Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w kuchni: szafki poziome czy pionowe????

d5620s

Recommended Posts

szafki poziome czy pionowe???? chodzi o wiszące oczywiście:)

chcemy wysoka zabudowę kuchni-tzn do 225 m. Bije się z myślami w sprawie szafek. Wolałabym zrobić dwie poziome: jedna nad drugą.... ale wszyscy mi wmawiaja ze to niewygodne.... a jak będzie wysoka szafka na 1m to i tak potrzebuję krzesła zeby tam zajrzeć na najwyższe półki. Przy szafce poziomej po prostu wejdę przed otwarciem i tyle:( Kto mi doradzi?

Potrzebuję wysokiej zabudowy ze względu na niezbyt duży aneks:(

Też się nad tym zastanawiałam i powiem Ci nie słuchaj, kiedy ktoś Ci mówi weź to czy tamto, bo to wygląda lepiej a tamto jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ja posłuchałam wielu rad w stylu powieś linki nad wanną, bo wygodnie a teraz jestem zła, ponieważ mi się to nie podoba. Słyszałam wiele opinii na temat tego, że np. szafki otwierane do góry są nie wygodne- moim zdaniem to bzdura, jak są dobre zawiasy to są łatwe w użytkowaniu. Przemyśl więc i zrób po swojemu. Moim zdaniem poziome będą wyglądały lepiej, ponieważ optycznie obniżą pomieszczenie i nie będzie się ta kuchnia wydawała taka wysoka. No ale jak pisałam - zrób jak Ci się podoba byś nie denerwowała się, że jest brzydko. Pozdrawiam

Szafka pozioma /tzw. pawlaczowa/ to nie wymysl estetow tylko pomysl ergonomii a wiec glownie wygoda.

Szafka taka /przy tradycyjnej glebokosci 30-35cm/ nie powinna byc wyzsza niz 35 cm i nie wisiec nizej niz 60cm nad blatem i miec odpowiednie zawiasy np pneumatyczne.

Reszta to juz tylko estetyka.

Mnie też bardziej podobają się poziome.

Jeżeli nie chcesz dzielić szafki w poziomie, a tylko fronty, możesz zastosować coś takiego:

http://www.blum.com/img/img_row/2img/kla/2images_kla0007.jpg

Masz tu zresztą różne rozwiązania:

http://www.blum.com/pl/pl/01/10/index.php

I nie musi to być blum...

Ja chyba jednak postawię na pionowe -takie mam obecnie i dobrze się sprawdzają. Myślę że poziome to taka chwilowa moda, która pewnie w końcu minie- a pionowe też mogą atrakcyjnie wyglądać w nowoczesnej aranżacji- ja planuję u siebie capital z BRW (oni też zaopatrują meble w systemy Blum):

http://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/c34.jpg

http://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/c35.jpg

Ewentualnie na mikrofalówkę zrobię jedną szafkę poziomą -albo półkę.

kachna -w tej wersji wyglądaja super poziome. Ale my robimy białe na wysoki połysk-takie laboratoryjne:) w dodatku mamy 3m wysokości i zabudowa będzie do 233cm-niższa mi sie nie podoba w relacji do sciany tak wysokiej. I niestety szafki poziome daja wrażenie lekkości przy tej wysokosci zabodowy-a pionowe już przytłaczałyby. Poza tym mam system szuflad 90cm i nad tym dobrze wyglądaja tylko szafki poziome....Więc chyba przesądzone. Ale w tygodniu umawiam sie z wykonawcą , moze cos doradzi..

1. Musieliśmy długo szukać uchwytów, które byłyby wygodne.

2. Mąż dokupił system otwierający PEKA

http://www.peka.pl/admin/wyswig/pliki/esklep1//08_08.jpg_norm.jpg (strrrasznie drogi :evil: ) ale...

3. ..... okazało się, że musimy zrezygnować z półki w szafce, bo się nie zamyka albo....

4. .... znaleźć coś wstawianego do szafki w zamian.

5. No i kiedy otwarta jest dolna szafka - do górnej nie ma dostępu

6. Poza tym jestem niska i żadnej szafki nie otwieram do końca a te w drugim rzędzie (wyżej) są poza moim zasięgiem.

Więcej nie mogę narzekać, bo stary czyta moje posty :roll:

Najlepiej sama sprawdz. Jest tyle salonow kuchennych. Dobrze jest zobaczyc w kilku miejscach i samemu sobie pootwierac/pozamykac.

Ja tak zrobilam i szczerze mowiac nie znalazlam wygodnych szafek otwieranych do gory.

Ja w nowej, zamówionej już kuchni też nie mam żadnej "pawlaczowej' szafki, bo dla mnie to niewygodne, poza tym nie podoba mi się i podobnie jak meble w kolorze wenge jest teraz do przesady modne, więc pewnie szybko się przeje.

Pan z firmy meblowej, który robił mi pomiar, był mocno zdziwiony, że nie chcę żadnej takiej szafki i powiedział, że 99% zamawianych teraz kuchni to meble w wenge i właściwie wszystko na jedno kopyto.

Co do szafek poziomych, to jeśli ktoś się na nie decyduje, to musi zainwestować w dobre mechanizmy. U znajomych w takiej szafce są jakieś no-name i skutek taki, że szafka ciągle się zamyka, nie ma szans, aby ją otworzyć i np. po kolei wstawiac naczynia, bo drzwiczki szybko opadają, często robiąc to nagle.

pozdrawiam

Basia