Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec z zamkniętą komorą kontra kondensacyjny

rael_ww

Recommended Posts

Byłem zdecydowany na kocioł kondensacyjny. Ostatnio mój znajomy stwierdizł, że lepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania bez kondensacji. Jest sporo tańszy, a wyższa sprawność kondensacyjnego rzeczywiście jest, ale przy małym domu nie ma to większego znaczenia. Poza tym ta wyższa sprawność pojawia się tylko w okreslonych uwarunkowaniach. No i teraz mam dylemat. Przyznam, że nie znam się na tym.

Czy macie jakieś przemyślenia w tej kwestii?

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam zgoła odmienne zdanie.

W małym domu (pojęcie względne ;-)np. do 200m^2 zdecydowanie mniej paliwa zużyje kondensacyjny. Kocioł z zamkniętą komorą można ustawić od 10 do 24kW (De Dietrich City), kondensacyjny moduluje do 4 do 20 kW (PARADIGMA Modula II). Zapotrzebowanie takiego domu przy -20 to średnio 10kW, więc liczba włączeń i wyłączeń 'turbo" będzie zdecydowanie większa (tym samym zużycie gazu i kotła).

moze i tak jest, ale czy to kompensuje (w akceptowalnym czasie) spora roznice w cenie samego kotla oraz instalacji ? ....

Instalację musisz mieć bez względu na rodzaj kotła, więc chodzi tylko o jego cenę.

RAPczyn ma rację - każde włączenie/wyłączenie to większe zużycie. Jeśli w dodatku kocioł nie jest jedynym żródłem ciepła - jest np. kominek z DGP lub płaszczem wodnym, kondensat chyba nie ma sensu. Za długo zwracałaby sie różnica w cenie.

Byłem zdecydowany na kocioł kondensacyjny. Ostatnio mój znajomy stwierdizł, że lepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania bez kondensacji. Jest sporo tańszy, a wyższa sprawność kondensacyjnego rzeczywiście jest, ale przy małym domu nie ma to większego znaczenia. Poza tym ta wyższa sprawność pojawia się tylko w okreslonych uwarunkowaniach. No i teraz mam dylemat. Przyznam, że nie znam się na tym.

Czy macie jakieś przemyślenia w tej kwestii?

Nie tylko przemyślenia ale i pewne doświadczenia i obliczenia.

Robiliśmy ze znajomymi pomiary przez pierwszy sezon grzewczy dla piecy pewnej firmy z czołówki na literę "B" :D We trzech kupiliśmy piece jednej marki. Sami też robiliśmy większość instalacji. Tylko odpalanie piecy oraz odbiory odbywały się w obecności instalatorów tej firmy.

Ja mam raczej niewielki dom <>150m2 i piec nie-kondensacyjny.

Znajomy ma dom <>230m2 i wypasiony piec kondensacyjny.

Oba piece tej samej firmy. Nastawy temperatur w domu były takie same w tych samych godzinach. Warunki klimatyczne podobne - on mieszka 3 ulice dalej :wink:

Ja zużyłem mniej gazu niż on. Nie pamiętam w tej chwili różnicy, ale było to kilkadziesiąt złotych różnicy na rachunku za gaz/miesiąc.

Co prawda on miał dużo więcej do ogrzania. Więc ja przy jego powierzchni zużyłbym faktycznie więcej niż on.

Natomias inny znajomy w podobnym domu do mojego <>150m2 miał rachunki mniejsze ode mnie, ale raptem ok. 20-30zł miesięcznie :o

Natomiast instalacja i piec kosztowały go kilka tysięcy więcej.

Konkluzja jest taka, że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy w niewielkim domu nie jest to przypadkiem skórka za wyprawkę. Wydać 3-4 tysiące więcej żeby zaoszczędzić 150zł / sezon ??? :o To kiedy ta inwestycja się zwróci?

Jeśli porównujemy dom 100m2 i 450m2 to pewnie kondensat zwraca się znacznie szybciej, natomiast jak poruszamy się w granicach powierzch domu 130m2 (+/- 20m2) inwestycja w piec kondensacyjny i instalację niskotemperaturową nie zwraca się w racjonalnym terminie.

Do Rav

to niby doswiadzcenie i tak niewiele mowi bo:

- czy macie domy w tej samej technoligii ( sciany1 W lub 2W)

- Czy macie wszedzuie ocieplonie takiej samej grubosci? sciany dachy, fundamenty ??

- czy macie tyle samo czlonkow rodziny ?

- jakie sa projekty waszych domow w malych domkach pewnie przeszklenie ejst mniejsze stad tez sa cieplejsze w wiekszych jest wiecej tarasow i wiecej okien.

Tak naprawde trzeba by miec trzy identyczne budynki obok siebie z trzema roznymi piecami i to daloby odpowiedz co sie oplaca a co nie

Takie doswidaczenie mzona by zrobic n w szeregowcach i sam jestem ciekaw co by wyszlo.

Sam posiadam kondensata i wprawdzie nie wiem czy to zaleta wlasnie tego pieca czy tez dobrze dobranego projektu albo dobrze ocieplonego budynku w kazdym badz razie na dzien dzisiejszy jestem na tyle zadowolony z rachunkow za gaz ze nie chce mi sie juz palic w kominku dla oszczednosci :lol:

Mam kominek ale pale w nim dla przyjemnosci :wink:

Do: Grzes z Krakowa

Domy mamy podobnie ocieplone.

Ale nie o to chodzi.

Piszesz, że masz kondensacyjny i małe rachunki za gaz.

Podobnie mogę napisać ja. Ja nie mam kondensata. I co? Też rachunki mam - jak dla mnie śmieszne. W domu ustawione 21 w dzien - 20 w nocy. Caly rok. Koszty ogrzewania bardzo małe. Teraz zaczyna się trzeci sezon zimowy.

Dlatego właśnie napisałem - trzeba przemyśleć sobie czy w niewielkim domu ok. 150m2 zastosowanie kondensata i instalacji niskotemperaturowej jest ekonomicznie uzasadnione?

Pamiętaj, że teraz piece nawet nie-kondensacyjne to już nie te piece które były 15 lat temu i zużywały gazu za 1000 zł / miesiąc. Technologia wszędzie idzie do przodu. To samo z ociepleniem budynków i zapotrzebowaniem na ciepło.

Skąd wiesz, czy jakbyś nie zastosował u siebie kondensata tylko zwykły z zamkniętą komorą to też nie miałbyś niskich rachunków za gaz? Może +30zł, może +50zł / miesięcznie?

Czy jest to warte wyższej inwestycji na początku o kilka tysięcy? Każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć...

Nooo, faktycznie, jakoś tak nieszczególnie to napisałam :oops:

Ale niech mnie ktoś oświeci, jaka jest różnica w instalacji co i cwu przy kotłach z zamkniętą komorą i kondensacyjnych? Rozumiem inny dobór grzejników, ale reszta ?

Acha, u mnie nie ma komina jako takiego, więc jego kosztu nie brałam pod uwagę.

skoro już mam możliwość ze skorzystania, jak widze na forum, z rady fachowców to chciałem zapytać jaki waszym zdaniem kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny powinienem wybrać BERETTA - Kompakt Green25, VIESSMANN - Vitodens 200 czy może coś podobnego z VAILLANTA? Hydraulik poleca mi Berette ale nie wiem czy to dobra firma bo jakoś do tych włoskich urządzeń nie mam przekonania.

Pozdrawiam

Rav a jakie masz ogrzewanie podłoga czy grzejniki. I jak mozęsz napisz ile to są małe rachunki tak ok. bo mam na działce wszelkie media i też chce założyć piec CO z zamkniętą komorą spalania ale nie kondensacyjny.

Mam grzejniki głównie oraz ok. 20m2 podłogówki - tylko w łazienkach i kawałek w kuchni i korytarzyku tam gdzie płytki.

Dla mnie sezon grzewczy to 6 miesięcy (od 1 października do 31 marca).

Ponieważ w tych miesiącach generalnie bez CO byłoby zimno w domu.

Małe rachunki do dla mnie poniżej 1500 zł za cały sezon grzewczy wydatków na CO.

Ale niech mnie ktoś oświeci, jaka jest różnica w instalacji co i cwu przy kotłach z zamkniętą komorą i kondensacyjnych? Rozumiem inny dobór grzejników, ale reszta ?

Długo by pisać...

Generalnie aby piec kondensacyjny wykorzystywał w pełni swoje właściwości instalacja musi być nieco inna. To znaczy, że aby odpowiednie zjawiska występowały między innymi nie możemy podgrzewać wody w instalacji do zbyt wysokich temperatur. To z kolei powoduje konieczność przewymiarowania promienników ciepła (na przykład grzejników), podłogówki na większych powierzchniach i gęściej itd itp.

Generalnie aby zastosowanie pieca kondensacyjnego miało sens, instalacja musi być odpowiednio zbudowana. Z pewnością będzie ona droższa niż na przykład zwykła instalacja grzejnikowa dla pieca nie-kondensacyjnego.

To tak w dużym uproszczeniu.

A tak swoją drogą z tego co piszą jest to oszczędnośc ok.10-15% w porównaniu do pieca zwykłego z zamknięta komorą spalania. Biorąc pod uwagę rachunki za 6 m-cy na pozimie 2000 zł to jest jakieś 200-300 zł rocznie a ile lat musi taki piec się zwracać można łatwo policzyć wydaje mi sie to bez sensu aby wydawać kase na taki piec.

A swoją drogą RAV masz zbiornik na wodę oddzielnie czy razem z kotłem bo widziałem, że Vail,,,,, robi takie fajne combo co wygladaja jak lodówka stojąca.

Nooo, faktycznie, jakoś tak nieszczególnie to napisałam :oops:

Acha, u mnie nie ma komina jako takiego, więc jego kosztu nie brałam pod uwagę.

Nie musi być żadnych różnic w c.o. i c.w.u. Dobór grzejników też nie musi być na poziomie ekstremalnie niskim - 70/55 jest jak najbardziej prawidłowe.

Dziękuję za liczne wypowiedzi. Coraz bardziej przekonuję się do kotła z zamkniętą komorą spalania, ale bez kondensacji. No, ale zobaczymy...

Powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej doprowadzić powietrze i wydalić spaliny w przypadku obu analizowanych wersji. Czy trzeba stosować drogie systemy kominowe, czy są jakieś bardziej ekonomiczne rozwiązania? Dom będę miał parterowy z poddaszem nieużytkowym.