MARTiiii 15.09.2007 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Jesli blisko domu nie ma jakiegos sasiada to spaliny mozesz wyprowadzic przez sciane budynku (tu raczej chodzi o dobre stosunki z sasiadem niz prawo , tak samo dostarczasz powietrze. Komin zbedny, duze oszczednosci. Rura w rurze tu idzie... Mozesz tez spaliny puscic na dach zwykla rura bez komina, ograniczona dlugosc takiego roziwzania, a powietrze osobna rura przez sciane. Tez dosc tanio... No i najdrozej budujesz komin... do wyprowadzenia spalin. Powietrze bedzie zaciagal sobie tez z szachtu albo mozna wyprowadzic rure przez sciane dla powietrza. Komin robisz z cegly lub gotowych pustakow kermazytowych czy tam ceramicznych, w to wstawiasz rure kwasowke. Mozesz tez kupic caly system dla kotlow gazowych... niekonieczne bedzie drozej od mutrowanego tradycjnie ale za to mniej mijsca zajmuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 15.09.2007 14:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Czy to oznacze, że nie ma żadnych różnic jeżeli chodzi o doprowadzenie powietrza i odprowadzenie spalin w przypadku kondensacyjnego i z zamkniętą komorą spalania? I jakie są ograniczenia w długości tych przewodów?Czy mogą przebiegać przez zimne nieużytkowe poddasze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 15.09.2007 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Nie chcę zaczynać nowego wątku a mam tylko jedno pytanie czy starczy wnęka 70cm szeroka aby umieścić tam piec na gaz z zamkniętą komorą spalania, dom mały 100m2 i 30m2 podłogówka więc chyba może być jakiś mały piecyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 15.09.2007 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 To, że idzie przez poddasze nie przeszkadza jest generalnie zasada, że jak komin idzie przez ciepłe pomieszczenia to lepiej bo wolniej się chłodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 15.09.2007 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Co do długości to zależy od producentów kotłow, różne są. Musisz popytać u sprzedawców. Komin daje mozliwosc odprowadzenia spalin na wieksza wysokosc. Inne rozwiazania sa ograniczone chyba do 4-5m, nie pamietam. Nie ma różnicy skąd mu doprowadzisz powietrze. Wolny wybór przy kotłach turbo. Mimo że piec Trubo to pomiesczenie musi mieć min kubature 6m kw. jak dobrze pamietam, niestety takie prawo. Przy otwartej musi byc 8. Nic nie stoi na przeszkodzie by zasłonić go jakoś. Nie wazne gdzie postawisz pomieszczenie musi min.6m kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 15.09.2007 20:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Jesteś pewien z tymi metrami kwadratowymi. Może chodzi o sześcienne, bo w projekcie mam kocioł w pomieszczeniu o pow. 3,59mkw... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 15.09.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 eee kurcze chyba jednak m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 15.09.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Do: Grzes z Krakowa Czy jest to warte wyższej inwestycji na początku o kilka tysięcy? Każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć... nie przesadzajmy z tymi kilkoma tysiacami. Kocioł turbo dietricha kosztuje na allegro ok. 2500pln, kondencat mcr mozna kupic za 3900. Daje to 1400pln roznicy a zakladajac jak piszecie rachunki o 50pln mniejsze miesiecznie zwroci sie to przez 3 lata. Do teg jesli zamiast komina bedzie przewod pow-spalinowy w scianie to zaoszczedzi sie sporo na koszcie komina wiec moze jednak warto...choc na pewno jest tu troche analogii do kupowania telewizorow LCD Full HD kiedy sygnał ciagle nadawany jest w starej technologii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 15.09.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Do: Grzes z Krakowa Czy jest to warte wyższej inwestycji na początku o kilka tysięcy? Każdy sam musi sobie na to odpowiedzieć... nie przesadzajmy z tymi kilkoma tysiacami. Kocioł turbo dietricha kosztuje na allegro ok. 2500pln, kondencat mcr mozna kupic za 3900. Daje to 1400pln roznicy a zakladajac jak piszecie rachunki o 50pln mniejsze miesiecznie zwroci sie to przez 3 lata. Do teg jesli zamiast komina bedzie przewod pow-spalinowy w scianie to zaoszczedzi sie sporo na koszcie komina wiec moze jednak warto...choc na pewno jest tu troche analogii do kupowania telewizorow LCD Full HD kiedy sygnał ciagle nadawany jest w starej technologii Po pierwsze kocioł z zamkniętą komorą (tzw turbo) także można wyprowadzić przez ścianę, więc co zaoszczędzisz na koszcie komina w stosunku do kondensata bo nie do końca zrozumiałem ten argument? Po drugie nie chce mi się pisać po raz kolejny, że nie jest to tylko różnica w cenie pieca ale także w samej instalacji i dodatkowych elementach instalacji. Jak zastosujesz piec kondensacyjny do zwykłej instalacji wysokotemperaturowej, to będzie ci się zwracał jeszcze dłużej (albo wcale) ponieważ nie będzie wykorzystywał zjawiska kondensacji... Myślisz, że dlaczego kondensat grzejąc CWU nie kondensuje? Po trzecie wiele osób z doświadczenia twierdzi, że w niewielkim domu instalacja z piecem kondensacyjnym nie zwraca się w racjonalnym terminie. Proszę zrozumieć. Ja nie piszę, że kotły kondensacyjne są do bani! Czy też nie ma sensu ich kupować! Ja piszę, że każdy indywidualnie, konsultując się z fachowcami, rzetelnymi fachowcami, powinien spróbować sobie aproksymować zwrot z inwestycji przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego biorąc pod uwagę wiele zmiennych łącznie z kubaturą budynku, jego zapotrzebowaniem na ciepło, różnicą w kosztach obu instalacji itd itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garbus2 15.09.2007 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Skąd tyle agresji w wypowiedzi:)?? ja tu tylko poczatkujacy jestem... Po pierwsze kocioł z zamkniętą komorą (tzw turbo) także można wyprowadzić przez ścianę, więc co zaoszczędzisz na koszcie komina w stosunku do kondensata bo nie do końca zrozumiałem ten argument? mea culpa - nie wiedzialem, sadzilem ze temp spalin skresla to rozwiazanie - gdzies zdaje sie o tym pisali na forum ale pewnie jest jak piszesz wiec tu oszczednosc odpada Po drugie nie chce mi się pisać po raz kolejny, że nie jest to tylko różnica w cenie pieca ale także w samej instalacji i dodatkowych elementach instalacji. Jak zastosujesz piec kondensacyjny do zwykłej instalacji wysokotemperaturowej, to będzie ci się zwracał jeszcze dłużej (albo wcale) ponieważ nie będzie wykorzystywał zjawiska kondensacji... Myślisz, że dlaczego kondensat grzejąc CWU nie kondensuje? zakładałem ze instalacja jest robiona od zera - jesli sie chce tak czy inaczej zrobic podłogówkę na sporej czesci domu to juz jakis sens daje. Co wiecej moze za jakis czas przejsc na pompe ciepla - kiedy juz stana se dostepniejsze i doskonalsze i tansze - o tym tez myslalem kiedy decydowalem sie na mozliwie duza ilosc podlogowki. Na upartego przy kotle jednofunkcyjnym z zasobnikiem mozna i wykrzesac troche kondensacji - w koncu chodzi o to by tem wody powracajacej byla mozliwie niska Po trzecie wiele osób z doświadczenia twierdzi, że w niewielkim domu instalacja z piecem kondensacyjnym nie zwraca się w racjonalnym terminie. Proszę zrozumieć. Ja nie piszę, że kotły kondensacyjne są do bani! Czy też nie ma sensu ich kupować! Ja piszę, że każdy indywidualnie, konsultując się z fachowcami, rzetelnymi fachowcami, powinien spróbować sobie aproksymować zwrot z inwestycji przy zastosowaniu kotła kondensacyjnego biorąc pod uwagę wiele zmiennych łącznie z kubaturą budynku, jego zapotrzebowaniem na ciepło, różnicą w kosztach obu instalacji itd itp. zgadzam się - ja z kolei napisałem tylko że roznica miedzy turbo a kondensacyjnym nie wynosi "kilka tysiecy" a 1400 - dlaczego wiec ten wywód zakladajac oczywiscie ze nie robimy instalacji wysokotemperaturowej. Poza tym tak jak pisałem - fajnie miec LCDka nawet dla spokoju własnego sumienia - ehh ten marketing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anaor 16.09.2007 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ponawiam pytanie i proszę o odpowiedz bo słyszałam że wymagane jest zostawić z obu stron kotła po 30 cm więc jeśli piec będzie miał np 50 to wnęka powinna mieć 110? Czy to prawda czy 70cm wnęki starczy? Proszę o odpowiedz bo jeśli nie starczy będę musiała przesuwać ściankę. Nie chcę zaczynać nowego wątku a mam tylko jedno pytanie czy starczy wnęka 70cm szeroka aby umieścić tam piec na gaz z zamkniętą komorą spalania, dom mały 100m2 i 30m2 podłogówka więc chyba może być jakiś mały piecyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 16.09.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Po pierwsze jeżeli serwisant kotłów mówi, że kondensat trzeba serwisować co roku a turbiaka raz na 2,3 lata to jest co najmniej mało rozgarnięty . Każde urządzenie tego typu wymaga co rocznego przeglądu dla tego że jest to urządzenie gazowe a poza tym żeby mieć gwarancję producent wymaga takiego przeglądu. Co do wypowiedzi Rav odnośnie innej instalacji w przypadku kondensata to nie masz racji można instalację dobrać na parametry np 70/55 dla kondensa i będzie bardzo dobrze pracował i kondensował. poza tym kocioł kondensacyjny zachowuje wysoką sprawność nawet pracując na mocy minimalnej więc jak najbardziej pasuje do małych domów. Są urządzenia na rynku których moc zaczyna się już od 4kW. A co do różnicy w cenie o to przykład z cennika firmy "V" Kocioł turboTEC 202-5 z zasobnikiem 120l i regulatorem pogodowym - 9833zł Kocioł ecoTec 186/3-5 z takim samym zasobnikiem i regulatorem - 11577,80zł Różnica 1744 zł a nie tak jak pisaliście wcześniej 3000-4000 zł. Różnica będzie tym mniejsza im lepszą cenę wynegocjujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 16.09.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Po pierwsze jeżeli serwisant kotłów mówi, że kondensat trzeba serwisować co roku a turbiaka raz na 2,3 lata to jest co najmniej mało rozgarnięty . Każde urządzenie tego typu wymaga co rocznego przeglądu dla tego że jest to urządzenie gazowe a poza tym żeby mieć gwarancję producent wymaga takiego przeglądu. Co do wypowiedzi Rav odnośnie innej instalacji w przypadku kondensata to nie masz racji można instalację dobrać na parametry np 70/55 dla kondensa i będzie bardzo dobrze pracował i kondensował. poza tym kocioł kondensacyjny zachowuje wysoką sprawność nawet pracując na mocy minimalnej więc jak najbardziej pasuje do małych domów. Są urządzenia na rynku których moc zaczyna się już od 4kW. A co do różnicy w cenie o to przykład z cennika firmy "V" Kocioł turboTEC 202-5 z zasobnikiem 120l i regulatorem pogodowym - 9833zł Kocioł ecoTec 186/3-5 z takim samym zasobnikiem i regulatorem - 11577,80zł Różnica 1744 zł a nie tak jak pisaliście wcześniej 3000-4000 zł. Różnica będzie tym mniejsza im lepszą cenę wynegocjujecie. Czy ty turcin nie sprzedajesz przypadkiem kotłów? I w dodatku masz większą marżę na kondensacyjnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 16.09.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Nie sprzedaję kotłów ale jestem z branży, pracuję jako doradca techniczno handlowy u producenta systemów grzewczych czyli rurki i złączki i inne. Kotłów nie mamy. Również zajmuję się projektowaniem instalacji c.o. więc można powiedzieć że jestem w temacie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 16.09.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Skąd tyle agresji w wypowiedzi:)?? ja tu tylko poczatkujacy jestem... Daj spokój. Jaka agresja? Odpisałem po prostu stanowczo, ponieważ napisałeś taki argument bez żadnych wątpliwości i już myślałem, że jak wiele osób na forum będziesz go próbował bronić mimo, że nie masz racji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rav 16.09.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Nie sprzedaję kotłów ale jestem z branży, pracuję jako doradca techniczno handlowy u producenta systemów grzewczych czyli rurki i złączki i inne. Kotłów nie mamy. Również zajmuję się projektowaniem instalacji c.o. więc można powiedzieć że jestem w temacie. pozdrawiam Rozumiem. Również serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
petr_151 16.09.2007 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Mam pytanie odnosnie piecow kondensacyjnych : jaka ilosc kondensatu jest wydzielana na dobe i czy mozna go odprowadzac do szamba osobna rura ponizej granicy przemarzania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mags 16.09.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Anaor wystarczy. Nie musisz mieć luzu z boków. Piec musi być tak zawieszony lub ustawiony, by bez problemu dostać się do jego środka, a przeważnie w takich piecach ściąga się pokrywę umiejscowioną na froncie obudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turcin 16.09.2007 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Mam pytanie odnosnie piecow kondensacyjnych : jaka ilosc kondensatu jest wydzielana na dobe i czy mozna go odprowadzac do szamba osobna rura ponizej granicy przemarzania ? Ze spalenia 1m3 gazu ziemnego możemy uzyskać nawet do 1,5l kondesatu a przy kotłach małej mocy można odprowadzić do szamba (chyba że coś się zmieniło). Małe tzn dla domów jednorodzinnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rael_ww 16.09.2007 09:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Nie chcę zaczynać nowego wątku a mam tylko jedno pytanie czy starczy wnęka 70cm szeroka aby umieścić tam piec na gaz z zamkniętą komorą spalania, dom mały 100m2 i 30m2 podłogówka więc chyba może być jakiś mały piecyk? Ja będę miał podobny dom i nie zamierzam przeznaczać więcej miejsca na piecyk. Jestem pewien, że dobierzemy model, któremu wystarczy wnęka ok.70cm. W jaki sposób planujesz podgrzewać wodę? Będzie zasobnik osbno, czy wbudowany? Czy jeszcze innaczej planujesz zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts