Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

parapet wlasnej roboty

Mufka

Recommended Posts

Chcialabym wymienic parapet taki bialy (ze sztucznego tworzywa, nie wiem dokladnie jakiego, zwyczajny :roll: ) na drewniany szerszy koniecznie. I tu mam problem, poniewaz w zwiazku z zawirowaniami mam w tym roku ograniczony budzet, a przed sezonem grzewczym musze koniecznie poszerzyc parapety. Tak sobie pomyslalam, ze kupie szeroka deche i ja przymocuje do parapetu starego srubami :lol: , bo taka kompleksowa wymiana wiaze sie z rozwaleniem czesci sciany z malowaniem itp, a na to nie mam na razie srodkow (ani czasu...), pytanie do fachowcow, czy jest szansa, ze to bedzie "dzialac" :lol: .

Też tak robię :D .

Tylko kupiłam "blaty" w DLH, tak na wiosnę jakoś - koszt 455 zł sztuka - merbau klejony 240x60x3 cm. Wyszło mi, że nie ma tańszej opcji przy moim parapecie szer. 50 cm :lol: :lol: bo to już nietypowy parapet i z czego by nie był to za tę nietypowość duuuża dopłata. Plus ok. 50 zł olej - starczyło na dwa takie. Tu w trakcie olejowania, jak będą zamontowane, to też się pochwalę:

http://foto3.m.onet.pl/_m/81dcb28abf7ba74d6c0494e16734b7bb,5,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/8bc075a65460826f95516392f01f7587,5,19,0.jpg

Na obu fotach ta gorsza strona - do spodu :D

To naprawdę polecam - zanim kupiłam, to pytałam, czy się nadają - pan pokazał na okna w salonie sprzedaży... właśnie takie blaty tam mieli zamontowane.

Za dębowy to mi wyszło, że musiałabym dać ze dwa razy tyle za jeden :( Nawet jakiś zwykły plastik to już byłby na zamówienie i nietypowy, więc...

Tu tylko trochę problemu z przycięciem - bo w DLH nie przytną, musi jakiś stolarz, bo podobno w domowych warunkach trudno - b. twarde drzewo. Mi przyciął znajomy stolarz - jeszcze mi zostały dwie zgrabne deseczki 60x40 cm - będą do kuchni :wink:

No obawiam sie, ze takie mdf to bedzie jeszcze bardziej nie pasowal niz to co mam teraz :-?

No tak zapomniałem, że w Polsce parapety są elementem ozdobnym a nie użytkowym:-).

Pozdrawiam.

W Polsce jedno drugiego nie musi wykluczać 8) Też chyba zapomniałeś :wink:

również pozdrawiam :D

No obawiam sie, ze takie mdf to bedzie jeszcze bardziej nie pasowal niz to co mam teraz :-?

No tak zapomniałem, że w Polsce parapety są elementem ozdobnym a nie użytkowym:-).

Pozdrawiam.

OK ma racje, to sie nie wyklucza :lol: , u mnie musza byc szerokie ze wzgledu na ich zastosowanie, a drewniane ze wzgledu na charakter mojej chaty. Moze na Zachodzie takie mdf-y nie wygladaja tandetnie, nie znam sie :oops:

mam debowe deski - pozostalosci po podlodze i chcialabym zrobic z nich tez debowy parapet- parapety sa szerokie 30 cm wiec na 1 potrzebuje 2 deski 15cm szerokosci kazda- jak to zamontowac czy nakleja sie na jakas sklejke czy klei bezposrednio ? macie jakies doświadczenia?