d5620s 13.09.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2007 szafki poziome czy pionowe???? chodzi o wiszące oczywiście:)chcemy wysoka zabudowę kuchni-tzn do 225 m. Bije się z myślami w sprawie szafek. Wolałabym zrobić dwie poziome: jedna nad drugą.... ale wszyscy mi wmawiaja ze to niewygodne.... a jak będzie wysoka szafka na 1m to i tak potrzebuję krzesła zeby tam zajrzeć na najwyższe półki. Przy szafce poziomej po prostu wejdę przed otwarciem i tyle:( Kto mi doradzi?Potrzebuję wysokiej zabudowy ze względu na niezbyt duży aneks:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agauminska 14.09.2007 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Też się nad tym zastanawiałam i powiem Ci nie słuchaj, kiedy ktoś Ci mówi weź to czy tamto, bo to wygląda lepiej a tamto jest łatwiejsze w utrzymaniu. Ja posłuchałam wielu rad w stylu powieś linki nad wanną, bo wygodnie a teraz jestem zła, ponieważ mi się to nie podoba. Słyszałam wiele opinii na temat tego, że np. szafki otwierane do góry są nie wygodne- moim zdaniem to bzdura, jak są dobre zawiasy to są łatwe w użytkowaniu. Przemyśl więc i zrób po swojemu. Moim zdaniem poziome będą wyglądały lepiej, ponieważ optycznie obniżą pomieszczenie i nie będzie się ta kuchnia wydawała taka wysoka. No ale jak pisałam - zrób jak Ci się podoba byś nie denerwowała się, że jest brzydko. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
2112wojtek 14.09.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Szafka pozioma /tzw. pawlaczowa/ to nie wymysl estetow tylko pomysl ergonomii a wiec glownie wygoda.Szafka taka /przy tradycyjnej glebokosci 30-35cm/ nie powinna byc wyzsza niz 35 cm i nie wisiec nizej niz 60cm nad blatem i miec odpowiednie zawiasy np pneumatyczne.Reszta to juz tylko estetyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xdotka 14.09.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Mnie też bardziej podobają się poziome.Jeżeli nie chcesz dzielić szafki w poziomie, a tylko fronty, możesz zastosować coś takiego:http://www.blum.com/img/img_row/2img/kla/2images_kla0007.jpgMasz tu zresztą różne rozwiązania:http://www.blum.com/pl/pl/01/10/index.phpI nie musi to być blum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 14.09.2007 21:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2007 Fajne te blumsystemy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 15.09.2007 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ja właśnie taki system będę miała przy dwóch wiszących szafkach. Tzn. 2 szafki 40 cm po jednej stronie okapu i po drugiej stronie okapu tak samo. Tylko te zawiasy to koszt ok. 270 zł. za 1 szafkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 15.09.2007 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2007 Ja właśnie taki system będę miała przy dwóch wiszących szafkach. Tzn. 2 szafki 40 cm po jednej stronie okapu i po drugiej stronie okapu tak samo. Tylko te zawiasy to koszt ok. 270 zł. za 1 szafkę. to upiorne:) bo ja mam pozomych 8 zaplanowanych:) chyba wystarczy mi Blum w szufladach:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 16.09.2007 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Ja chyba jednak postawię na pionowe -takie mam obecnie i dobrze się sprawdzają. Myślę że poziome to taka chwilowa moda, która pewnie w końcu minie- a pionowe też mogą atrakcyjnie wyglądać w nowoczesnej aranżacji- ja planuję u siebie capital z BRW (oni też zaopatrują meble w systemy Blum):http://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/c34.jpghttp://www.meblenajtaniej.pl/kuchnie/c35.jpgEwentualnie na mikrofalówkę zrobię jedną szafkę poziomą -albo półkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d5620s 16.09.2007 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 kachna -w tej wersji wyglądaja super poziome. Ale my robimy białe na wysoki połysk-takie laboratoryjne:) w dodatku mamy 3m wysokości i zabudowa będzie do 233cm-niższa mi sie nie podoba w relacji do sciany tak wysokiej. I niestety szafki poziome daja wrażenie lekkości przy tej wysokosci zabodowy-a pionowe już przytłaczałyby. Poza tym mam system szuflad 90cm i nad tym dobrze wyglądaja tylko szafki poziome....Więc chyba przesądzone. Ale w tygodniu umawiam sie z wykonawcą , moze cos doradzi.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.09.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 U mnie tzw. "dizajnem" zajmuje się mąż. I takowe rozwiązanie mi zafundował. Jest to niewygodne i wiąże się z tym mnóstwo komplikacji. Odradzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mis Uszatek1719499023 16.09.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 Poziome można trzymać otwarte w trakcie przygotowywania obiadu. Mogą więc pomieścić wszystkie pierdółki, które lubią stać na blacie lub wisieć pod szafkami i pokrywać się lepkim kurzem.Pionowe trzeba otwierać i zamykać, waląc się w głowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izat 16.09.2007 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2007 U mnie tzw. "dizajnem" zajmuje się mąż. I takowe rozwiązanie mi zafundował. Jest to niewygodne i wiąże się z tym mnóstwo komplikacji. Odradzam. aniu, jakich komplikacji?? opisz proszę coś więcej sama zastanawiam się nad tymi pionowymi i poziomymi korytarzami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 17.09.2007 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 1. Musieliśmy długo szukać uchwytów, które byłyby wygodne. 2. Mąż dokupił system otwierający PEKA http://www.peka.pl/admin/wyswig/pliki/esklep1//08_08.jpg_norm.jpg (strrrasznie drogi ) ale... 3. ..... okazało się, że musimy zrezygnować z półki w szafce, bo się nie zamyka albo.... 4. .... znaleźć coś wstawianego do szafki w zamian. 5. No i kiedy otwarta jest dolna szafka - do górnej nie ma dostępu 6. Poza tym jestem niska i żadnej szafki nie otwieram do końca a te w drugim rzędzie (wyżej) są poza moim zasięgiem. Więcej nie mogę narzekać, bo stary czyta moje posty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bisia 17.09.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Też to odradzam niezbyt wysokim osobom, do których i ja się zaliczam. Mam takie szafki i męczą mnie okropnie. W nowej kuchni już tak nie będę miała.Aczkolwiek dla mojego sporo wyższego męza jest ok. I zgadzam się, że ładnie wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 17.09.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2007 Najlepiej sama sprawdz. Jest tyle salonow kuchennych. Dobrze jest zobaczyc w kilku miejscach i samemu sobie pootwierac/pozamykac.Ja tak zrobilam i szczerze mowiac nie znalazlam wygodnych szafek otwieranych do gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 18.09.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Najlepiej sama sprawdz. Jest tyle salonow kuchennych. Dobrze jest zobaczyc w kilku miejscach i samemu sobie pootwierac/pozamykac. Ja tak zrobilam i szczerze mowiac nie znalazlam wygodnych szafek otwieranych do gory. Ja też nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basiaw 18.09.2007 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 Najlepiej sama sprawdz. Jest tyle salonow kuchennych. Dobrze jest zobaczyc w kilku miejscach i samemu sobie pootwierac/pozamykac. Ja tak zrobilam i szczerze mowiac nie znalazlam wygodnych szafek otwieranych do gory. Ja w nowej, zamówionej już kuchni też nie mam żadnej "pawlaczowej' szafki, bo dla mnie to niewygodne, poza tym nie podoba mi się i podobnie jak meble w kolorze wenge jest teraz do przesady modne, więc pewnie szybko się przeje. Pan z firmy meblowej, który robił mi pomiar, był mocno zdziwiony, że nie chcę żadnej takiej szafki i powiedział, że 99% zamawianych teraz kuchni to meble w wenge i właściwie wszystko na jedno kopyto. Co do szafek poziomych, to jeśli ktoś się na nie decyduje, to musi zainwestować w dobre mechanizmy. U znajomych w takiej szafce są jakieś no-name i skutek taki, że szafka ciągle się zamyka, nie ma szans, aby ją otworzyć i np. po kolei wstawiac naczynia, bo drzwiczki szybko opadają, często robiąc to nagle. pozdrawiam Basia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malmuc 18.09.2007 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 za kilka dni będę mieć cosik takiego http://www.meble.pl/gfx/pl/produkty/3051_1458_okucie_rownlolegle_wysokiego_podnoszenia.jpgmoże będę mogła cosik powiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 18.09.2007 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A ja mam poziome "pawlaczowe" i jestem z nich super zadowolona. Kiedyś miałam pionowe i trzeba było uważać aby się w głowę drzwiczkami nie uderzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikita 18.09.2007 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2007 A i jeszcze mam poziome w rogu (dolne szafki w kształcie litery U, wiszące tylko na jednej ścianie) i z pionowych to sobie nie wyobrażam tam użytkowania. Dla mnie poziome są super do trudniej dostępnych miejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts