Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarz do opowie?ci magmi

Recommended Posts

magmi Oblicówki i malowania elewacji ciągle brak :(

Z pewnością z powodu braku...czasu... :wink:

Ja też nie wiem, kiedy uda nam się zrobić elewację. Plan jest, że w przysżłym roku tynk cementowo-wapienny, oblicówka i cokół klinkierowy - ale czy nam na to starczy? Czasu :lol: ? A tynk cienkowarstwowy to już zupełnie gdzieś w nieokreślonej przyszłości... :(

Za to macie już prześliczne okiennice. Myśmy z nich (z żalem)zrezygnowali. :( Kosztowały fortunę, niestety...

Pozdrawiam serdecznie! :D

• Odpowiedzi 365
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

magmi - tak, okiennice to moje cacko ;-) jestem też nimi cały czas zachwycona ;-) ...a ostatnio też mój zachwyt wzbudza kostka granitowa, która wreszcie została położona :D ...niestety w dalszym ciągu nie mam zdjęć aby ją pokazać :)

my otynkowane mamy (też tynk cementowo-wapienny) i zastanawiamy się co dalej...znaczy się jak juz "czas" będzie ;-).....napisałaś że u Was tynk cienkowarstwowy....tzn. że na ten tradycyjny jeszcze raz ten cienkowarstwowy?? czy dobrze rozumuję że wtedy jakiś kolorek równocześnie i struktura??

Właśnie tak, jak piszesz. :D

Na tynk cementowo-wapienny, jesli tylko jest zrobiony porządnie i równo, można nałożyć tynk cienkowarstwowy. My chcielibyśmy silikonowy, z fakturką - jeszcze nie wiem - może baranka? a może kornika? Ale to jest koszt kilku tysięcy, niestety.

Tymaczasowo pewnie pomalujemy farbą elewacyjną, tylko trzeba dobrać taką, żeby potem ten tynk móc nałożyć.

Witam

Dach jest fajny i podoba mi się. Gratulacje.

Mam takie spostrzeżenie, które mnie nurtowało na mojej budowie i w efekcie u nas to zmieniłem. Ściany działowe jak zauważyłem na którymś zdjęciusą zakończone na równi z powierzchnią krokwi i u siebie przy ocieplaniu obniżałem je ponieważ w takim wykonaniu nie ma możliwości założenia w tym miejscu ocieolenia i obawiałem się, że wytworzy się mostek termiczny i może przemarzać. Zaznaczam, że nie wiem czy man rację ale u nas to potrawiałem i proponuję to przemyśleć.Ponieważ teraz łatwie to naprawiać niż potem.

Dzięki za uwagę, Deha.

Chyba chodzi Ci o zdjęcie z kominami, bo tylko tam widać ścianę między krokwiami.

To akurat jest ściana konstrukcyjna, na której opierają się płatwie. Jak widać na zdjęciu, została wymurowana równo z górną krawędzią krokwi tylko na odcinku do wewnętrznej ścianki kolankowj (na zdjęciu jest jeszcze wymurowana tylko na odcinku po lewej stronie komina) - bo tam ocieplenie nie jest umieszczone w połaci dachu, tylko na stropie i ściance kolankowej od tyłu. Wyżej ściana konstrukcyjna "schodzi" do dolnej krawędzi krokwi, więc będzie ją można ocieplić wełną mineralną.

Ale na wszelki wypadek skonsultuję jeszcze to rozwiązanie z naszym KB.

Pozdrawiam!

No właśnie. Coś mi tu nie pasowało z tym nadawaniem nazwy...

Co do przekazania ulicy gminie - my z mężem akurat uważamy, że dobrze byłoby z tego skorzystać. Na gminę przeszełby obowiązek wykonania nawierzchni i oświetlenia, odśnieżania zimą, napraw itp. A tak, to nasza prywatna sprawa, niestety.

Ale, tak jak pisałam w dzienniku, musielibyśmy jeszcze przekonać do tego sąsiadów...

Magmi, pięknista ta Twoja Klementynka i apetyczna bo... nabiera się apetytu na budowanie patrząc na nią. A swoją drogą w tych serduszkach przy projekcie na stronkach pracowni projektowej jest jakiś magnetyzm... Moze zdradzisz jaka powierzchnię mają pokoiki na górze, łazienka, pralnio-suszarnia? Pomysł z tarasem przy jadalni jest przedni. Powodzenia na dalsze budowanie :wink:

Moze zdradzisz jaka powierzchnię mają pokoiki na górze, łazienka, pralnio-suszarnia?

Pewnie, że zdradzę. :D

Podaję powierzchnie netto (czyli po podłodze), przy czym w najniższym miejscu wysokość pomieszczeń wynosi 1,4m.

Sypialnia z garderobą 18m2.

Pozostałe pokoje: 12m2, 13m2 i 15m2.

Łazienka 8m2 i pralnio-suszarnia 6m2.

Cieszę się, że nasza Klementynka Ci się podoba. Pozdrawiam! :D

Oj coraz bardziej podoba mi się ta Klementynka.... Gdy czyta się cudzy dziennik to budowanie wydaje się byc takie łatwe i przyjemne... no z małymi wyjątkami. Co do parkietu, to myślę, że z tym warto poczekać. Lepiej na straty spisać "cały salon" wykladziny niż tyle samo parkietu. No ostatecznie mozna dobrze w kominku napalić :wink:

Magmi, mamy działeczkę, bardzo ładną z mediami przy drodze ( wszystkimi prąd, gaz. woda i kanaliza). Nie wiem tylko co z telefonami, ale w dobie komórkowych to nie taka tragedia. A projekt....hm... Jest nas 2+3, więc trochę trudno nam wybrać. Klementynka była bardzo długo moją faworytką, ale trochę przestraszył mnie dach, a raczej jego niefortunna konstrukcja.Szukałam innych i znalazłam ...dom w konwaliach z garażem Archonu, ale nikt go nie buduje???!!!A przynajmniej nie przyznaje się do tego. A Klementynka urzekła nie tylko mnie. Piszę w liczbie pojedynczej, bo moja połowica interesuje się...szczegółami technicznymi a projekt... chyba wybiorę sama.

Piszesz tak świetnie o swojej budowie, że potrafisz zarazić entuzjazmem i... kto wie, może to będzie Klementynka. A jeszcze moja imienniczka Kasia i działka w okolicach ulicy Granicznej... Coś za dużo tych zbiegów okoliczności... Serdecznie pozdrawiam :wink:

Ps. Zapomniałam o najważniejszym, musimy zacząć działąć z papierami już jesienią bo nam wzzt przepadną

Nasz docelowy model rodziny (jeszcze nie do konca zrealizowany :wink: )to też 2+3 - stąd tyle pokoi na poddaszu...

Klementynka jest dużym domem, o czym łatwo zapomnieć przy wybieraniu projektu (nie rzuca się to w oczy, a biuro w katalogu podaje powierzchnię użytkową samego parteru, bo poddasze niby na później do zagospodarowania...), ale przy dużej rodzinie ma jak najbardziej sens!

Niefortunna konstrukcja dachu jest szczęśliwie bardzo łatwa do poprawienia - wystarczy wzmocnić więźbę wybierając jedną z kilku możliwości, nie podnosi to wcale dramatycznie kosztów.

Chętnie pooglądam też "Dom w konwaliach" - projekty nieustannie mnie interesują.... :D

Magmi, czytam, czytam i coraz bardziej ta Klementyna mnie urzeka... Teraz na urlopik, a po nim.... Mam nadzieję, że projekt będzie wybrany. Zadanie dla mnie na wrzesień - kupno projektu. Myślę że do wykonania. Połowicę, która pojechała trochę się pobujać po morzach i oceanach też wyposażyłam w projekty. Ciekawe co z tego wyniknie....??? :roll: Postępy Twojej Klementyny sa imponujące. Trzymam kciuki

No właśnie. Coś mi tu nie pasowało z tym nadawaniem nazwy...

Co do przekazania ulicy gminie - my z mężem akurat uważamy, że dobrze byłoby z tego skorzystać. Na gminę przeszełby obowiązek wykonania nawierzchni i oświetlenia, odśnieżania zimą, napraw itp. A tak, to nasza prywatna sprawa, niestety.

Ale, tak jak pisałam w dzienniku, musielibyśmy jeszcze przekonać do tego sąsiadów...

Magmi

my zrzekliśy się aktem notarialnym na rzecz gminy prawa własności naszego kawałka drogi. Wcale nie trzeba czekać na sąsiadów. Teraz- w naszym przypadku- gmina jest współwłaścicielem drogi, razem z naszymi sąsiadami, i choć obowiązek dbania o drogę nadal jest rozłozony na kilka jednostek, to nas już żadne remonty ani zakładanie nawierzchni (marzycielka!) nie obciążą finansowo.

Pozdrawiam

magmi

Nie wiem, czy to cię pocieszy, ale dawno się tak nie uśmiałam. Fakt- ogrodnictwo to sama sielanka :lol:

Człowiek grzebie w ziemi z uśmiechem na ustach, owady bzyczą i gryzą/kąsają/żądlą, słoneczko spala plecy i rozjaśnia farbę na włosach, chwaściki dziarsko rosną wszędzie gdzie ich najmniej chcemy itd.

Ale wiesz co? Mimo wszystko WARTO! :lol: :lol: