Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

w kuchni: szafki poziome czy pionowe????

d5620s

Recommended Posts

A ja mam poziome "pawlaczowe" i jestem z nich super zadowolona. Kiedyś miałam pionowe i trzeba było uważać aby się w głowę drzwiczkami nie uderzyć.

Dlatego tak ważna jest dobra jakość mechanizmu, który utrzymuje otwartą szafkę poziomą. Jesli komuś podoba się ten model szafek, zainwestuje w jakość, to będzie zadowolony, ale jeśli - pozornie - zaoszczędzi, to taki model otwierania to same nerwy, bo trzeba jedną ręką trzymać otwarte drzwiczki a drugą sięgać/wkładać/wyjmować.

pozdrawiam

Basia

Mimo wszystko chyba latwiej jest cos przesunac w bok niz podniesc do gory.

Mam na mysli oczywiscie sposob otwierania szafek.

zgadzam się!!!

Śliczne są takie szafeczki otwierane do góry, przede wszystkim są one inne niż te do których jesteśmy przyzwyczajeni, a miło mieć coś oryginalnego w domu.

poza tym niestety...ja mam 160 cm wzrostu i co, miałabym skakaćby zamknąć?! :):):)

poważnie zastanawiałabym się też nad momentem powrotu do domu po pracy i zastania otwartych wszystkich szafek bo dzieci coś chciały z "najwyższej" półeczki ale zamknąć to już nie było komu...

Czy są mechanizmy zamykające szafki tak jak np w lodówkach? po pewnym czasie od otwarcia powolutku by się zamykały same :wink: problem rozwiązany :D

Pozdrawiam

Więc tak:

z dolnej szafki poziomej skorzystam bez problemu i będzie ona wyższa od tej nad nią (ok 50 cm) nad nia dam 30-tkę. Zastosuje dobre okucia ale nie bluma tylko takie na teleskopie:) sa fajne i nie trzeba trzymać reką. Sprawdzałam u mamy- ma górne szafki pionowe 100 cm i do najwyzszych półek za Chiny ludowe sie nie sięgnie. A otwarte drzwiczki utrudniaja wspinanie się na stołek. Planuje do tej wyższej wstawić rzeczy uzywane raz na rok albo wcale:)

Jesli chodzi o dziecię to rzeczy potrzebne będą nisko-po to mi szuflady na gary, talerze, sztućce. W górnych tylko szkło i rzeczy uzywane raczej przez dorosłych:) Co o tym sądzicie?

Szafki pionowe w moim aneksie wyszłyby tragicznie (kiszka by powstała-ot-co! bo mały a wysoki....) skazana jestem na "jamniki" zatem

d5620s, przy planowaniu szafek powinnaś wziąć pod uwagę ile półek zmieści Ci się w środku i w ten sposób wybrać optymalną wysokość, bo co z tego, że wybierzesz jamnika wysokiego na 30, jak tam już półki w środku nie zrobisz?

30 cm według mnie jest za wysokie i tracisz miejsce, a na pół nie podzielisz, bo w środku będzie 26 - 2 ( półka) = 24 i to podzielić na 2 = 12 cm.

Przestrzeń 12 cm jest za niska na cokolwiek.

Zmierzyłam swoje wiszące i mają 60 cm (wysokość w środku szafek 56 cm), a w środku mam dwie półki czyli trzy przestrzenie do stawiania rzeczy i tak:

- pomiędzy półkami jest po 18 cm i kubki wkłada się wygodnie, ale kieliszki na nóżce wchodzą na wcisk :wink:

- gdybym miała w środku tylko jedną półkę - dwie przestrzenie, to byłoby to za dużo i traciłabym miejsce. Stawianie piramid :wink: w szafkach jest niewygodne.

Podziel szafki tak, żebyś miała w środku optymalną ilość półek.

Tak to wygląda z mojego doświadczenia.

Pozdrawiam :D