Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do opowie?ci magmi

Recommended Posts

• Odpowiedzi 365
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Magmi, uwielbiam Twój dziennik. Wszystko jest napisane jakoś tak, że wszystko się widzi, czuje, rozumie. Każde słowo, które piszesz jest bardzo ważne i zawsze bardzo uważnie Twoje posty czytam. Dziękuję Ci za to. Dzięki Tobie wyobrażam sobie jakby to było jak my się przeprowadzimy...

A...administrację....macie....fantastyczną!...Zazdroszczę!.....Sorry...za...kropki...ale....właśnie...spacja...mi...siadła... :-?

Ivo,

Cieszę się, że Ci się u nas podoba. :D

Nasz reduktor też już czule opatulony wełną mineralną... :-? A i tak rzęzi co chwilę. :roll:

Jagna :lol: , czyżby Mikołaj dobrał się do Twojej klawiatury?

Napraw szybko i też coś skrobnij o Waszej budowie, bo dawno nie było. Ja wiem, że zima, ale pewnie oglądacie i rozważacie to i owo...

Co tam słychać w sprawie pompy ciepła? Jakaś decyzja zapadła?

• 4 weeks później...

Madziu,

swietny pomysl z tym nowym albumem. Do ogladania wprost wspanialy :lol:

Czasem mam jakies rzuty, ze moze jakis inny projekt bylby lepszy na nasza dzialke :roll: , ale wystarczy, ze obejrze twoja Klementynke i moje watpliwosci calkowicie mijaja :lol: bedzie Klementynka i kropka

Teraz czekam na wiosne i nowe zdjecia z twojego ogrodka (no i poddasza)

• 3 weeks później...

No wreszcie! Strrrasznie długo nie pisałaś. Pomysł z żywopłotem jest ciekawy, ale mam pytanie: ile czasu to rośnie? Co do czasu zanim wyrośnie do porządanego rozmiaru? W kwestii domofonu, to pewnie jeden słupek "dyżurny" z klinkieru można dostawić.

Super zabawa sardynkowa! Nie słyszałam jeszcze takiej wersji :D

Macie fajnych sąsiadów. Już widać, że trafiliście w dziesiątkę z miejscem zamieszkania, to jednak bardzo ważne. Zazdroszczę porządków na działce. U nas ciągle bałagan :(

Hej Jaguś,

Mało pisałam ostatnio, no bo nie było o czym - to znaczy w sensie budowlanym, a w koncu to jest to co ludzi interesuje na tym forum. :D

U Was chyba też - sądząc z tego co piszesz w dzienniku - zapowiada się sympatyczne sąsiedztwo. To rzeczywiście jest bardzo ważne (w każdym razie dla mnie), jak czytam o ludziach użerających się z sąsiadami o jakieś głupoty albo i o poważne sprawy, to mi słabo - coś takiego może zespsuć całą radość z mieszkania we własnym domu!

Co do żywopłotu, to jest niestety jego największa wada: że trzeba czekać (niektórzy mówią, że jeszcze to, że trzeba ciąć, ale to akurat mi zupełnie nie przeszkadza, prace ogrodowe jakoś lubię coraz bardziej 8)). I nie wolno poganiać, tylko trzeba intensywnie ciąć, bo jak się jest niecierpliwym i tnie za mało, to będzie brzydki, "łysy" u podstawy.

Taki z grabu powinien urosnąć do potrzebnej nam wysokości 1,2-1,5 m w ciągu 5 lat. Na razie mamy od przodu prowizoryczny płot z siatki autostradowej i chyba po prostu go zostawimy, tzn. obsadzimy tę siatkę z dwóch stron sadzonkami grabu i sobie będzie, aż ją żywopłot zarośnie. No i przymocujemy ją oczywiście do słupków od furtki i bramy, żeby jakieś ogrodzenie w całości było.

Może nie będzie za pięknie przez jakiś czas, ale trudno. Zaoszczędzimy za to jakieś 5 kzł, a jak już nam urośnie ten żywopłot, to będzie najpiekniej w całej wsi... :lol:

Ty wiesz, że to super pomysł! A masz jakieś zdjęcia takiego żywopłotu?

A co do Twojego pisania, to nie tylko sprawy budowlane nas interesują. Uwielbiam czytać Twoje opowieści o mieszkaniu w domu. Właśnie te zwyczajne ludzkie sprawy. Pisz, proszę...

Magmi bardzo fajny pomysł z tym żywopłotem :) Piekne te zdjęcia :)

Rozmawiałam wczoraj ze znajomą i mówiła że jak się dobrze pielegnuje to już po 2 - 3 latach żywopłot wygląda pięknei u niej tak było tylko nie wiem czy ona ma grab :-?

Pisz pisz ja tak jak Jagna lubię czytac Twoje opowieści :lol:

Magmi bardzo fajny pomysł z tym żywopłotem :) Piekne te zdjęcia :)

Rozmawiałam wczoraj ze znajomą i mówiła że jak się dobrze pielegnuje to już po 2 - 3 latach żywopłot wygląda pięknei u niej tak było tylko nie wiem czy ona ma grab :-?

Pisz pisz ja tak jak Jagna lubię czytac Twoje opowieści :lol:

• 4 weeks później...

Oj, przegapiłam zdjęcia żywopłotu :oops:

Magmi, to co pokazałaś przekroczyło moje najśmielsze wyobrażenia. Toż to mur prawdziwy! Muszę to mojemu mężowi pokazać. Czy ten grab jest tak gęsty na jaki wygląda? Nic i nikt przez to nie przelezie? Rozumiem, że jeszcze zostaje gdzies stara siatka, tak? No super po prostu! Można gdzieś ukryć furtkę i dać na nią namiary tylko dobrym znajomym :wink:

Brukowany taras na równym poziomie co podłoga - bardzo fajny pomysł, chociaż zupełnie inny niż nasz... :lol:

Bardzo jestem ciekawa tej kostki. Czekam na zdjęcia :p

o ludzie ....zgapiłam sie i dopisałam do Twego dziennika :oops: :oops: :oops: :oops: ...ale na szczęście zauważyłam i już dopisuję do komentarzy :

magmi - pięknie piszesz o tej swojej kostce :-) ...i zdecydowanie wolę półkola od linii prostych ;-) czekam tylko na zdjęcia :-)

co do małych krzewów to u mnie wygląda to tak samo :lol: :lol: :lol: :lol: z tym że zamiast kamyczków mam korę :-)

a czemu termin sadzenia minął?? jeśli roślinki są w doniczkach to przecież można sadzić je w zasadzie przez cały rok.....

...a w ogóle to baaaardzo podobają mi się Twoje wnętrza :-)

Pozytywnie zazdroszczę Ci magmi takiego świadomego i konsekwentnego budowania ogrodu krok po kroczku.

U mnie to wolna amerykanka. Najpierw sadzenie tego co się kupi bo się podoba, a potem odgradzanie, kora, przedtem usuwanie murawy i chwastów.

Czasem niestety kora musi poczekać, więc roslinki rosną sobie w lekkim bałaganie tam, gzdie zostały posadzone. Staram się nad tym panować, planować, ale przy entuzjaźmie nasadzeń i skokowym odwiedzaniu sklepów ogrodniczych to trudne :lol:

Aniu,

takie ogrody spontaniczne jak Twój mają na ogół masę uroku. :D

A ja tak wszystko szczegółowo planuję z czystego lenistwa :oops: :lol:.

Od początku chciałam ten nieformowany, piętrowy, liściasto-iglasty żywopłot, bo zobaczyłam coś takiego na kilku zdjęciach i się zakochałam... A do tego potrzeba pasa ziemi 3-4 metrów szerokości.

No i jak sobie wyobrażałam te hektary do plewienia... To szybciutko zapadła decyzja o położenmiu agrowłókniny. No a żeby ją położyć, to trzeba mieć plan, gdzie...

A znowu ścieżki w ogrodzie to inna historia - naczytałam się w jednej z moich ulubionych książek ("Ogród dla leniwych" 8) ), że trawnik najlepiej ograniczyć jakąś twardą , płaską powierzchnią (np. wkopać w obrzeże pas kostki albo cegiełek), bo wtedy nie trzeba docinać żadnymi nożycami ani podkaszarkami krawędzi przy płocie, drzewach itd, tylko wjeżdża się na tę krawędź i kosi brzeg bez problemu. No i w efekcie mamy ścieżkę dookoła ogrodu, między krzewami i trawnikiem... :D

Lenistwo, lenistwo i jeszcze raz lenistwo jest motorem postępu (w każdym razie w moim przypadku). :lol: :wink:

Ivo, Jagna - co do żywopłotu - termin na sadzenie grabu minął, bo sadzonki grabowe na żywopłot - w pęczkach, nie w doniczkach - kupuje się w kwietniu i sadzi, zanim wypuszczą listki. Już raczej nie zdążę... :( A tanie to jak barszcz, nawiasem mówiąc, żywopłot od frontu kosztowałby nas wtedy jakieś 150 zł...

Jest jeszcze druga opcja - choina kanadyjska - ale to już znacznie drożej by wyszło, bo trezba kupić krzaczki w doniczkach (koszt. ok. 800 zł). A wyglądać by to miało coś jakby tak:

http://www.hort.uconn.edu/plants/t/tsucan/tsucan12.jpg

I jak Wam się podoba, dziewczyny?

Który ładniejszy?

Ten z choiny jest zimozielony, ten z grabu znowu na jesieni robi się żółciutki. I to kusi, i to nęci...