rael_ww 13.09.2007 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 Byłem zdecydowany na kocioł kondensacyjny. Ostatnio mój znajomy stwierdizł, że lepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania bez kondensacji. Jest sporo tańszy, a wyższa sprawność kondensacyjnego rzeczywiście jest, ale przy małym domu nie ma to większego znaczenia. Poza tym ta wyższa sprawność pojawia się tylko w okreslonych uwarunkowaniach. No i teraz mam dylemat. Przyznam, że nie znam się na tym. Czy macie jakieś przemyślenia w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elami1971 13.09.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 To samo powiedział mój instalator, szczególnie że nie mam podłogówki i do około 140m. Ponadto turbo jest prostszy, trwalszy i b. niezawodny. Gość serwisuje Vaillanta i twierdzi, że prktycznie do turbo wystarczy zajrzeć co 2,3 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 14.09.2007 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Mam zgoła odmienne zdanie.W małym domu (pojęcie względne ;-)np. do 200m^2 zdecydowanie mniej paliwa zużyje kondensacyjny. Kocioł z zamkniętą komorą można ustawić od 10 do 24kW (De Dietrich City), kondensacyjny moduluje do 4 do 20 kW (PARADIGMA Modula II). Zapotrzebowanie takiego domu przy -20 to średnio 10kW, więc liczba włączeń i wyłączeń 'turbo" będzie zdecydowanie większa (tym samym zużycie gazu i kotła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.09.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 moze i tak jest, ale czy to kompensuje (w akceptowalnym czasie) spora roznice w cenie samego kotla oraz instalacji ? .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 14.09.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 moze i tak jest, ale czy to kompensuje (w akceptowalnym czasie) spora roznice w cenie samego kotla oraz instalacji ? .... Instalację musisz mieć bez względu na rodzaj kotła, więc chodzi tylko o jego cenę. RAPczyn ma rację - każde włączenie/wyłączenie to większe zużycie. Jeśli w dodatku kocioł nie jest jedynym żródłem ciepła - jest np. kominek z DGP lub płaszczem wodnym, kondensat chyba nie ma sensu. Za długo zwracałaby sie różnica w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.09.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Byłem zdecydowany na kocioł kondensacyjny. Ostatnio mój znajomy stwierdizł, że lepiej kupić kocioł z zamkniętą komorą spalania bez kondensacji. Jest sporo tańszy, a wyższa sprawność kondensacyjnego rzeczywiście jest, ale przy małym domu nie ma to większego znaczenia. Poza tym ta wyższa sprawność pojawia się tylko w okreslonych uwarunkowaniach. No i teraz mam dylemat. Przyznam, że nie znam się na tym. Czy macie jakieś przemyślenia w tej kwestii? Nie tylko przemyślenia ale i pewne doświadczenia i obliczenia. Robiliśmy ze znajomymi pomiary przez pierwszy sezon grzewczy dla piecy pewnej firmy z czołówki na literę "B" We trzech kupiliśmy piece jednej marki. Sami też robiliśmy większość instalacji. Tylko odpalanie piecy oraz odbiory odbywały się w obecności instalatorów tej firmy. Ja mam raczej niewielki dom <>150m2 i piec nie-kondensacyjny. Znajomy ma dom <>230m2 i wypasiony piec kondensacyjny. Oba piece tej samej firmy. Nastawy temperatur w domu były takie same w tych samych godzinach. Warunki klimatyczne podobne - on mieszka 3 ulice dalej Ja zużyłem mniej gazu niż on. Nie pamiętam w tej chwili różnicy, ale było to kilkadziesiąt złotych różnicy na rachunku za gaz/miesiąc. Co prawda on miał dużo więcej do ogrzania. Więc ja przy jego powierzchni zużyłbym faktycznie więcej niż on. Natomias inny znajomy w podobnym domu do mojego <>150m2 miał rachunki mniejsze ode mnie, ale raptem ok. 20-30zł miesięcznie Natomiast instalacja i piec kosztowały go kilka tysięcy więcej. Konkluzja jest taka, że trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie czy w niewielkim domu nie jest to przypadkiem skórka za wyprawkę. Wydać 3-4 tysiące więcej żeby zaoszczędzić 150zł / sezon ??? To kiedy ta inwestycja się zwróci? Jeśli porównujemy dom 100m2 i 450m2 to pewnie kondensat zwraca się znacznie szybciej, natomiast jak poruszamy się w granicach powierzch domu 130m2 (+/- 20m2) inwestycja w piec kondensacyjny i instalację niskotemperaturową nie zwraca się w racjonalnym terminie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzes z Krakowa 14.09.2007 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Do Rav to niby doswiadzcenie i tak niewiele mowi bo: - czy macie domy w tej samej technoligii ( sciany1 W lub 2W) - Czy macie wszedzuie ocieplonie takiej samej grubosci? sciany dachy, fundamenty ?? - czy macie tyle samo czlonkow rodziny ? - jakie sa projekty waszych domow w malych domkach pewnie przeszklenie ejst mniejsze stad tez sa cieplejsze w wiekszych jest wiecej tarasow i wiecej okien. Tak naprawde trzeba by miec trzy identyczne budynki obok siebie z trzema roznymi piecami i to daloby odpowiedz co sie oplaca a co nie Takie doswidaczenie mzona by zrobic n w szeregowcach i sam jestem ciekaw co by wyszlo. Sam posiadam kondensata i wprawdzie nie wiem czy to zaleta wlasnie tego pieca czy tez dobrze dobranego projektu albo dobrze ocieplonego budynku w kazdym badz razie na dzien dzisiejszy jestem na tyle zadowolony z rachunkow za gaz ze nie chce mi sie juz palic w kominku dla oszczednosci Mam kominek ale pale w nim dla przyjemnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.09.2007 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Do: Grzes z KrakowaDomy mamy podobnie ocieplone.Ale nie o to chodzi.Piszesz, że masz kondensacyjny i małe rachunki za gaz.Podobnie mogę napisać ja. Ja nie mam kondensata. I co? Też rachunki mam - jak dla mnie śmieszne. W domu ustawione 21 w dzien - 20 w nocy. Caly rok. Koszty ogrzewania bardzo małe. Teraz zaczyna się trzeci sezon zimowy.Dlatego właśnie napisałem - trzeba przemyśleć sobie czy w niewielkim domu ok. 150m2 zastosowanie kondensata i instalacji niskotemperaturowej jest ekonomicznie uzasadnione?Pamiętaj, że teraz piece nawet nie-kondensacyjne to już nie te piece które były 15 lat temu i zużywały gazu za 1000 zł / miesiąc. Technologia wszędzie idzie do przodu. To samo z ociepleniem budynków i zapotrzebowaniem na ciepło.Skąd wiesz, czy jakbyś nie zastosował u siebie kondensata tylko zwykły z zamkniętą komorą to też nie miałbyś niskich rachunków za gaz? Może +30zł, może +50zł / miesięcznie?Czy jest to warte wyższej inwestycji na początku o kilka tysięcy? Każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 14.09.2007 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 [quote name="akacja Instalację musisz mieć bez względu na rodzaj kotła, więc chodzi tylko o jego cenę. [/quote] chyba jednak sa male roznice w instalacji. chodzi mi o komin oraz parametry grzejnikow. forumowi fachowcy pewnie zaraz sie okresla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.09.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Instalację musisz mieć bez względu na rodzaj kotła, więc chodzi tylko o jego cenę. To jest oczywiście absolutnie nieprawda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.09.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Rav a jakie masz ogrzewanie podłoga czy grzejniki. I jak mozęsz napisz ile to są małe rachunki tak ok. bo mam na działce wszelkie media i też chce założyć piec CO z zamkniętą komorą spalania ale nie kondensacyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 14.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Nooo, faktycznie, jakoś tak nieszczególnie to napisałam Ale niech mnie ktoś oświeci, jaka jest różnica w instalacji co i cwu przy kotłach z zamkniętą komorą i kondensacyjnych? Rozumiem inny dobór grzejników, ale reszta ? Acha, u mnie nie ma komina jako takiego, więc jego kosztu nie brałam pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinuk 14.09.2007 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 skoro już mam możliwość ze skorzystania, jak widze na forum, z rady fachowców to chciałem zapytać jaki waszym zdaniem kocioł jednofunkcyjny kondensacyjny powinienem wybrać BERETTA - Kompakt Green25, VIESSMANN - Vitodens 200 czy może coś podobnego z VAILLANTA? Hydraulik poleca mi Berette ale nie wiem czy to dobra firma bo jakoś do tych włoskich urządzeń nie mam przekonania.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.09.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Rav a jakie masz ogrzewanie podłoga czy grzejniki. I jak mozęsz napisz ile to są małe rachunki tak ok. bo mam na działce wszelkie media i też chce założyć piec CO z zamkniętą komorą spalania ale nie kondensacyjny. Mam grzejniki głównie oraz ok. 20m2 podłogówki - tylko w łazienkach i kawałek w kuchni i korytarzyku tam gdzie płytki. Dla mnie sezon grzewczy to 6 miesięcy (od 1 października do 31 marca). Ponieważ w tych miesiącach generalnie bez CO byłoby zimno w domu. Małe rachunki do dla mnie poniżej 1500 zł za cały sezon grzewczy wydatków na CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 14.09.2007 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 No to widzę RAV ze mamy podobny tok myślenia też tak chcę zrobić a 1500 zł to jasne żę śmieszna kasa. Zobaczymy co w efekcie końcowym wymyślę bo z ogrzewaniem to tak jak z kupnem auta co chwilę genialny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 14.09.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Ale niech mnie ktoś oświeci, jaka jest różnica w instalacji co i cwu przy kotłach z zamkniętą komorą i kondensacyjnych? Rozumiem inny dobór grzejników, ale reszta ? Długo by pisać... Generalnie aby piec kondensacyjny wykorzystywał w pełni swoje właściwości instalacja musi być nieco inna. To znaczy, że aby odpowiednie zjawiska występowały między innymi nie możemy podgrzewać wody w instalacji do zbyt wysokich temperatur. To z kolei powoduje konieczność przewymiarowania promienników ciepła (na przykład grzejników), podłogówki na większych powierzchniach i gęściej itd itp. Generalnie aby zastosowanie pieca kondensacyjnego miało sens, instalacja musi być odpowiednio zbudowana. Z pewnością będzie ona droższa niż na przykład zwykła instalacja grzejnikowa dla pieca nie-kondensacyjnego. To tak w dużym uproszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.09.2007 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 A tak swoją drogą z tego co piszą jest to oszczędnośc ok.10-15% w porównaniu do pieca zwykłego z zamknięta komorą spalania. Biorąc pod uwagę rachunki za 6 m-cy na pozimie 2000 zł to jest jakieś 200-300 zł rocznie a ile lat musi taki piec się zwracać można łatwo policzyć wydaje mi sie to bez sensu aby wydawać kase na taki piec. A swoją drogą RAV masz zbiornik na wodę oddzielnie czy razem z kotłem bo widziałem, że Vail,,,,, robi takie fajne combo co wygladaja jak lodówka stojąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RAPczyn 15.09.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Nooo, faktycznie, jakoś tak nieszczególnie to napisałam Ale niech mnie ktoś oświeci, jaka jest różnica w instalacji co i cwu przy kotłach z zamkniętą komorą i kondensacyjnych? Rozumiem inny dobór grzejników, ale reszta ? Acha, u mnie nie ma komina jako takiego, więc jego kosztu nie brałam pod uwagę. Nie musi być żadnych różnic w c.o. i c.w.u. Dobór grzejników też nie musi być na poziomie ekstremalnie niskim - 70/55 jest jak najbardziej prawidłowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 15.09.2007 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 szkoda kasy na kondensata to co oszczędzisz na kondensacie wydasz na dot. sterowanie , przeglądy, i itp bzdury acha, słowa poparte opinia użytkownika kondensata Junkers Modul 30 KW z pełną automatyką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 15.09.2007 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Dziękuję za liczne wypowiedzi. Coraz bardziej przekonuję się do kotła z zamkniętą komorą spalania, ale bez kondensacji. No, ale zobaczymy... Powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej doprowadzić powietrze i wydalić spaliny w przypadku obu analizowanych wersji. Czy trzeba stosować drogie systemy kominowe, czy są jakieś bardziej ekonomiczne rozwiązania? Dom będę miał parterowy z poddaszem nieużytkowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts