Aga J.G 11.02.2005 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Magmi dzieki mam nadzieje że za jakiś rok będę mogła też tak napisac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 11.02.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 ale ładny domeczek przytulnie i domowo ...a z gazem to też tak mieliśmy z 2 razy....gosciu z gazowni kazał nam poowijać wszystkie rury i reduktor w skrzynce jakimiś szmatami....tak go troszkę otulić coby było mu cieplej pozdrawiam weekendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 11.02.2005 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Magmi, uwielbiam Twój dziennik. Wszystko jest napisane jakoś tak, że wszystko się widzi, czuje, rozumie. Każde słowo, które piszesz jest bardzo ważne i zawsze bardzo uważnie Twoje posty czytam. Dziękuję Ci za to. Dzięki Tobie wyobrażam sobie jakby to było jak my się przeprowadzimy... A...administrację....macie....fantastyczną!...Zazdroszczę!.....Sorry...za...kropki...ale....właśnie...spacja...mi...siadła... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 11.02.2005 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2005 Ivo, Cieszę się, że Ci się u nas podoba. Nasz reduktor też już czule opatulony wełną mineralną... A i tak rzęzi co chwilę. Jagna , czyżby Mikołaj dobrał się do Twojej klawiatury? Napraw szybko i też coś skrobnij o Waszej budowie, bo dawno nie było. Ja wiem, że zima, ale pewnie oglądacie i rozważacie to i owo... Co tam słychać w sprawie pompy ciepła? Jakaś decyzja zapadła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Miśki 06.03.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Madziu, swietny pomysl z tym nowym albumem. Do ogladania wprost wspanialy Czasem mam jakies rzuty, ze moze jakis inny projekt bylby lepszy na nasza dzialke , ale wystarczy, ze obejrze twoja Klementynke i moje watpliwosci calkowicie mijaja bedzie Klementynka i kropka Teraz czekam na wiosne i nowe zdjecia z twojego ogrodka (no i poddasza) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 06.03.2005 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Madziu bardzo fajny nowy album I jak zawsze piekne zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 07.03.2005 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Ja też już nie mogę się doczekać wiosny i nowego sezonu ogrodowego. A i poddasza też, prawdę mówiąc. Spanie w salonie na rozkładanej kanapie już mi zbrzydło (człowiek się rozpuszcza , jeszcze niedawno nie narzekałam... ). Aga, Miśku - trzymam kciuki za Wasze budowy! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 07.03.2005 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2005 Magmi dzieki za kciuki przydadzą się bo tracę cierpliwość do tej zimy Ja też trzymam żeby dalej szło wszystko z planem i podasze zostało wykończone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 24.03.2005 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 No wreszcie! Strrrasznie długo nie pisałaś. Pomysł z żywopłotem jest ciekawy, ale mam pytanie: ile czasu to rośnie? Co do czasu zanim wyrośnie do porządanego rozmiaru? W kwestii domofonu, to pewnie jeden słupek "dyżurny" z klinkieru można dostawić. Super zabawa sardynkowa! Nie słyszałam jeszcze takiej wersji Macie fajnych sąsiadów. Już widać, że trafiliście w dziesiątkę z miejscem zamieszkania, to jednak bardzo ważne. Zazdroszczę porządków na działce. U nas ciągle bałagan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.03.2005 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Hej Jaguś, Mało pisałam ostatnio, no bo nie było o czym - to znaczy w sensie budowlanym, a w koncu to jest to co ludzi interesuje na tym forum. U Was chyba też - sądząc z tego co piszesz w dzienniku - zapowiada się sympatyczne sąsiedztwo. To rzeczywiście jest bardzo ważne (w każdym razie dla mnie), jak czytam o ludziach użerających się z sąsiadami o jakieś głupoty albo i o poważne sprawy, to mi słabo - coś takiego może zespsuć całą radość z mieszkania we własnym domu! Co do żywopłotu, to jest niestety jego największa wada: że trzeba czekać (niektórzy mówią, że jeszcze to, że trzeba ciąć, ale to akurat mi zupełnie nie przeszkadza, prace ogrodowe jakoś lubię coraz bardziej ). I nie wolno poganiać, tylko trzeba intensywnie ciąć, bo jak się jest niecierpliwym i tnie za mało, to będzie brzydki, "łysy" u podstawy. Taki z grabu powinien urosnąć do potrzebnej nam wysokości 1,2-1,5 m w ciągu 5 lat. Na razie mamy od przodu prowizoryczny płot z siatki autostradowej i chyba po prostu go zostawimy, tzn. obsadzimy tę siatkę z dwóch stron sadzonkami grabu i sobie będzie, aż ją żywopłot zarośnie. No i przymocujemy ją oczywiście do słupków od furtki i bramy, żeby jakieś ogrodzenie w całości było. Może nie będzie za pięknie przez jakiś czas, ale trudno. Zaoszczędzimy za to jakieś 5 kzł, a jak już nam urośnie ten żywopłot, to będzie najpiekniej w całej wsi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 25.03.2005 10:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Ty wiesz, że to super pomysł! A masz jakieś zdjęcia takiego żywopłotu? A co do Twojego pisania, to nie tylko sprawy budowlane nas interesują. Uwielbiam czytać Twoje opowieści o mieszkaniu w domu. Właśnie te zwyczajne ludzkie sprawy. Pisz, proszę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 25.03.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Dzięki, Jaguś, dzięki ... Mam sporo zdjęć żywopłotów grabowych, ale w domku, w czasopismach i książkach ogordniczych. W sieci na szybko znalazłam coś takiego: http://www.krzewy.pl/Grab/Grab_7.jpg i jeszcze to: http://www.krzewy.pl/Grab/Grab_6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 25.03.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Magmi bardzo fajny pomysł z tym żywopłotem Piekne te zdjęcia Rozmawiałam wczoraj ze znajomą i mówiła że jak się dobrze pielegnuje to już po 2 - 3 latach żywopłot wygląda pięknei u niej tak było tylko nie wiem czy ona ma grab Pisz pisz ja tak jak Jagna lubię czytac Twoje opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 25.03.2005 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2005 Magmi bardzo fajny pomysł z tym żywopłotem Piekne te zdjęcia Rozmawiałam wczoraj ze znajomą i mówiła że jak się dobrze pielegnuje to już po 2 - 3 latach żywopłot wygląda pięknei u niej tak było tylko nie wiem czy ona ma grab Pisz pisz ja tak jak Jagna lubię czytac Twoje opowieści Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Funia 21.04.2005 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Oj Magmi już sie nie mogę doczekać zdjec po brukowaniu. A co zauważyłam - to Twoje maluchy muszą byc chyba wielkimi fanami Kubusia Puchatka, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 21.04.2005 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2005 Funia, córka już powoli z tego wyrasta (chociaż z Kubusiem w postaci książkowej jeszcze ją spotykam), ale synek obecnie jest prezesem fan-clubu... A zdjęcia tarasów zrobię oczywiście, tylko pewnie jak zawsze trochę czasu zajmie mi opublikowanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 22.04.2005 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Oj, przegapiłam zdjęcia żywopłotu Magmi, to co pokazałaś przekroczyło moje najśmielsze wyobrażenia. Toż to mur prawdziwy! Muszę to mojemu mężowi pokazać. Czy ten grab jest tak gęsty na jaki wygląda? Nic i nikt przez to nie przelezie? Rozumiem, że jeszcze zostaje gdzies stara siatka, tak? No super po prostu! Można gdzieś ukryć furtkę i dać na nią namiary tylko dobrym znajomym Brukowany taras na równym poziomie co podłoga - bardzo fajny pomysł, chociaż zupełnie inny niż nasz... Bardzo jestem ciekawa tej kostki. Czekam na zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 27.04.2005 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 o ludzie ....zgapiłam sie i dopisałam do Twego dziennika ...ale na szczęście zauważyłam i już dopisuję do komentarzy : magmi - pięknie piszesz o tej swojej kostce ...i zdecydowanie wolę półkola od linii prostych czekam tylko na zdjęcia co do małych krzewów to u mnie wygląda to tak samo z tym że zamiast kamyczków mam korę a czemu termin sadzenia minął?? jeśli roślinki są w doniczkach to przecież można sadzić je w zasadzie przez cały rok..... ...a w ogóle to baaaardzo podobają mi się Twoje wnętrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anna Wiśniewska 27.04.2005 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2005 Pozytywnie zazdroszczę Ci magmi takiego świadomego i konsekwentnego budowania ogrodu krok po kroczku. U mnie to wolna amerykanka. Najpierw sadzenie tego co się kupi bo się podoba, a potem odgradzanie, kora, przedtem usuwanie murawy i chwastów. Czasem niestety kora musi poczekać, więc roslinki rosną sobie w lekkim bałaganie tam, gzdie zostały posadzone. Staram się nad tym panować, planować, ale przy entuzjaźmie nasadzeń i skokowym odwiedzaniu sklepów ogrodniczych to trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 28.04.2005 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2005 Aniu, takie ogrody spontaniczne jak Twój mają na ogół masę uroku. A ja tak wszystko szczegółowo planuję z czystego lenistwa . Od początku chciałam ten nieformowany, piętrowy, liściasto-iglasty żywopłot, bo zobaczyłam coś takiego na kilku zdjęciach i się zakochałam... A do tego potrzeba pasa ziemi 3-4 metrów szerokości. No i jak sobie wyobrażałam te hektary do plewienia... To szybciutko zapadła decyzja o położenmiu agrowłókniny. No a żeby ją położyć, to trzeba mieć plan, gdzie... A znowu ścieżki w ogrodzie to inna historia - naczytałam się w jednej z moich ulubionych książek ("Ogród dla leniwych" ), że trawnik najlepiej ograniczyć jakąś twardą , płaską powierzchnią (np. wkopać w obrzeże pas kostki albo cegiełek), bo wtedy nie trzeba docinać żadnymi nożycami ani podkaszarkami krawędzi przy płocie, drzewach itd, tylko wjeżdża się na tę krawędź i kosi brzeg bez problemu. No i w efekcie mamy ścieżkę dookoła ogrodu, między krzewami i trawnikiem... Lenistwo, lenistwo i jeszcze raz lenistwo jest motorem postępu (w każdym razie w moim przypadku). Ivo, Jagna - co do żywopłotu - termin na sadzenie grabu minął, bo sadzonki grabowe na żywopłot - w pęczkach, nie w doniczkach - kupuje się w kwietniu i sadzi, zanim wypuszczą listki. Już raczej nie zdążę... A tanie to jak barszcz, nawiasem mówiąc, żywopłot od frontu kosztowałby nas wtedy jakieś 150 zł... Jest jeszcze druga opcja - choina kanadyjska - ale to już znacznie drożej by wyszło, bo trezba kupić krzaczki w doniczkach (koszt. ok. 800 zł). A wyglądać by to miało coś jakby tak: http://www.hort.uconn.edu/plants/t/tsucan/tsucan12.jpg I jak Wam się podoba, dziewczyny? Który ładniejszy? Ten z choiny jest zimozielony, ten z grabu znowu na jesieni robi się żółciutki. I to kusi, i to nęci... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts