2007 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Panowie, bez jaj! Ja jutro mam podjąć decyzję... Jakieś rysunki.... pleeeease ? Thx. P. Bez jaj odpowiedział Geno. Nad oknami w wieńcu wstawiasz gęściej strzemiona, wykonawca będzie wiedział o co chodzi. W ten sposób masz wolną przestrzeń na rolety. Nie ma nic bardziej szpecącego niż rolety wystające na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budoflaniec 13.09.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ja mam bez nadprozynormalnie mam wieniec stropu monolitu i nic wiecej a miejsce wienca dam jak ty skrzynke roletto jedyne co wymyslilema ze bedzie git jestem pewien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 13.09.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 ja mam bez nadprozy a miejsce wienca dam jak ty skrzynke rolet to jedyne co wymyslilem brawo! myśl tak dalej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 14.09.2007 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 pierwek - nie bardzo rozumiem ironii... Ja dokładnie tak zrozumiałem... zamiast nadproża wstawić skrzynkę roletową którą przymocuje do wieńca od spodu. W tym miejscu wieniec będzie miał strzemiona po prostu gęściej... Gdzie tu jest problem Twoim zdaniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwalek 14.09.2007 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 nie ma tego kruczka U mnie wieniec jest opuszczony o 10 cm (zbyt slaby material na sciany przy stropie FERT 60) i jest kilka okien które nie maja nadproży Sa sytuacje gdzie dawanie nadproży jest przerostem formy nad treścią - i tak właśnie jest w Twoim wypadku często tez stosowany jest taki "myk" Podpiera sie pustaki w miejscu gdzie jest dziura na okno i mialo byc nadproze, w pionowe spoiny "wpuszcza" sie strzemiona powiązane później w wieńcem stropu, po wylaniu wieńca i uzyskaniu przez jego pełnej wytrzymałości - usuwa sie deskowanie i jest "git" Jakoś pustaki odpadać nie chcą Fakt - mówimy i jednej warstwie pustaków poniżej stropu Spójrz jaka to oszczędność bez uszczerbku dla wytrzymałości ściany i stropu Nie raz mówiłem ze u nas buduje sie bunkry przeciwatomowe a nie domki jednorodzinne które nazywa sie budownictwem lekkim (ciekawe gdzie ) No dobra, jeśli dokładnie to rozumiem to jedyne wytłumaczenie stosowania nadproży nad oknami i drzwiami jest takie że przy układaniu stropu np. gęstożebrowego (tak jak w moim przypadku) żebra trzeba na czymś położyć. Jako że problem wystąpił w miejscu gdzie stropu nie będzie wogóle to chyba nie mam co się martwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
st_x 14.09.2007 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 W temacie "Nadproża - .. kontrowersyjnie" apytalem/zaproponowałem rozwiązanie polegające na NIE budowaniu sciany nad oknem (odpadaja nadproża i toche pustaków). DZIURĘ móżna zabudować jakkolwiek np: skrzynką na roletę, konstrukcją G/K, OSB, wełna mineralna itd. Poza kilkoma krytycznymi pytanim pojawiła sie słuszna uwaga o tzw: wieńcu opuszczanym (i wtedy nawet strop gestożebrowy miałby sie na czym oprzeć). Tak więc - jak widac z tematu powyżej - nadrpoża i bunkier (za jareko) nad otworami wydaje się calkowicie nieuzasadniony. Rozwijając myśl - murowanie ścian POD OTWORAMI (okmnami) też jest niezbyt uzasadnione (przynajmniej w pełnej grubośći i z "drogich" materiałów). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
carringtontomas 14.09.2007 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Witaj, Ja nie mam równiez nadproży - tzn. mam takie lane razem z wieńcem - mój kierownik budowy powiedział, że nie widzi w tym żadnych przeszkód. Miejsce nad oknem dodatkowo zazbrojone i związane.Zapraszma do mojego dziennika - jest tam kilka zdjęć "nadproży" Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts